Beogradske opštinske novine

Страна2

Општинске Новине

:( Посета г. Ериа Општини Београдској

Г. Ерио, Председник Лионске Општине и бив. Председник Француске Владе, приликом доласка у Београд прву посету учинио је Општини Београдској, истичући сам ту посету као најмилију и молећи новинаре да нарочито нотирају „да је посета Председника Општине Лионске учињена Општини Београдској била прва посета коју је учинио у Београду". У пратњи својих неколико пријатеља г. Ерио дошао је у Општину, где га је у врху степеница сачекао заступник Председника Београдске Општине, Подпредседник г. Д-р Стојадиновић. У своме говору г. Д-р Стојадиновић подвукао је осведочено пријатељство г. Ериа за наш народ и нарочито је истакао његово свесрдно заузимање за невољне Србе као и за Српски народ у опште за време рата. Том приликом г. Д-р Стојадиновић је нагласио да у г. Ериу поздравља једног од најизразитијих представника комуналне политике Француске, на ^оме је пољу речју, списима и делима он толико много дао. На крају г. Д-р Стојадиновић изјавио је да сматра за своју част да га у име престоничке Општине поздрави и да му пожели добродошлицу. Г. Ерио се срдачно захвалио на топлом пријему и одговорио да му је ова посета необично мила и да никад није престајао да гаји нарочите симпатије за наш народ. Затим је г. Ерио у Кабинету г. Председника провео дуже времена у разговору са г. Д-р Стојадиновићем, интересујући се живо за прилике Београда, а нарочито за његову бурну прошлост са којом га је у детаљима упознао г. Д-р Стојадиновић. После тога г. Ерио је у пратњи г. Д-р Стојадиновића отишао и уписао се у Дворску Књигу, а затим је у Кабинету Господ^на Председника Владе оставио своју визиткарту.

После тога г. Д-р Стојадиновић показао је г. Ериу Калимегдан са старом тврђавом, која га је нарочито привлачила оригиналношћу и лепотом положаја. Г. Ерио се дивио положају Београда и није крио своје расположење да Београд по своме положају спада у најлепше градове света.

Нарочито је изразио своје допадање што је приликом обраде паркова очуван карактер старе тврђаве. После тога г. Ерио је разгледао Музеј Принца Павла, дивећи се изложеним објектима као и старој српској архитектури, која је на њега оставила најлепши утисак. Сматрамо за нарочиту дужност да ову посету нашег милог госта и великог пријатеља нарочито нотирамо, чувајући је у најлепшој успомени као и све оно што је г. Ерио за време и после рата за наш народ учинио.