Bitef

NOVE GENERACIJE I NOVO DRUŠTVO: POZORIŠNE PETLJE, MREŽE, TRAMPE...

Utorak, 18. septembar

11.00-17:00

Ustanova kulture„Vuk Karadzic"

Prezentacija rada Centra za kulturu Smederevo podsticaj su za prezentacije projekata drugih institudja ¡ organizacija kulture uz razgovor о ulozi lokaInih centara kulture kao prostora novih tendendja pozorista mladih. Ucesnid u razgovoru i prezentadjama: beogradska opstina Zvezdara, Ustanova kulture„Vuk Karadzic" Festival Pozoriste „Zvezdariste"! drug! predstavnici institucija I organizacija kulture iz Srbije.

MALI PRINC

Predstava Omladinskog teatra PATOS, Centar za kulturu Smederevo

Voda projekta Danijela Stojkovic

Reditelj i dramaturg Suncica Milosavljevic Asìstent reditelja Ivana Stevovic

Voda predstave: Vojkan Dimitrijevic

PATOS je skracenica od Pokretni Alternativni Teatar Omladine Smederevo koji okuplja mlade ljude posvecene pozorisnoj umetnosti (profesionalne glumce, reditelje, amatere, studente umetnickih fakulteta kao i tinejdzere ) oko istrazivackih I eksperimentalnih teatarskih projekata, cesto ostvarujuci partnerstva i kooperadju sa profesionalnim teatarskim trupama u zemlji i inostranstvu. PATOS je snazan faktor okupljanja za savremenu i istrazivacku umetnost u Smederevu i njemu gravitirajuci región, Clanovi PATOSA nisu samo aktivno ukljuceni u umetnicki deo programa, vec i u organizaciju I realizadju festivala PATOSOFFIRANJE,

Ree reditelja: . .Malog princa, medutim, nisam odabrala zbog Jubileja. Odabrala sam да zbog tema kao sto su prijateljstvo, ljubav, odgovornost i smisaono zivljenje. Ova pitanja za mlade ljude imaju kljucnu vainosi и godinama prelaza iz detinjstva и zrelost, kao vrednosni sudavi koje treba da ispitaju, promisle i usvoje. S druge strane , bila sam svesna da scenska postavka Malog princa nije mallrizik...Sa slobodom primerenom igri, Egziperiposezeza poetskim sredstvima koja su mu и datom trenutku potrebna za razvoj price... Simbolicki Vokabular I zaigran, sinkreticki nacin komponovanja poetske strukture, pri povrsnom citanju stvaraju utisak da Je Mali princ delo namenjeno deejoj publid. Dubinska analiza stila koliko i price, pak, otvara nam filozofski plan koji cini ovu knjigu kapitalnim deiom na civilizacijskom nivou... Kako dista nije slucajno' - prema zagovornicima new-age filozofije - Mali princ je skrenuo na sebe paznju и pravom trenutku za citav svet..