Bitef

KONGRES (SADRŽAJ)

I ČIN

Na Univerzitetu je završena prepodnevna sednica kongresa. U auli pred dvoranom profesori raspravljaju o njegovom značaju, koji je po rečima docenta filozofije Gabriela pre svega, u tome što će kongres »kritikom svega što se do sada dogadalo s nama. . . ponovo obnoviti sva naša duhovna stremljenja, vratiti univerzitetu njegovu stvaralačku i samostalnu ulogu u društvu koja je do sada bila previše podređena različitim političkim interesima«. Otkriva se, međutim, da je na univerzitetu bila policija koja je izvršila pretres, odvela više studenata na saslušanje, a jednog od njih Aleksandera čak i uhapsila. On je optužen za »neprijateljsku propagandu i organizovanje diverzantske grupe na fakultetu«. Da su sve ove mere uperene protiv kongresa i njegovih organizatora, postaje jasno u sledećem prizoru. Predsednik univerzitetskog saveta, revolucionar i profesionalni political' Vincent, u dijaiogu sa sekretarom Justom, ustaje oštro protiv kongresa i odgovarajuće protivmere. Po njegovom mišljenju kongres oduzima inicijativu iz ruku političara na univerzitetu i želi da sva ovlašćenja preda profesorma i univerzitetskim stručnjacima. Just se beskrvno opire Vincentu, dok Gabriel jedan od glavnih organizatora kongresa čeka pred vratima predsednika Vincenta da ga ovaj primi. Gabriel dolazi da posreduje kako bi pustili studenta Aleksandera iz zatvora. Pošto Vicent, prirodno, ne želi da izgubi inicijativu iz ruku, Gabriel preti da će pod id studente i izid s njima na ulice. U stvari, za to veče, na filozofskom fakultetu je zakazan protestni miting protiv poiicijskog mešanja u poslove univerziteta. Na tom mitingu govoriće i Gabriel. U akciju stupa sekretar Just. Dogovara se sa Benjaminom članom saveta da ovaj sa grupom svojih mladića razbije miting. Ali, s druge strane, sa grupom mladića se povezuje i Gabrielov prijatelj Damjan, sociolog, koji je napustio državnu službu zbog korupcije i sada radi kao stolar. Za njega najavljeni miting znači početak »šire i trajnije akcije« protiv politickog monopola na univerzitetu. Na kraju, Gabrijela posećuje i bivša Vincentova žena Tereza koja želi da sazna visinu Vincentovih primanja. Jer, po njenom mišljenju, njen nekadašnji muž daje joj suviše malo za izdržavanje da bi mogla da živi kao nekad. Gabriel, prirodno odbija da to udni. Gabrielovoj akciji na univerzitetu pridružuje se i biolog Klement iako u najavljenom momentu ne vidi stvarni smisao, pošto su za njega jedine vrednosti: stručni rad, započeta knjiga o leptirima koju priprema već dugi niz godina. Pojavljuje se, konačno, i rektor Samson, koji izjavljuje da je kolegij filozofskog fakulteta na pritisak predsednika Vincenta i bez rektorovog znanja doneo odluku da predloži suspendovanje docenta Gabriela. Time se situacija na univerzitetu zaoštrava do krajnosti. Ostaje da se sve res! na mitingu. Kada Gabriel, Damjan i Klement stižu na univerzitet u auli su već rasporedeni policajci.

II ČIN

Za vreme mitinga Gabriel je bio ranjen. Između studentskih grupa došlo je do pucnjave. Gabrijel i Damjan su zadovoljni jer im se čini da je miting pokazao da su studenti s njima. Dolazi Just koji prenosi Vincentovu želju Gabrielu: neka do daijeg ne napušta stan i da nikako nije poželjan njegov nastup na predstojećoj sednici kongresa. U sledećem prizoru potvrđuje se da je Justu i Banjamini pošio za rukom da miniraju Gabriela. Tome je pomogao istup Benjaminovih mladića. Naime, Vincent će biti uveren da je incidente organizovao Gabriel. Tereza dolazi kod Vincenta, ali je presreće Just. Tereza mu objašnjava da je u banci podigla kredite na Vincentovo ime kako bi započela samostalan zanat i na taj način

