Beogradske opštinske novine
Сграна 34
Општинске Новине
прљавим зембилима и торбама са којима се иде на пијацу, па се на тај начин мешају са поврћем, месом и др.; 3.) Исто тако не смеју се флаше с млеком паковати, нити носити у џеповима због јаког мућкања млека; 4.) Млеко ће се издавати у Заводу од 10 сати пре подне до 1 сат по подне радним даном, а празником само до 11 сати. После овог времена неће се никоме издати млеко тога дана, јер се морају сређивати послови за текући и сутрашњи дан. (Нова се деца могу пријавити у свако доба): 5.) ЈТица, која престају узимати млеко, дужна су да известе Завод истога дана, иначе ће бити задужена млеком првог и другог дана, а после овога времена не могу се обновити примање млека без лекарског рецепта, пошто је дете променило дијету — храну.
У исто време скреће се пажња родитељима да Завод одмах известе, ако дете пати од органа за варење, па ће у Заводу добити упутства, или ће се упутити лекару. Дешава се често да дете пати од пролива по недељу-две дана, а родитељи не предузимају ништа, надајући се да ће то престати само по себи, и тиме доводе детињи живот у опасност. Зато пазите: Свака се болест у зачетку лечи. У исто време дужан је сваки родитељ, кад престане да прима млеко, ма из каквих разлога, вратити Заводу заводске флаше којима се дотле служио, и објаснити разлог због чега престаје да узима млеко и даље, да би Завод могао тај случај развести по књигама, ради вођење статистике. Из Канцеларије Санитета Општине Града Београда ЛБр. 7691, од 17. VI. 1929.
Извештај о најнижим и највишим ценама пијачне робе (брашна, меса, поврћа, воћа и др.) на Београдским пијацама а на дан 1. јула т. г.
Брашно пшен. № 2 Брашно пшен. № 1 Брашно пшен. бело Брашно кукурузно Хлеб пшен. црни Клеб пшен. бели Говеђина Телећина Јагњећина Свињетина Свињско сушено Кобасице Шваргле и чварци Пршута Сланина сирова Сланина суза Сланина ужичка Маст свињска Сало Лој нетопљен Шаран Сом Кечига Смуђ Штука Бела
Брашно 1
кгр. »
Месо 1
кгр.
1 кгр.
Риба 1
кгр.
Млеко слатко Млеко кисело
Млеко 1 литар 1 кгр.
3
50
3
50
3
50
4
—
4
—
4
50
4
—
4
50
3
50
3
50
4
4
50
18 22 16 24 28 20 22 30 26 28 50 28 30 18 —
16 25 25 25 16 4
4 50 10 —
26 24 18 28 30 24 24 40 28 30 60 30 30 20
25 35 70 70 20 15
Масло
50 — 70
5 10 —
Кајмак
40
—
50 —
Сир обичан
16
—
24 —
Сир сомборски
27
—
30 —
Сир качкаваљ
30
-—-
36 —
Поврће
Пасуљ
1 кгр. »
11
—
16 —
Сочиво
Грашак у зрну
»
6
—
8 —
Грашак обични
»
4
—
6 —
Кромпир стари
»
—
—
Кромпир нови
»
2
—
250
Лук прни
»
2
—
3 50
Лук бели
1 кгр.
7
—
8 —
Лук прази
1 деме
—
Боранија
1 кгр. »
1
50
2 —
Тиквица
1
50
2 —
Шаргарепа
»
—
Купус сладак
»
2
—
2 50
Купус кисео нов
»
6
—
7 —
Спанаћ
»
6
8 —
Рен
»
7
8 —
Кељ
»
2
—
3 —
Келераба
1 пишла
1
—
1 50
Зелен за супу
»
1
—
2 —
Патлиџан црвени
1 кгр.
2
50
3 —
Патлиџан плави
1 ком.
1
50
2 —
Паприка љута
100 ком.
8
—
12 —
Краставпи
100 ком.
30
—
50 —
Воће
Јабуке
1 кгр.
7
—
8 —
Трешње
12
—
14 —