Bitef

Sigalova priča Ujutiu prvo otváram svoja dva oka. Kad se prebudím najčešće İdim na leđima. Ispmžim jednu ruku, pa drugu i protresem nogę. Zâtim se tuširam i perem zube. Odlazim u kuhinju i kuvam sebi espreso. Otváram usta i oseóam kako espreso klizi niz moje grio. Svojim prstima uvijem cigaretu. Ponekad mi se tresu prsti. Možda previse pušim. Pošle prvog dima iz darete moram na svojim nogama da odjurim do toaleta. Sednem na dupe i serem. Ako nago ustanem, osetim како pada krvni pritisak i kako su mi oslabile nogę. lada moram ponovo da sednem i da dišem na usta: tri udisaja, tri izdisaja. Pošle toga idem u kuhinju da sečem svoje nokte. Oni tako bizo rastu da moram da ih skracujem svaka cetili dana. Tada sam spreman da idem na posao. Stavljam šal oko viala, a na torzo oblačim mantil. Ima dana kada je tako hladno da se moje nogę, moje uši, moj nos, moje usne i moji zubi slede, ukoliko je dan vetrovit oči mi suze, a pljuvačka mi visi iz usta. Klaudijina priča Ovo je moje telo: leda, profil i prednja strana. Nisam ga ja odabrala. Jednostavno sam manje vise tako rodena. Şada sam 1.84 m visoka, teška sam 21 kg i po, a u mom telu ima ,12 litara vode. Imam glavu, mala usta i dva velika smeda oka. Nemam prelepe zelene majčine oči. Tako se dogodilo. Umesto toga sam dobila svete pege na koži í puno kose kao moj otac. Najčešče nemam velikih problema sa svojim telom. Samo po nekad imam onaj glupi herpes na usnama kóji uistinu mrzim. Jednom mesečno imam onaj grozan bol u celom stomaku. Hoču da kážem da mi se grudi uvečavaju i oseóam se kao da se

nalazim u nekom drugom telu. Tada zaista pomislim da postoje dve stvari kóje ne bi trebalo da radím. Prvo: da prestanem da grízem nokte. Moje ruke izgledaju groźno, no ponekad je to preteško. Drugo: da prestanem da pušim. Nikąd nisam bila na rendgenu, ali sam sigurna da su moja piuca prilično tamna. Lukova p ri ča U poslednje vreme, kad nagło ustanem, osećam bol u nogama, a u glavi ml se zavrtí. Razmišljao sam о tome šta to nije u redu sa mnom I otišao kod suseda. Pokucao sam na njegova vrata i upitao ga: "Misliš li da sa mnom nešto nije u redu?" A on je rekao: "Ne". Međutim, ne mogu da imam u njega poverenja jer nije lekár. On je HAKER. No, nije reč samo о mojim nogama, već i o mom stomaku koji se s vremena na vreme nadúva, a boli me i giio. Kašljem i teško gutám. Zato sam otišao da mi pregledaju krajnike, čini se da su u redu. Onda sam postao neivozniji, imam osećanje da me nešto steže u plučima, ne mogu vise da diserri. Pomislio sam da moja štitasta žlezda ne funkcioniše како treba ili da je mojoj gušterači potrebná stimulacija, otkud znam? Moj stomak utiče na ceo moj sistem za varenje, patim od zatvora, a i moja jetra nije na švom mestu, moj mozak je isuviše slab, plaším se da ću pretrpeti moždani udar ili čak dobití srčani napad. I tako sam, najzad, odlučio da odem do lekara. Disao sam kao lud, činilo mi se kao da ću povracať, pitao sam ga: "Mislite li da bolujem od raka?" Grejsonova priča Ležao sam potrbuške, nalakčen, s glavom poduprtom rukama na piknikprostlrci. Osećao sam jako sunce na ramenima i znao da ću od pojasa na gore izgoreti.

Seo sam na zadnjicu, uhvatio pivo sa dva prsta i s palcem. Usta su mi bila suva, bilo je prijatno osećati како pivo putuje niz grio prema želucu. Kada je stigla, čelo mi je bilo obliveno znojem. Znojio sam se i na ostaiim uobičajenim mestima: pod pazuhom, u preponama, na dlanovima. Poljubila me je u jedno neobično mesto, ne u obraz ili usne ili makar oči, vec u malú brázdu između nosa i gornje usne. Pustila je da joj torba klizne sa ramena, savila Pantalone do kolena i légia spustivší glavu na moj stomak. Pekla je da čuje kako moji organi rade i kako mi srce kuca... Otkopčao sam kopcu na pantalonama i pokazao joj mládež na butinama. Želeo sam da joj pokažem sve, sve o sebi što me čini drugačijim od drugih, dužinu svojih udova, boju očiju, liniju kose na čelu, dlake na guzici, svoje duge prste, prste na nogama, podlaktice i vrat. Pege na cevanici i ramenima. Udubljenja na kolenima, ledima i vilici. I ožiljak iza u veta. Pokúšala je da pobegne, ali je nogom zapela u prostirku, njena torba me je udarila po licu i moj nos je počeo da krvari. Okliznuo sam se na praznu pivsku bocu, remeni njene torbe zategli su se preko njenog lakta i ona je pala preko mene. Ležali smo nepomično. Osečao sam kako moje koleno dodiruje njene butine, a njene grudi moj grudni koš i posmatrao kako moja krv kaplje na njena ramena.