Bitef

sata i dešavao se na ulicama i trgovima Beograda. Jedni su učestvovali u teatru kao učesnici, a drugi kao posmatrači, ali u svakom slučaju niko ni je mogao da izbegne da bude deo urbanog teatra. Grupa OHO kaže da se time proširuje prostor teatra na čitav grad.

(Ekspres Beograd, 8. IX 1969) Teatro Libero iz Rima na trećem BITEF-u

veličanstvena burgija

Ariosto Sangvineti: »Besni Orlando«, reditelj Luka Ronkoni Hroničar je bio vise nego uzbuđen: u Hali sportova se događalo nešto što je intenzivno ličilo na košarkaške turnire ili dramatične okršaje stonih-tenisera. Hiljadu ljudi je vrvelo između uzvišenih konjanika i ritera, njihovih Ijubavnica, kralje. va i kneževa, koji se besomučno jure i traže, padaju u zagrljaje, dvoboje, besove, ili onako za svoj groš kao vašarski pelivani i cirkuske jahačice promiču kroz špalire zažarene publike. Nikad detinjstvo nije bilo tako nagrađeno i počastvovano, i to ono detinjstvo koje podjednako čita viteške romane i moderne stripove, gricka liciderske kolače i

žvaće gumu, doživljujući dvosmislenost svega sceničnog i mobilnog, od tuče na ulici do mjuzikla ili bokserskog meča. »Besni Orlando« u

uzvišeno-ironičnoj, mamutskoj predstavi Luke Ronkonija svojevrsna je pozorišna egzibicija. Ona je od naivnosti riterskog romansera načinila ironičnu slikovnicu čija je montaža zabavna, veličanstvena, očaravajuća. U prelivima nedoslednosti i naivnosti neprestano trijumfuje pozorišno nad pesničkim, narodsko nad kastinskim, životno nad veštačkim, lakrdijaško nad patetičnim. ( ...)

(Milosav Mirković)

(Večernje novosti, Beograd, 9. IX 1969)

dionis u herceg-novom

Performens grupa posle predstave na BITEF-u, otputovala je u Herceg-Novi gde će pripremiti premijeru Magbeta. Ovu predstavu izvešće u Njujorku. Sasvim obično! Atel je 212 iznajmio je u Herceg-Novom kuću u kojoj de grupa probat!. Performens će u znak zahvalnosti za gostoprimstvo prikazati u Herceg-Novom Dionisa.

(Večernje novosü. Beograd. 9. IX 1969)

ežen jonesko

Oslabio je 5 kilograma. Ima temperaturu preko 40 stepeni celzijusovih. Ima teško obolenje jetre. U sredu, 10. septembra, znaće se hoće

li biti dovolj no zdrav da dođe na BITEF. Njegov dolazak bio je planiran za 13. septembar.

(Ekspres, Beograd, 9. IX 1969)

’vapaj za mesom ` na ulicama!

Oni koji su sinoć ostali bez karata na blagajni »Ateljea 212«, ipak nisu propustili priliku da vide, bar po-

četak predstave »Vapaj naroda za mesom« u izvođenju njujorške trupe »Hieb i lutke« koja gostuje na ovogodišnjem BITEF-u. Glumci su svoje »predstavlenije« otpočeli pohodom od »Ateljea 212« do Trga Republike i nazad uz pratnju fanfara, truba i čegrtaljki. (S. T.)

(Borba, Beograd, 9. IX 1969)

(...) Sinoć su gledaoci premijere »Vapaj naroda za mesom« u izvođenju njujorškog pozorišta »Hieb i lutka« bill iznenađeni kada su ih članovi ansambla dočekali sa ogromnim hlebom od 25 kilograma i ponudili svakog posetioca komadićem. To je jedan od načina delovanja ovog ansambla koji ima ambiciozan program da izmeni svet.

34