Bilten Bitefa

odu Bode vd dg ed We Ww wie ww e e s wilew"w e “ s dg e pg e Bo e el8 e e ele e y Bo m ee e e e e e.w e e we e e a ae en e gde e Oe e e e ea

080

Tadeuš Konmtop ı "Kožkot 2" vadili su 1966 Vitkacijevu "Vodemu koku". U suszetu sa ovim komadom došao sam do dve-tpyi sopstvene ideje, a to je veđ nešto", zekao je dalje Konto". Prva od tih\ideja bila je ideja vPaatnosti.na najhtžem nivou. Druga ideja bila Je ideja putovanja. Konto Je dalje govopto o ; značaju Ideje ı smisla za ideju u čemu vidit Jedno od osnovnih pitanja savnemene umetnosti. Da bi eksplictvao OUM, keBM., KOnBOP JE JODOPLDO, O POOH TL |O vaeijama koje su veaane za pojavu ı delovomje Mavsela Dišana. Radi se name o tome da, bo Kahtopovom mišijehju„ umetnost Zomgleva izmedju onoga Što ObiČno smatramo za bredmet T kreacije» + ante oa, Bealhost na najntžem nZO00M45 na Witvow odbačena bredmeta,„ Jeste element 15 koga se odnedjenom mantpulaoijom + igrom može stvoPLtL umetničko delo. Ppodmeti postaju umetnost tamo gde prestaju da budu utilitarvmi, tamo gde se savpPšava akelja kopisanosti i počihje kreativna akoeidja. Glumet takodiJe„ bo m.šijenju Kantora, jesu 159esna degvradiyana vealnost, dakle objekti koji gubeći utilitarnost počinju da nose umetnička svojstva. Dakle, dajući nom ma znanje da je Dišoam jedno od nJegoovih estetičkih upoptšta KantoP mam Je istovremono Tz lLošiO svoju ideju O PeaqlMost1i, Yealttetu ha pyvom stepenu da bi bovodom druge, idejć, zdeje putovanja koja mi se Javila u susretu sa "Vodemom kokom" Vitkacija pekao da kloša», yeoimo, sa ogpPomiin euksakom ma ledjima„ + mizom šoešiva na glav, oshnačava tu TdeJu,., da Je kao umetnik u sebi sadpžt. Tako su u Kontovovim bredstavama klošavri, 111 ideje putovohja bili veliki džakovi 111 Veliki kovebti, PeoTmo5 koji, po mišljenju Kohtoba, u sebi sadpže ideju vasmene misli i osećanja, ideju putovahja. U Jednom žpenacku, tokom zada a jeahoj bredstavt M 5biVa~– nje su kao nealnti ušli tri vealna kelnobva. Medjutim, taj ndihov Poli et, odnosno njthova datost kao kelnera u 0 žiuota preastave MSskozo nije Džo dOVOLJOH., ke ım Je postavLJem dadatak da ? nuedu ReCPLO, 117, HOPOUORO, M okviru svoje profesnJe. Kelnevi su raeli čapšave, umaka(> 1 w. vodu + DOČLnjalti da ıh cede. U medjuvpemenu u Čitovo to sbivahje ublela se Jedna dama koja Je bila tip-top opremijema baš sa putovanje. Kelneri su pograbilii dama opremijenu za putovanje + tako se dobzia vealnost na DPDOMI stepenu,obdjekt,

i 1deja putovonja. Medjuttm, M sbemu tome hešto Je medostaJjalo„ »vekao je Konto». Mi smo naime imalz trenutnu + datu vPealnost, vealhost predstave„ medjutim nedostajalc nom je vealnost omog bredhodnog, omog Što se već yonmtJe odraralo ı Što Je UVeC YORTLJO Ovbi MI beonO, 4 50 Jo bkekat, O Je LLteCPOŠMIG nastavio Je Kahtob.

Ta predhodna vealnost koja se pretvara u bostojeđu. u veqalnost predstave, lt hepenthga,„ ČLJL Je LHovatoP KaMtoP bio, Jeste delo VWiackijeorča! dramski tekst boed koga se odvrJja Čitao ia deja, dok sve skupa čČint Jednu posorišnu i visuelmM StrMRCMŽPUM.

Konto» je„ dakle» u vasgobDoru s& Jučerašnjim okruglim Stolom, 1isheo svoJe shvatanje vašnosti LiteratuhPe u teatru, dreomskog teksta koji, opet, bo hJjegovom mišljenju,» he treba da bude inteypyretiram, beć da bos Paje uiuMtapP Jednog saehskog asbivohja kao niz ideja sa kojima se khonfvontiyaju Lii teku paralLelno druge TdeJe. Ono što bovesuje elemehte 1 tdede teksta ı smisao i znače HMJe akcije Jeste, bO KORŽOPODOMm LC LJOMJU., cena žda. Opdanata + okosntoea predstave počivaju ma tačno ı+ ma majbolji mogući način sategnatim lukom tenatde koji moa da bude programivayr, tako da smeh +11 asgrasanje publike budu vežultati Jednog planiyamog broce8Sa.

Drugo pitanje u jučevašnjem Susvetu sa Tadeušom Kantovom postavila Je Olga Bošivčkoviđd. PU jednom peytodu Bitefa kojt Je odslikovao jednu etapu u svetskom poso»ičtu susretali smo se sa teatmzom supPovostIL". Medjutim, ta suPOVOSt de bila fizičke prizvode, oha Je demonstreiraha bpbeko telesnoga. U predstavi "Mptboo razned" he radit se VLČG O bakvoj SsupPoOvOSCL, već o Surovostt na JiLOozofskom + egsitsteneijalnom plam, mastavila je Olga Bošičkov+id.

e•eee.•.•.....•.e. ................. .....•.."....ooeı o e o e O ie oo eee eee GG eee O O O. ?.