Bitef

PATOSoffIRANJE

Prezentacija festivala za mladu publiku, Centar za kulturu Smederevo

PATOSoffIRANJE je medunarodni pozorisni i multimedìjalni festival za mladu publiku koji cine pozorisne radlonìce, muzicke (perkusionisticke) radionice, pozorisne predstave, performansì, izlozbe, koncertì, video projekcije I panel diskusije. Cilj Festivala je da mladu I drugu urbanu publiku upozna sa savremenim tokovima u umetnostì, ali i da je anìmira da uzme ucesce u stvaranju umetnosti, cime postize I edukativni efekat. Ciljna grupa festivala su miad!, na prvom mestu, ali i gradan! srednje generadje urbanog senzlbìliteta zeljni da se upoznaju sa savremenim tokovima u umetnosti.

PROSJAČKA OPERA

Predstava i prezentacija medunarodnog projekta"Nomad scene" Korea Teatar, Lece, Italija, realizovanog uz podrsku regije Pulja, GEI, Italijanskog instituta za kulturu Beograd i Centraza kulturu Smederevo.

Autor projekta: Salvatore Tramacere, reditelj KorejaTeatra, Lece, Italija Ucesnici u predstavi i prezentaciji: clanovi Romskog informativnog centra DROOM i Omladinskog pozorista PATOS iz Smedereva

Polucasovna predstava Prosjacka opera nastala je kao rezultat pozorisne radionice u okviru Medunarodnog projekta „Nomad scene" Centra za kulturu Smederevo u saradnji sa Teatrom Koreja iz Leca, Italija, I Romskim informativnim centrom DROOM iz Smedereva. Prva faza projekta obuhvatila je dvonedeijnu pozorisnu radionicu i Izvodenje predstave Prosjacka opera po motivima drame Bertolda Brehta Opera za tri prosa. Predstavu igraju mladi pripadnike romske populacìje i glume! Omladinskog pozorista PATOS. Projekat je usmeren ka angazovanju pripadnika romske zajednice kroz umetnicke projekte, podrska kulturnom identitetu, socijalna i kulturna integracija, razvoj kooperativnih moguenosti, uspostavljanje kulturnih veza I modela komunikacije i dijalog izmedju zajednica i institucija. Naglaseno interesovanje evropskih kulturnih centara za integraclju manjinskih zajednica i prezentaciju njihovih kulturnih vrednosti cine ovaj projekat posebno znacajnlm zbog Dekada Roma koju je kao inicijativu usvojilo je osam drzava Centraine i Jugoistocne Evrope, a podrzala medunarodna zajednica.