Bitef

TRI GENERACUE POSLE Gde se završava umetnost i počinje politika? I ko povlači takvu crtu? Dobitnik Nobeiove nagrade nalazi se u savršeno beloj izolaciji na psihijatrijskom posmatranju, optužen za veleizdaju. Gde je pogrešio? Posle šezdeset godina mržnje, sramote i nepoverenja, još nema pomirenja. Ova predstava je pokušaj da mu se dopusti ponovni razgovor s nekim, nekim iz tri generacije posle njega, nekim ko možda drugačije gleda na uvek prikriveno minsko polje koje nazivaju sloboda mišljenja i govora. О KNUTU HAMSUNU Knut Hamsun (1859-1952) bio je norveški pisac, kojeg mnogi smatraju ocem moderne književnosti. Za svoju knjigu Markens grede (Plodovi zemlje) dobio je 1920. godine Nobelovu nagradu za književnost. Hamsun je nastojao da komplikovani procesi ljudskog uma budu glavni predmet moderne književnosti, da bi trebalo opisivati "šapat krvi i molbe koštane srži", Hamsun je debitovao 1890. sa psihološkim romanom Suit (Glad). Hamsun je bio istaknut advokat Nemačke i nemaćke kulture. Za vreme Drugog svetskog rata podržavao je Vidkuna Kvislinga (V. Quisling) i njegovu Nacional-socijalističku stranku. Iskazivao je veliko poštovanje prema Hitleru i čak napisao nekrolog posle njegove smrti rekavši da je on bio "ratnik čovečanstva". Kasnije je Hamsun optužen za izdaju, a zatim je usledio masovni bojkot njegovog književnog delà. Optužnica je povučena, ali je protiv njega pokrenuta građanska parnica, te je 1948. platio visoku novčanu kaznu za navodno članstvo u partiji, što se danas pobija. U posleratnim godinama proveoje nekoliko meseci u psihijatrijskoj bolnici. Dijagnoza:"permanentno oštećena mentalna sposobnost". Docnije se raspravljalo о punovažnosti te dijagnoze. Optužnica za izdaju protiv Hamsuna povučena je na osnovu te procene. Njegov poslednji roman Pâ gjenngrodde Stler (Pozaraslim stazama), koji je delimično bio memoarski, a delimično samoodbrana, objavljen je 1949. godine. Do današnjeg dana Norveška nije bila u stanju da se pomiri sa njegovim političkim simpatijama i njegovo ime mnogim Norvežanima, pa čak i mlađoj generaciji, i dalje zvuči kao provokacija. Neki političari su se 2007. godine zalagali da mu se konačno dodeli neka ulica u Oslu. Predlog je odbijen zbog snažnog protesta gradana. Nedoumica Hamsun liči na nedoumice u vezi s mnogim drugim dvosmislenim umetnicima, kao što su Leni Rifenštal (L. Riefenstahl) u Nemačkoj i Zara Leander (Zarah Leander) u Švedskoj.

Srpsko narodno pozorište, Novi Sad,Atelje2l2 21. September 2009. u 20h Trajanje: 1h Okrugli sto poste predstava 21. i 23.09.

Predstava Pisac povod je tribine "Kvislinzi u umetnosti" sa domaćim i stranim učesnicima, posle susreta sa stvaraocima 23. septembra.

97

PISAC