Bitef

Drugi programski Ыок

PARALELNE REALNOSTI

Neki drugi svetovi i planete

Predstave inspirisane cuvenim i fascinantnim knjigama koje govore o univerzalnim temama i vrednostima kroz svoje junake koji se susrecu u nekim drugim svetovima ili pianetama otkrivajuci svu kompleksnost prihvatanja ili neprihvatanja razlicitosti, iskljucivosti ili uskladlvanja suprotnosti uz okrutne igre potvrdlvanja modi i vecnu borbu dobra i zia. Predstave su podsticaji za interakciju s mladom publikom publikom u vidu razgovora i radionica pre ili posle odgledanih predstava. Posebni razgovori s pozorisnim umetnicima i drugim strucnjacima о novoj repertoarskoj orijentaciji institucionalnih pozorista s predstavama koje se otvaraju za dijalog i ozivljavanja ¡deje „porodicnog pozorista"ili „pozorista sa nastavnickim paketima" kroz raznovrsne projekte interaktivnog teatra i druge akcije otvaranja pozorista za marginalizovane grupe i decu i mlade sa posebnim potrebama.

interkulturalnu saradnju i medunarodne partnerske projekte.

Petak, 21. septembar 12:00 Malo pozoriste„Dusko Radovic" Antoan de Sent Egziperi MALI PRINC

Malo pozor¡ste„Dusko Radovic", Beograd, Srbija

Rezija: Anja Susa

Dramatizacija: Marija Karaklajic Kostimograf; Maja Mirkovic Scenograf: Zorana Petrov Kompozitor: Vladimir Pejkovic

Dizajn video projekcije: Obrad Kokotovic Prevod na srpski jezik: Mirjana Vukmirovic Uloge:

Avijaticar: Ivan Tomic; Mali princ: Jelena llic; Ruza: Dusica Sinobad; Kralj/Poslovni covek: Nenad Radovic; Razmetljivac/Fenjerdzija: Milos Samolov; Pijanica/Geograf: PredragTodorovic;Zmija: Marijana Vicentijevic Badovinac; Lisica: Jelica Vucinic; Animacija lutaka:Tatjana Stankovic, Jovana Cvetkovic

U predstojecoj pozorisnoj sezoni repertoar Malog pozorista „Dusko Radovic"nosi moto „porodicno pozoriste", u nadi da de oziveti ideju zajednickog dolaska dece i roditelja u pozoriste i razgovora о odgledanim predstavama. Jedan od najznacajnijih projekata ove repertoarske orijentacije je Mali princ, inspirisan cuvenom, fascinantnom knjigom Antoana de Sent Egziperija, koja ove godine proslavlja 60-godisnjicu prvog objavljivanja. Doprinos jubileju je postavljanje dramatizacije Malog prlnca na repertoar i organizovanje posebnih radionica za decu, koje ce biti inspirisane knjigom i predstavom. Nasa osnovna namera je da podsetimo roditelje koliko je lepo idi u pozoriste zajedno sa svojom decorri i da na taj nacin podstaknemo njihovu medusobnu komunikaciju. Malo pozoriste veruje da decu treba staino podsecati na univerzalne teme iz ove divne knjige. U danasnjem svetu, od vitalne je vaznosti razgovarati sa decom о pravim vrednostima kao sto su ljubav, odgovornost, prijateljstvo, masía - zapravo о svemu о сети Mali princ govori. Malo pozoriste „Dusko Radovic"je jedno od najpoznatijih i najpriznatijih decijih pozorista и Srbiji, koje na svom repertoaru ima predstave namenjene kako decjoj populadji, tako i mladim ljudima uopste. Osnovna programska koncepcija ovog teatra odnosi se na projekte koji svojim sadrzajem upucuju na teme edukativnog, socijalnog a pre svega urbanog karaktera. Uvodenjem pojmova decija prava, tolerancija (meduetnicka, medureligijska, medukulturna), pravo na razliku, priznavanje i postovanje razlicitosti, и recnik mladih stanovnika Beograda koji su njegova publika, ovo pozoriste pokusava da doprinese kulturoloskom povezivanju dece razlicitih nacionalnosti koja zive и Srbiji ì usmeri ih na razvijanje raznovrsnosti i tolerancije.

"...Knjigu Mali Princ , jedan od najlepsih bisera svetske knjizevnostl, Antoan de Sent Egziperi je posvetio svom prijatelju Leonu Vertu ,kada Je bio mali decak'. Mnogi je (s pravom) svrstavaju и moderne bajke za decu ali zbog izuzetne ñiozofsko-poetske vrednosti, koja prelazi okvire bajke, mogia bi se svrstati / и mudronosne knjige za odrasle. lako je napisana и vreme Drugog svetskog rata, najveceg stradanja i razaranja и ljudskoj istoriji, ova knjiga slavi postojanje sveta i zivota и njemu. Elegicna prica о ljubavi Malog Princa prema njegovoj maloj pianeti 8 612 ijedno]jedinoj ruzi na njoj, sasvim Jedinstvenojza njega, velika je opomena celom svetu. Mali Princ Je, ziveci и pustinji, naucio od iisice najvecu mudrost da su ljubav, neznost, prijateljstvo, mir i tolerancija najvredniji и zivotu. To Je ista ona mudrost koju su sirili i nasi starozavetni i novozavetni proroci. Ako ¿elimo da zivimo zivot obasjan suncem, sto bi rekia stara lisica, trebalo bi zauvek da zapamtimo njenu tajnu koja je sasvim jednostavna: covek samo srcem dobro vidi - sustina se ocima ne moie videti..." (Mítica Novkovic)