Bilten Bitefa

OCENA SAVPTA BITEFA O SRESTOM BITEFU 19/4 GODINE

Savet Bitefa je ha poslednjem sastanku fo?mulisao nekoliko opštih ocena i sugestija, koje se sastoje u sledeđem:

1. Savet smat»ma da je bitef ispunio svoju umetničku i društvenu ulogu 1 daje mu svoju punu podnšku. Ovogodišnji bitef bio dje Isto tako polemičan kao i vanije, samo u drugom smislu, bio je Više inmfopmativhog hkavakteva, 1 otvopio je mogućnost 3a dalji vasvoj. Bitef smatra da ne treba obrađati pažnju ma glasanje, kuloa»shke priče o tome da je bitef bio manje provokativan. Ovogodišnji bitef je pružio jednu širu panoramu kretanja o posorništu od dnevnih RobPema pozopPišta do najnovijih eksperimemata. Ova amela fasa nesumhJjivo Je od dubohog i trajnog snačaja sa našu ponorišnu kulturu.

2. Očigleđan je porast imtenesovanja publike sa bitef što pokasuja pođaei o broju publike i prihod od ulaznica.

3. Bitef bi i dalje trebalo da ima tematski karakter, 8 žfžim da se kao 1 svake godine tema festivala ne odpnedjuje aprio?ho, veđ na osnovu isbopra koji se nudi nagrade godine.

4. Savet smatra veoma pozitivnom činjenicu da su predstave šestog bitefa gostovaloe u drugim kulturnim centrima i isasvala ?Veliko interesovanje kod publike drugih gradova.

5. Takodje je veoma bositivno da Je TV prenosila veliki byvro predstava. Jabo”p, iako ne idealan, bio je bolji nego vahijih godina, Jep su brenošene pyedstave koje mogu biti pristupačnije šivoj publici. Šteta Što divekoeija bitefa mije uspela da od televiaije obezbedi veđu sumu za ove prenose: otkup koji je televisija dala bitefu shono je simboličan. (Tim povodom član Saveta Miodrag I1iđ, {nače predstavnih TV u savetu bitefa, rekao dje da ne vebuje da đe Zduđe godine biti moguđno 1 toliko sneđatava odvojiti ž2a prenose sa bitefa, iako on lično positivno ocenjuje prenošenje predstava sa bitefa 1 spreman je da se za to založi).

6. Savet smatra da su nagrađe na ovogodišnjem bitefu odigrale negativhuw ulogu. Mije prihvađena sugestija Saveta od pyošle gođine da se nadje novi oblik nagradjivanja, a pokazalo se da je Savet bio u pravu. Savet smatra da bi bolje bilo ukoliko se he nadje bolje vešenje -– da naredne godine nagrađu bitefa dodeljuje publika glasanjem za svaku predstavu.

2. Savet smatra da bi trebalo ispitati mišljenje publike o bitefu, da bi se u budućnosti moglo osloniti na publiku sa dalji rad. ·

8. Dob»o je što ovogodišnji bitef nije imao sensaotonhalnističhki efekat, ali je trebalo positivne vneđdnosti obogodišnjeg festivala valopPisovati 1 u javnosti afizmisati njegove prave vredhost. , 9. Treba čihiti hapo»pe da se na marednom bitefu vepresentuju susedne semlje, koje do sada nisu bile ha našem festivalu, i to Grčka, Austrija, Buga»ska, kao i Poljska.

10. Savet sugeniše da de u wmetničko vodjstvo uključi Još neko ko bi ma osnovu jednog stalnog odnosa - možda i plađenog - aktivhMije učestvovao M ostvapivahju festivala.

11. Savet je prihvatio finansijski isveštaj 1 pozsitivho ocemio što je plan vashoda tekao strogo prema predvidjenmom planu,a pr" hodi od ulaanica ostvaneni preko plana sa 121.000 din.,Savet sa Ža' 1jenjem konstatuje da je plan prihoda od spohsora - zbog izmene bh pisa u oblasti propagande - podbaeio bez krivice dipakaije bitefa · 402.000 dim.Savet smatra da je Beogradska sajednica kultumne tnebal. da pohkveije tako nastalu Pazliku od 322.797,8o dinava.

PREDSEDNIK SAVETA, Muharem Peprviđ,s.b.