Beogradske opštinske novine

Стр. 8

Општинске Новиџ0

Бранислав Нушић

I Нвколннн нултурнн задоцн Општннв Града Бвограда

Дужвост општине да своЈим грађанима, сем материјалних, обезбеди и моралне потребе; сем физичких још .и психичке угодности — толико је велика, да иснуњење те дужн'0'сти служи као најноузданије мерило за напредак једне вароши. Општине се у том погледу у другоме свету натичу, оснивајући сноја олштинска позоришта, музеје, пинакотеке, читаонице, библиотеке, сале за јавна предавања, општинске 1музике и т. д. И наше предратне општ.иноке управе, чак и оне из половине прошлога века, биле су увек ближе овим културним задаћама, во што >су позније, које су ее ове више и више од >истих удаљивале. То неиспуњавање једнога дела овојих задаћа, не м>оже се увек приписати немарио^сти и неразумевању већ, више оној наглости у развитку наше шрестонице, која је апсорбовала све напоре и сву пажњу оних, кој« су били на врхоеима општинских управа. Ипак зато, било би време да се једна оолидна 0'пштинска управа, којој је пало у део да -на здраве основе постави правилан развитак лрестонице (Срба, Хрвата и Сло-венаца забави и овим делом својих задаћа и ириступи њихо1В'01М решавању. I. Општинска читаоница и библиотека. У низу тих задаћа, јавља се ка>о једна >од (Првих и гаајостварљивијих оотреба наше пре■стонице, оснивање >општинске читаонице и библиотеке. Наш овет ; је и 'сувише упућен на кафану и на улицу, док са еконоМских прилика осећа већ увелико стотребу да се повуче, када би само имао где. ( Да је тако, види се и ло уапелој установи клубова, који >су велики бр>ој света већ повукли из кафана али, искључивост дотичних друштава и велика чланарина, не м>огу клубове учинити приступачнима ш>ирим масама, >о којима је управо општина на првом месту дужна да води рачуна. Општинска читаоница и библиотека би била установа коју би издржавала Општина уз пом>оћ грађанства. Она би се основала и издржавала н>а овим основама: 1. Сум>ом коју >би Општина буџетом еваке године вотирала н>а одржавање читаонице и библиотеке; 2. Прилозима трађана и банака, из којих би се извела инсталација >ове установе (намештај и др.); 3. Позивом књижарима и приватним библиотекама да од >својих књига издвоје оне које би могли дати на дар општинској библиотеци; 4. Заве 'Шта .њима, којих би извесно касније, ако не баш у прв>о враме, било. 0'пштинска читаоница и библиотека мора бити у центру вароши, у иростраиоме и видноме локалу. У оиштинској читаоници и библиотеци може се зачети и заметак будућега музеја општинског, јер би то био згодан локал да се у њему прибирају >сви предмети будућега музеја (слике, мапе, архиве и т. д.). Буџетска сума коју би општина имала да вотира иа одржавање читаонице >била би 300.000 дивара годишње овако у детаљу распоређених: а) Кирија локала .... 80.000 дин.

б) Управник в) Писар г) М>омак д) Претплата на листове ђ) Откуп књига . . . е) Огрев и осветлење . ж) 'Администр ациј а . .

42.000 24.000 12.000 60.000 30.000 16.000 36.000

СВБГА: 300.000 дин. У ову суму општина улива >ове досадање оуме које издаје на откупе књига те у толико умањује целокупву цифру. II. Историја Београда. Општина Беотрадска даје сваке године награде за темате (Светосаваке) који се не >односе увек на историју Београда. Да је кроз низ година постојао какав систем у расписивању тих темата, до данас би бар била скупљена грађа за ту историју. Београд међутим заслужује да се његова историја изради а иеторија Београда, и ка>о део светске историје и као најзамашнији де>о наше историје, заслужује да јој >општина 'поклони иуну пажњу. Изради те историје може се на три начина приступити: а) Образовањем историјског комитета, коме би био иоверен цео посао; б) Поверавањем израде једноме историку, и г) Расписивањем конкурса за поједине делове историје (Прехришћанска епоха, средњи век, Београд под Турцима, Београд под Аустријом, Српски Београд, Београд престоница и т. д.). У с'вакО'М случају м>огла би се образовати једна комисија ас! ћос (Др. Ј. Радонић, Др. Ст. Станојевић, Др. В.л Петковић, Др. Ивић и т. д.) која би израдила основни план и дала мишљење: на којој основи да се приступи изради Историје Београда.