Bitef

2 MONITOR, uredaj na ćijem se kineskopu kontroliše slika pre odašiljanja, pa takav uređaj ne sadrži VF prijemni deo. Na monitom se kontroliše kvalitet slike u studiju, kao i slika koja se šalje na odašiljač. 3 SISTEM ZATVORENOG KRUGA, TV sistem kojim se signal ne emituje odašiljačem, već se od kamerę do prijemnika vodi kablom. Uobičajeni postupak u industrijskoj televiziji, a i pri raznim prenosima koji nemaju javni značaj (TV za profesjonalne svrhe). [Lószló Nozdroviczky, A Televizió, Mûszaki Könyvkiadó, Budapest 1963.] 4 ARAPSKA NARODNA MUZIKA LP (33 prc. sec.) Copyright reserved by Sono, Cairo, made in U. A.R. Microgroove - Long play.

5 Ovdje Slobodni TV studio NARODNAJA VOLJA. Govori vam sedamnaestogodišnja Vera Zasulit. Mi emitujemo emisiju na vašoj talasnoj dužini. Naš program se naziva: Zrtvovanje Geli Raubal. [Copy R. Kugla, 1983/84.] 6 VERA ZASULIĆ (lik spikerke sa tonske trake). Nije trebalo dugo čekati da bi se čulo za novu organizaeiju. Pre tačno WO godina, 24. januara 1878, dan uoti procesa protiv 123 narodnjaka, sedamnaestogodišnja Vera Zasulit übiła je generała Trepova, guvernera Rétrograda. Pucanj iz revolvera Vere Zasulit oznatio je potetak nove spirale: borba - represija borba. 1 NARODNAJA VOLJA Plehanov je tvrdio da je terorizam rezultat slabosti revolucionarnog pokreta, njegovo priznanje da nije u stanju'da povede masovni ustanak.

Razlike su dovele do rascepa. Na tom kongresu u Voronecu, juna 1879. pokret Zemlja i volja pocepao se na Réformiste i Teroriste. Teroristički ogranak uzeo je naziv NARODNAJA VOLJA. [Mirko Klarin, Terorizam, NIN, Sveske 2, Savremena publicistika, Beograd. maj 1978.] 8 GELI RAUBAL Borman je, kao što rekosmo, počeo da vlada nad Hitlerom pośle übistva Hitlerove nećakinje Angele (Geli) Raubal. Ona je još bila tinejdžerka kad je njen ujak legao na pod i trażio od nje da gola čučne na njega i pomokri mu se na lice. To je bio samo početak, pa se devojka kasnije pożaliła prijateljima: On je čudovište, niko ne może da zamisli sta sve zahteva od mene. [William Stevenson, The Borman brotherhood ] 9 GANG OF FOUR Muzički sastav iz Velike Britanije (Manchester - Dave Allen, John King, Andy Gill, Hugo Burnham).

U predstavi se koristi deo kompozicije What all we want sa ploče Solid Gold. 10 BANDA ČETVORICE (SI ŽEN BANG) Cian Ging, Čang Cung Čiao, Jao Ven Juan. Izraz Banda četvorice prvi je upotrebio Mao Ze Dong, Mao je, prema tim izveštajima 17. juna 1974, upozorio četvorku: Bilo bi bolje da badete pažljivi, ne dopustite da postanete banda četvorice. Iste godine, 24. decembra: Ne stvarajte frakcije. Oni koji to eine paste. Ko je ta četvorka koja se danas u Kini optužuje za nebrojene zločine i na nju se svaljuje krivica za sve kineske nedaće. Predvodi je Ciang Ging, supruga Mao Ze Donga, koja je u trenutku hapšenja 6. oktobra 1976. bila formalno šesta na hijerarhijskoj lestvici kineskog rukovodstva. [Magazin Start, Tomislav Butorac, stalni dopisnik iz Bejin-a.] 11 Pisać: Sto godina samote, Jesen patrijarha i drugih delà Gabriel Garcia

49

m SlViii