Bitef

Treci programski blök

NEOČEKIVANI SUSRETI

Veliki i mali: Magija susreta

Dolazak najznacajnijih predstavnika danskih pozorista za decu i mlade na 8. Bitef Polifoniju rezultat su izuzetno uspesne prethodne saradnje Malog pozorista „Dusko Radovic"iz Beograda, Srbija, i Pozorista „Corona La Balance" iz Kopenhagena, Danska, s projektom u okviru kojeg se reaiizovala srpska verzija danske predstave Okamenjeniprinc. Saradnja se nastavlja kroz inidranje novog partnerskog projekta koji ce se realizovati kroz saradnju Pozorista „Bosko Buha"iz Beograda, Srbija, i Pozorista „Carte Bianche"izViborga, Danska, Projekat ce biti baziran na iskustvima danske predstave Igra Pozorista „Carte Bianche". Cilj projekta je kreiranje profesionalne i umetnicke baze za srpsku verziju predstave Igra koja ce se prikazati na 9. Bitef Polifoniji 2008. godine. Projekat ima podrsku ASSITEJ centara Danske, Srbije i UNIMA Srbije. Koordinator projekta je Peter Jankovic, reditelj i umetnicki rukovodilac Pozorista „Lampe" iz Kopenhagena, predsednik ASSITEJ Danske.

„Carte Blanche”je eksperimentalno pozoriste performansa za magicno dete u svakome od nas. „Carte Bianche" radi s apstraktnom jezikom gde razumevanje i iskustvo zauzimaju mesto u iracionalnim, emocionalnim prostorima nase svesti. „Carte Bianche" ima za cilj da ponudi deci - i odraslima

- umetnicki estetska i istorijski apsurdna iskustva pozivajuci ih kao publiku u imaginativni svet performansa i vizualnosti. Svet koji postoji van svake logike.

.Carte Bianche"vode SaraTopsoe-Jensen, umetnicki rukovodilac, iThorkild Andreasen, direktor.

Ponedeljak 24. septembar 11:00h i 13:00 Utorak 25. septembar 11:00h Pozoriste„Bosko Buha"

LISTANJE

Poetska animacijska predstava, „Carte Blanche", Viborg, Danska Rezija; Hanne Sorensen Performer: Annemarie Jeppesen Tehnicar/Dizajn svetla i konstrukcija scene; Steen Molls Rasmussen Dizajn zvuka: Flemming Bloch Set dizajn; Hanne Sorensen Tekst: Hanne Sorensen i Annemarie Jeppesen

Iznenada jedna mala devojcica staje na sred cajnog stocica jedne stare gospode.Toliko godina, stara gospoda jezivela mimo, po pravilima i potpuno sama sa sobom. Ali, mala devojcica sa svojim zelenim cipelicama bas voli da se igra... Ona stvarno ne moze da se zaustavi... „Briljantna igra prstiju i ruku!" (Viborg Stifts Folkeblad) „Fascinantna umetnost animacije!"(Children&Youth Magazine) „Stvarno je fantasticno da mozete ¡grati na taj nacin svojim rukama, Nikad nisam video nesto slicno pre i mnogo je uzbudljivije nego kad igraju ljudi. Ovde morate mnogo sami da zamisljate!"(Marie, sedmogodisnja devojcica) Listanje je veoma topla predstava о prijateljstvu jedne stare gospode i jedne male devojcice. Listanje je poetski animacijski performans koji otkriva kako se ponovo ¡grati i uneti prolece u svoj zivot onda kada se to vise ne ocekuje. Listanje su kreirale Hanne Sorensen, reditelj i lutkar, i animator/performer Annemarie Jeppesen.