Bilten Bitefa

3

POOR RIR U O NJ OJO TONA MAJ AV MAM, DN ANAAA LN NR MA SON 2, OOU MA VOJA O VANA UMAPN TA 3,5 DJ NOVA O U OČAJA ŠIOA 2099 0000 0 | 080

Ona se pokasuje pyeko kvuga mladosti 1 staposti kao spedišhjem wpopištu OVe predstave 1 iskazuje se kmos pitanje o smislu egsisteneije i heizbežnosti konačnosti sadpžansm u čitavom zbivanju ·u ·"Mptvom vaszpedu". Medjutim, Ova, | potpuna slika života i hJegovog kraja, ne sadpši i vadost kao jedan od svojih elemenata, te se tako bokasuje kao predstava koja do kraga SsuPOVO pokazuje supovu prirodu našeg boravka ma svetu,» vekla je Olga Božičćkovidć.

TI kao što Je pitanje o Vitkaciju fakopistio da aptikučiše svo, odnos prema datoj, objektivnoj vealnosti i vealnosti koja gubeći utilittarmmost postaje kreacijom, dakle da us pomoć Dišaha speocerfikuje estetičku vavan svojih predstava, tako je postavljeno pitanje o subvovosti, ovoga puta Kantoru bilo bovod da se odpedi prema vitualnmom + Aptouw, hMadpealyasma ı ekspreštonismu.

Rekavš“. da je kao slika 1. kao nadvealista blizak Bretonu, koji je odbacto Apoova teatapska uvezvehJja vekavš#i da je nadpealizam Biblija maše epohe» a da ono Što AbPto sastupa nije madpealizam. Apto,„ po mišljenju Kantora imrLtiza SuPOVOSC, Om Je po Kontopovom mšlijenju ekspresionista. P"Supovost Jeste M nama, wildbhokie je KomtoP, alt se njen pojam ne može preuzeti iz šivota.To je lak put, »atovi + svakojake kataklizme svakako jesu surove,„ alt na šivotmnoj

ravni.” .Ja sam antikonstvruktivist, "vekao je Kanmto», Ja me kombinujem ono

Što u stvamosti bočiva kao element, već sam po svojim uverenjima destrukti-

vrtst Što nikako ne znači razaranje života, bĐeć iskazivanje supstaneijalnih manijestacija suPovostI hesavisnMo od života, manifestaeija koje poervaju

u matepijit koja pati zato što je degpradiyana pealmost, Bato Što se me može aptihulisati kao vealmost. Radost života se javlja onda kada se stvara, vekao je dalje Konto» i nastavio. "Ja sam protiv umetnosti koja je ogledalo šivota umetnost Je išmad života. I sato sam bio protiv šždanoviaa, protiv umethnostT koja Je tvbdzlćea da Je pronašla 7 ispasila život. U vadosti naših komunikacija 73gubili smo vyadost smisla i shačenja stva”i. I kada Je veđ več o radosti ne postoji samo Zavot već | Smrk. 1 to Je 1S5to!.

“Is konteksta vaših opažanja i uvezenja da se saključiti da ekasprestonisam kvalifikujete kao negativan, vekao Je u daljem toku dučeračnjeg PasgovoPa

.· dovon Ćirilov.

"Pool + pravi nemački ekeprestionisti DOLE SM Z2G0LSEG DeLLKO!, OdHOODOPYO JU Konto. Dakle, ekspresiomisam.kao ekspresija. Medjutim; aksppesija koja Je htela da učini vidnom svu svoju utpobu 1 kojoj je bripadao i AvPto„ pretvorila se u tendenelje 1 niz izuma Što hode ha silu + bo svaku cenu da iskažu vealnost bilo svoju bilo objektivni. Medjutim vealnost u svim svojim vidovima Se ne može iskazati, sa njom se mora manipulisati da bi Jedno delo bilo umetHIČkKO. "Kolikt. je ı kakav je vaš uticaj ma poljsko pozorište, bilo je pitanje Djušepe BeptolučiJa za Tadeuša Kontoba.

Skovo sam bio pozvan ma Bijenale u Veneciji da govorim nešto o vaslikama u tatočnoevnopskom posoPištu, Pekao je Kontop. Med;jutim ja o tome nisam mogao da govorim, Je» vazsiike postoje onda kada su tendenmeije slobodne, a ove to MVek misu. Prava Je Šteta što u Poljskoj nema bravog.vealističkog posovišta, svi hoće da budu avangardni, i državna posopišta to šele. Tako neki ne shvataju da se hepening, Pecimo,„ me može imitiyati, he moše se u njemu predstaVLjati. U hepenimgu se mora biti, on zahteva presans koBa Ti ma bL+i nema.

U jednom takvom hepeningu video sam glumoee svedeme na prave Idiote. dJa sva– kako nisam protiv avangarde, ali sam deoeddiyano protiv hiljade mediokvLteta koji ma basti avamgavde prave posao + kapijeru.Jedini avgument protiv konformizma jeste pojam smeti. Bio sam jako sećam kada sam to otkp{o„ kada sam došao do tog vešehja. Stvarma avongada mora ha sebe da usme sve Yizike. I na kraju moeom da, u kontekstu vašeg pitanja, eitimram Gopdona Knega koji de jednom pekao da đe videti šta đe avongardisti + drugi paditi 1 koga đe imitipati i slediti, onda kada bude ppestao da vadi bapem jedno na dve godine, Pekao je ma kraju jučevašnjeg vasgovora brvi gost bitefovzh Susreta sa stva_ raoeima,poljsRki slikap,peditelj 1 vodja posopišta "Koetkot 2"?Tadeus Konto.

ee(ee...•.........................e..........v....................................