uspela da nekako reši svoje probleme. Ali, potrebno joj je Vincentovo pokriće. Just obećava da će joj pomoći. Vincent nastupa u gnevu, prebacuje Justu da su neredi na univerzitetu njegovo maslo i da će se zbog toga obračunati s njim. Just se malodušno opire, ali istovremeno razvija svoj plan. Predsednika Vincenta posećuje rektor Univerziteta Samson i profesor Jakob, upravnik Institute za fiziku. Rektor posreduje za studenta Aleksandera i ulaže protest protiv Gabrielove suspenzije, a Jakob uoozorava na nemoguću organizacionu strukturu univerziteta, koja je veoma zaostafa i zbog koje univerzitetu preti da padne »niže od bilo koje srednje škole u Evropi«. Po njegovim rečima studentski neredi su odraz te nesredenosti. Vincent preti opsežnim političkim merama, koje će srediti nastaiu zbrku. Rektor Samson se nr.- slaže s tim izjavama da će se povući sa položaja. Time je, prirodno, predsedniku Vincentu i njegovoj politic! zadat težak udarac. Vincent sal je Benjamina s porukom rektoru da će ako povuče svoju ostavku njegov sin otputovati kao delegat UNESCO-a u Japan na pet godina. Just stiže kod rektora pre Benjamina. Na razgovor su pozvani još Jakob i Gabriel. Sada se potpuno ispoljava Justova ambicija da obori predsednika Vincenta i preuzme njegovu funkciju. Iz tih razloga predlaže profesorima savez. Po Justovom mišljenju, zaista je potrebna reorganizacija univerziteta. »Potreban nam je danas Jinamican univerzitet, koji će biti u neposrednom dodiru sa svim socijalnim i privrednim problemima«. Vincent zato mora pasti. Njegovo prisustvo u univerzitetskom savetu je suviše dogmatsko i monopolističko. Samson, Gabriel i Jakob veruju Justu. Svojim dogovorom na kongresu Gabriel će potpomoći obaranje Vincenta i tako podržati proces reorganizacije univerziteta obećane rečima Justa.

11l ČIN

Kongres nadglasava Vincenta i poklanja puno poverenje rektoru Samsonu. Vincent je primoran da se povuče sa predsedničkog poiožaja. Tome je, u mnogome, pomogla i afera s njegovom bivšom zenom. Afera u kojoj je, opet, Just imao svoje prste, Just, koji je sada, prirodno, preuzeo Vincentovu funkciju. Gabriel je übeden da je na konrjresu pobeda potpuno osvojena pa i ne prisustvuje popodnevnom delu zasedanja. U trenutku slavlja zaoštrava se njegov spor sa Katarinom i Damjanom, koji ga optužuje za popustljivost i kompromis zato što nije išao do kraja, do socijalne i skoro revolucionarne akcije. Zato što je zastao na pola puta, slepo verujući Justu. Katarina se vraća nosed novine. Gabriel saznaje iz izveštaja da je na popodnevnoj sednici iuspendovan. Njegov govor na kongresu ocenjen je kao suviše ideološki, uopšten i apstraktan, a profesori žele konkretne predloge i rešenja. Just nudi Gabrielu novo savezništvo tvrdeći da je s njim jedino moguće sarađivati. Gabrijel odlučuje da u ovom trenutku dokrajči svoju nedovršenu akciju: izaći sa studentima na ulice. Ali, Just mu saopštava da je već razgovarao sa studentima i da će svim njihovim zahtevima biti udovoljeno. Gabrijel ostaje, rnači, sasvim sam. I s Vincentom protiv koga je bio, a s kojim je zajedno morao biti likvidiran i on i njegov kriticki aktivizam. Kod Justa dolaze Samson i profesor Jakob. Jakob tvrdi da je jedino rešenje za univerzitet i društvo ako vođstvo na univerzitetu bude u rukama tehničke inteligencije. Just odgovara nedvosmisleno: »Nisam se probio kroz sve dogme i sve etatističke pritiske, da bib sada posegao u džep, izvadio novčanik i rekao: evo ti, tu imaš, pa mi sad odmeri moj deo«. Just će se na svom političkom položaju i dalje brinuti da »integritet ovog društva bude sačuvan«. Jakobu, prirodno, ne preostaje ništa drugo nego da se povuče iz konflikta, vrati nauci i ode u inostranstvo.