Beogradske opštinske novine

Општинске Новине

Стр. 9

III. Новинарски Дом. Пред општивом стоји отворено титање Новинарскога Дома, одноаио плаца за тај Дом. Дом тај .свакојако мора бити у средини вароши, на угледвоме месту, а таквих је плацева мало ,и већим делом су авгажовави. Предла-жем овамво решење: Испод Народнога Позоришта налази се , један врло велики плац, »ојим се данас служи Народно Позориште и кој.и је збиља тој установи од неопходне потребе. Народво Позориште и Општина иалазе се у некој врсти спора за тај плац, преневдују.ћи о евојину. То питање треба решити што пре и најб^оље на начин >који ја предлажем. Општина ступа у опоразум с Позориштем и деле тај плац с тим да доњу , половиву, ону која гледа фронтом на Југовићеву улицу Општава уступа Новинарском Удружењу за Дом. Народноме Позорншту, за његове потребе, довољна је горња половина. Додајем још, да би се Ооштина, Новинарско Удружење и Народно Позориште могло опоразумети о подизању заједничке монументалне зграде, где би Општина смеетила своју читаоницу и библиотеку и музеј, Позориште своје магациве у призамљу а све остало шрипало Новинароком Дому. IV. Јавни споменици. Београд засад има ове јавне споменике: Карађорђев у Вождовом иарку; Кнез-Михаилов; Победника на градским бедемима; Доситејев и Панчићев у Универзитетском парку. Има и по Калимегдану бисте: Књегиње Зорке, Ђ.уре Јакшића, Јована Гавриловића, Косле Тауша1нов«ћа, Војислава Илића, Др. Јована Суботића. Сви споменици су на своме месту, само су калимегданске бисте депласиране. Оне дају Калимегдану утисак напуштенога гробља, на коме је остало још неколико недигвутих спомевика. Једав модеран парк, који сад већ има све изгледе да уђе у ред великоварошких паркова може бити украшен само оимбоЛИЧК1ИМ фигурама, било оригинала наших уметника било сретних мопија великих мајстора (видити врт г. Вељковића Банке). Данашње бисте са Калимегдана треба уклонити (и то ва овај начин: 1. Књегињу Зорку, у споразуму са друштвом које је спомевик подигло, преместити или на место где је раније био Доситијев споменик (ако то место није резервисано за спомевик Марка Станојевића „Мило1Ш-Карађорђе") или )у Парк код „Пролећа". 2. Бисту Јована Гавриловића треба, по споразуму са Учитељским Удружењем, преместити у сквер пред Учитељским Домом; 3. Таушааовића треба преместити или у па.рк код железничке станице или којн други парк, па евентуално и у Топчидер.

4. Војслава, Ђуру Јакшића и Др. Јована Оуботића ваља преместити у сквер код Народног Позоришта тако да сваки од њих украси по један угао ово.га троуглога сквера.

Споменик поч. Ђуре Даничића V. Будући споменици. Будући споменици, који се морају предвидети, јесу: 1. Споменик Краља Петра, 2. Лук Победе, 3. Опоменик Вука Караџића. За споменик Краљу Петру постоји неколико 1Предлога, међу којима и материјално неостварљнвих. Моја би мисао била нешто мало оригинална али остварљива, а оствареаа необично би много допринела улепшању престонице. По мојој замисли, ваљало би откупити (можда и заменом) данашње руско посланство, који се плац спушта >ове до улице Краљице Наталије а ширивом хвата целу ширину Краљевога Двора. Порушева зграда тога посланства отвара једну нову престоничку терасу, са које би се у улицу Краљице Наталије слазило широким степеништем. Отворена та тераса дала би један нов изглед и самоме Краљевскоме Двору који би се тада из далека догледао. На тој тераси имао би се подићи споменик Краљу Петру.