Beogradske opštinske novine

Сграна 34

Општинске Новине

прљавим зембилима и торбама са којима се иде на пијацу, па се на тај начин мешају са поврћем, месом и др.; 3.) Исто тако не смеју се флаше с млеком паковати, нити носити у џеповима због јаког мућкања млека; 4.) Млеко ће се издавати у Заводу од 10 сати пре подне до 1 сат по подне радним даном, а празником само до 11 сати. После овог времена неће се никоме издати млеко тога дана, јер се морају сређивати послови за текући и сутрашњи дан. (Нова се деца могу пријавити у свако доба): 5.) ЈТица, која престају узимати млеко, дужна су да известе Завод истога дана, иначе ће бити задужена млеком првог и другог дана, а после овога времена не могу се обновити примање млека без лекарског рецепта, пошто је дете променило дијету — храну.

У исто време скреће се пажња родитељима да Завод одмах известе, ако дете пати од органа за варење, па ће у Заводу добити упутства, или ће се упутити лекару. Дешава се често да дете пати од пролива по недељу-две дана, а родитељи не предузимају ништа, надајући се да ће то престати само по себи, и тиме доводе детињи живот у опасност. Зато пазите: Свака се болест у зачетку лечи. У исто време дужан је сваки родитељ, кад престане да прима млеко, ма из каквих разлога, вратити Заводу заводске флаше којима се дотле служио, и објаснити разлог због чега престаје да узима млеко и даље, да би Завод могао тај случај развести по књигама, ради вођење статистике. Из Канцеларије Санитета Општине Града Београда ЛБр. 7691, од 17. VI. 1929.

Извештај о најнижим и највишим ценама пијачне робе (брашна, меса, поврћа, воћа и др.) на Београдским пијацама а на дан 1. јула т. г.

Брашно пшен. № 2 Брашно пшен. № 1 Брашно пшен. бело Брашно кукурузно Хлеб пшен. црни Клеб пшен. бели Говеђина Телећина Јагњећина Свињетина Свињско сушено Кобасице Шваргле и чварци Пршута Сланина сирова Сланина суза Сланина ужичка Маст свињска Сало Лој нетопљен Шаран Сом Кечига Смуђ Штука Бела

Брашно 1

кгр. »

Месо 1

кгр.

1 кгр.

Риба 1

кгр.

Млеко слатко Млеко кисело

Млеко 1 литар 1 кгр.

3

50

3

50

3

50

4

4

4

50

4

4

50

3

50

3

50

4

4

50

18 22 16 24 28 20 22 30 26 28 50 28 30 18 —

16 25 25 25 16 4

4 50 10 —

26 24 18 28 30 24 24 40 28 30 60 30 30 20

25 35 70 70 20 15

Масло

50 — 70

5 10 —

Кајмак

40

50 —

Сир обичан

16

24 —

Сир сомборски

27

30 —

Сир качкаваљ

30

-—-

36 —

Поврће

Пасуљ

1 кгр. »

11

16 —

Сочиво

Грашак у зрну

»

6

8 —

Грашак обични

»

4

6 —

Кромпир стари

»

Кромпир нови

»

2

250

Лук прни

»

2

3 50

Лук бели

1 кгр.

7

8 —

Лук прази

1 деме

Боранија

1 кгр. »

1

50

2 —

Тиквица

1

50

2 —

Шаргарепа

»

Купус сладак

»

2

2 50

Купус кисео нов

»

6

7 —

Спанаћ

»

6

8 —

Рен

»

7

8 —

Кељ

»

2

3 —

Келераба

1 пишла

1

1 50

Зелен за супу

»

1

2 —

Патлиџан црвени

1 кгр.

2

50

3 —

Патлиџан плави

1 ком.

1

50

2 —

Паприка љута

100 ком.

8

12 —

Краставпи

100 ком.

30

50 —

Воће

Јабуке

1 кгр.

7

8 —

Трешње

12

14 —