Bitef

profesionalnom gostoljubivošću odgovorila putnicima ovako vise ne magu dalje.n

Rasap svjetlosti « 1. Mali Joe ima prilično negovanu bradu za čoveka njegove vrste. On će se pojaviti u kafani i, dok trepneš, izvadiće ti dušu da je proda, takav je to čovek. 2. Tiha Žuta žena nikada se neće predati namrtvo; strast će joj doći glave kad tad. 3. Kupac: Materija postaje svetlosl, a svetlost se rasipa. Da li je to entropija? Ja baš ne hajem za svu tu ułudo bačenu éhergiju. Pa, ipak, mili moji, kakva je to tragedija, kakav uzaludan, a neminovan sraz bio.O

Neumereni kvartet Neumereni kvartet teži iščezavanju. On je sada vrlo mali. Može se dogoditi da ga ne vidite u vašem gradu.

Susret na mostu ili kako je zli kapitalista uništio ljubav dvoje mladih Jedini dokument koji rasvetljava dramu koja se zbiła na mostu donosimo ovde s izmenjenim imenima aktera, u nadi da ćemo time uštedeti neprijalnosti onima koji su još živi.

Dragi moj Duje, Uzeo sam na sebe da Ti saopštim jednu bolnu, najbolniju vest. Meni to pada teško jer sam ti, mislim, najbliži. Ali baš zbog te bliskosti to je razumijivije. Tvoj verni drug Sonja, koją te toliko volela, a koja je zasluživala da je volimo svi mi, pala je junačkom srarću 11. juna kod sela Jalšovca u borbi protiv ustaša. Zajedno s njom izginuli su i mnogi drugi drugovi. Ne mislim da te tešim. Nisi ti čovek za to, niti su vremena za to. Ali hoću da ti kažem da znam da ćeš i ovaj - najteži do sada bol - podneti čvrsto i mimo, Istina, Sonja je zaslužila da je zauvek žališ. Jer ti ćeš naći, možda, drugu u životu, možda ćeš s njorn biti srećan - nikad čovek to ne sme isključiti u životu,.. Ali Sonju, koja je bila tako predano tvoja, nećeš naći. Uprkos tome, budi i ovde čvrst i postojan. Јег, ne zaboravi, koliko ti gubiš u njoj, gubi i partija, i samim tim deli bol s tobom. Druže Duje, na kraju nemam ništa da ti kažem. Ako bi ma čija drugarska ljubav mogla da üblaži ovaj bol, onda bi to bila moja, i naše partije. Ja je danas osećam za tebe, utoliko više ukoliko je tvoj, pa i moj, bol za Sonjom veći.G Tvoj Marko

Indijanska priča Kad god Veliki Ming prošeta dvoranama svoje palate, njegovom zadovoljnom oku otkriva da se pogled na nebrojene viseće prizme u kojima Nauka i Umetnost carstva vode borbu protiv Vatre. lako hladno dostojanstvo ledenog kristala udomljuje Razum u Mingovim dvorima, u srce Mingovo nečujno se ponovo uvukla vatra, koju nije osetio od kako je Slavuj uginuo. Ming tada nije gubio vreme s rnehaničkim pticama i muzikom, veé je naredio da se zaledi svet. A kad je velika ideja već bila pred izvršenjem, Vatra se podmuklošću Pamćenja pojavila u Mingu. Zabrinuti może samo ono što iznenađuje, a protiv iznenađenja su u Mingovoj službi najviše oruđa Naukę i Umetnosti, Visoki činovnik Wenn Wang: Obredi predaka bili su dobri, ali nam nisu u celini doneseni predajom.

51

M^SNViii