Bitef

Cetvrtak, 20. septembar

11:00-17:00

Ustanova kuiture„Vuk Karadzic"

Predstava Nisi sann sa prezentadjom rada i radionicom i video radovi „Justarla" podsticaji su za razgovor i prezentacije rada NVO koje se bave projektima izvodackih umetnosti u obrazovanju i interdisciplinarnim alternativem umetnickim pozorisnim projektima.

NISI SAM

Predstava sa radionicom i prezentadjom rada, Studio izvodackih i vizuelnih umetnosti SIVU Iskorak, Beograd, Srbija Autor projekta: Diana KrzanicTepavac, dramski pedagog i reditelj predstave Moderatori radionice/razgovora nakon predstave: Ana Mijalkovic Blagojevic i Maja Lazic, voditelji Psiholoske radionice DOB-a Ucesnici u predstavi i razgovoru: clanovi Dramskog studija SIVU Iskorak Prezentadja Nisi sam nosi podnaslov - od knjige Lek od breskvinog lisca do radionica na temu inkluzije. Prezentacija, predstava i radionica s razgovorom namenjeni su deci i mladima, roditeljima i struenjadma profesionalno okrenutim obrazovanju i vaspitanju mladih, zainteresovani za koriscenje dramskih formi. Centralna tacka susretanja je predstava Nisi sam u izvodenju mladih vrsnjaka koji kroz igru jasno kazuju kako je dobro ¿¡veti u svetu u kojem postoje principi prihvatanja i stvaranja nasuprot konfliktu i destrukciji. Predstava je centralni deo sireg edukativno pedagoskog projekta na temu inkluzije. Projekat se sastoji od predstave, dramskih i psiholoskih radionica i primer je transformacije i upotrebe literarnog predloska u radu za i sa mladima i moguenostima drame/pozorista u vaspitanju, obrazovanju, socijalnom i humanitarnom radu. Projekat je nastao u trazenju mogucih odgovora na pitanja problema i nedostataka u saradnji skola i pozorista. Usmeren je na podsticanje mladih na prihvatanje razlicitosti medu vrsnjacima, afirmise toleranciju, komunikaciju i druge aspekte socijalizacije koja je potrebna mladom coveku da pronade svoje mesto u zajednici i nauci da funkeionise kao deo tima. Zajednicki katalizator je pozoriste, kao mesto kreativne komunikadje. Projekat je nastao na inicijativu Studija izvodackih i vizuelnih umetnosti SIVU Iskorak u saradnji sa Psiholoskim savetovalistem za mlade Doma omladine Beograda.

COLINA - VIA PONTICA - EOROL - ALICE IN WONDERBAND

Video-prezentadja medunarodnih projekata, NVO Justart Autori; Olga Glisin i Ivan Pravdic, Justart, Srblja Vìdeo radevi i prica sa medunarodnih projekata: COLINA - Collaboration in Arts, odrzavan u Portugalu, Velsu, Nemackoj, Estoniji... VIA PONTICA - Medunarodni simpozljum izvodackih I plasticnih umetnosti, EOROL festival, predstava Osterburen - umetnid iz devet zemalja na site spedfik predstavl u Holandiji, ALICE IN WONDÈRBAND - Osnov AWb ein! porodica muzlcara koja od jeseni 1998. zivi i radi u multimedijalnom Motherland studiju smestenom na obronku Fruske gore. Vodeni duhovnom tradidjom tzv. progresivne muzike 60-tih i 70-tih sviraju spontanu muziku i jesu jedna vrsta centra okupljanja umetnika razlicitih iskustava i stilova, ali sa istim ciljem razumevajueeg bavljenja umetnoscu kao takvom. Sopstveni izraz se trazi i koriscenjem instrumenata iz razlicitih tradieija - kako klasicnih zapadnih akustienih, elektricnih i elektronskih, koriste se i instrumenti vezani za razne etno - tradidje, poput table, tarabuka, raznih fruía i flauta, itd. U multimedijalnim javnim nastupima do sada je koriscena interakeija spontane muzike, buto plesa, videa i slikanja uzivo.