Bitef

ŽENIDBA GOSPODINA MISISIPIJA

■ Ova komedija priča neobičnu sudbinu o četvorici Ijudi koji, siedaci različite puteve, imaju ni manje ni više nego prìliku da ili izmene ili spasu svet i koji su imali veliku nesreću da sretnu jednu ženu koju nije bi’o mogućno ni izmeniti ni spasti, jer ona nije imala drugih strasti osim strasti trenutka . . . Tužno je da razvoj fabule vodi opštoj propasti. Čak je rasplet morao biti još radikalniji. Ali ništa se tu ne može izmeniti, jer se vodilo računa o istini a osim toga reč je o našim danima.

Dürrenmatt

PREDGOVOR

■ Nije lako svrstati komediju „Ženidba gospodina Misisipija”. Ona je rezultat mojih razmišljanja o Aristofanovoj atinskoj komediji, koja za razliku od savremene komedije, nije društvena komedija, veé „Welttheater”, znači drama koja übacuje u igru ceo svet i stavlja ga pod znak pitanja. ~2enidba gospodina Misisipija" je pokušaj savremenog „Welttheatra”. Zbog toga sam izabrao formu epske drame, i to one koja je bliža Thorntonu Wilderu nego Brechtu.

■ Ali to su sporedni izvori; glavna inspiracija ne potiče iz pozorišta, već od Servantesa, koji je prikazao, kao što je poznato svoje vreme pomoéu jedne mahnite ličnosti.

■ Treba razmisliti o torn zašto je meni bilo potrebno tri.

■ U vezi sa ostalim dovoljno je da dodam monolog moje ličnosti grofa Übelohe-Zabernsee:

GROFOV MONOLOG

■ Trenutak je da pokrenem pitanje kakvu je ulogu u svemu ovom odigrao pisac: da li se prepustio da ide od jedne zamisli do druge bez ideje-vodilje ili ga je vodio neki skroviti pian?

■ ... Po njemu treba proučiti šta se dešava kada izvesne ideje dođu u sukob sa Ijudima koji ih suviše ozbiljno shvate i pokušaju da ih sprovedu, u zamahu njihovog ludìla, sa ludačkom energijom i sa neugasivom težnjom ka savršenstvu.

* ... Naš pisac želi da zna da li je duh, u bilo, kom obliku, sposoban da izmeni svet koji postoji bez i najmanje ideje: da li je svet pošto je materija podložan bilo kakvom poboljšavanju.

Dürrenmatt

46

BITEF 212