Bodljikavo prase

Око хапшења бивших југословенсних држављана у Ирану

ИНТЕРЕСАНТНО СУЂЕЊЕ ПО ЗАКОНУ О АУТОРСКОМ ПРАВУ Нзујорк, новембра. — Рођаци преминулог Вудра Вилзона тужили су суду г. 1-. Рузвелта и Черчила, на основу закона о ауторском праву. Ма да су Вилзонову декларацију од 14 свели само на осам тачака, Рузвелт н његов енглески колега начинили су плагијат, пошто је смисао њихове деклара,ције исти као и Вилзонове.

Са меродавног места обавештени смо да су Енглези похапсили бивше југословенске држављане у Ирану, не што су одбили да ступе у енглеску војску, већ из социјалних разлога. Енглези су само хтели да им ти-

ме обезбеде бесплатан стан и храну за време ове зиме. Обратите пажњу на наш ПРОГЛАС ВЕСЕЉДЦИМА на 4ој страни нашег листа

Уредиишто и АдминистрациЈа, Боогрвд, Ђ. Вашиигтоиа 12. Претллата, тромасечио 20.— дии., полугодишњо 40.—, годишњв 80 дииара. Претплату лрима Геи. агеитура м продају иоаииа и часолиса, Београд, ВлаЈиоаићева 8.

[•ФИККНОСТ ЕНГЛЕСКЕ ПОИОЋМ СОВЈЕТИИП

ИЗЛАЗИ СУБОТдМ

(Рајтер): Радећи форсирано и дан и ноћ, наши радници успели су да начине један комплетан тенк, намењен хришћанској совјетској Русији. Уколико нас нешто не спречи, рачунамо као позитивно да ће тај тенк већ кроз три до четири месеца бити на источном фронту и зауставитии даље немачко напредовање. ВЕЛИКИ БРИТАНСКИ УСПЕХ Лондоџ, 8 новембра. — Агенција Рајтер јавља: Једна група од 7 наших бомбардера са успехом је бомбардовала села и невојничка места у северозападној Немачкој. Свих осам наших апарата вратило се неоштећено у своје базе. УСПЕХ СОВЈЕТА НА ФРОНТУ Тас јавља: Наше трупе извршиле су са успехом даља повлачења. Пошто ми Немце толико мрзимо да не желимо ни да будемо у њиховој близини, решени смо да се што брже повлачимо, како њихова лица не би ни видели. ЈЕДНА ОДЛИЧНА ЕНГЛЕСКО -АМЕРИКАНСКА ЗАМИСАО Рајтер јавља: Једна група енглеских и америчких инжењера дошла је, по предлогу X. Џ. Велса, на одличну и Д е ЛУ да од потопљених енглеских бродова начини пловећи мост између Америке и Енглеске. На тај начин америчке лиферације могле би најзад, да се упуте директно у Енглеску. ЧЕРЧИЛ ТРАЖИ НОВЕ МЕТОДЕ ЗА ПОБЕДУ Рајтер јавља: У жељи да пронађе што ефикаснију методу за победу над Немцима, премијер г. Черчил консултовао је синоћ све познате енглеске врачаре. Из меродавних извора сазнаје се да ће ове врачаре консултовати и г. Рузвелт, ако "е буде поново састао са г. Черчилом. ПРОТЕСТ ЧАН-КАЈ-ЧЕКА Чан-Кај-Чек упутио је врло оштар протест великим енглеским листовима, пошто налази да у последње време не пишу довољно о н>ему. Он се плаши да ће његове акције ускоро сас вкм пасти.

ПРИМЕРАН 2 ДИН. • БЕОГРАД, СУБОТА, 6 ДЕЦЕМБАР, 1941 • БР. 1

ВРЕМЕ ДАНАС Разведравање После врло јаке кошдве која је многобројне партизане одувала из шуме право у руке Владиних одреда, код нас се примећују знаци побољшања времена. Облаци који су се скупљали над Србијом полако, али сигурно се разведравају. У иностранству: Снажни ветрови одували су бољшевике из Керча. Гк> свој прилици бољшевици се неће моки уопште да задрже на Криму. У Средоземљу јаке буре. Настрадао је АркРоајал, а тешко оштећен брод Малаја. Прогноза времена за идуку недељу Висок притисак с оне стране Атлантика предсказује невреме на западној хемисфери. Евеитуална појава овог невремена не може имати никаквог утицаја н« време у Европи. ///*

РУЗВЕЛТОВО ОЧИНСКО СТАРАЊЕ

Пошто је успео да се прикаже као скрбник малих јужноамеричких земаља, претседник Рузвелт понудио је своје туторство и Финској. Само овога пута добио је одговор да је његов несуђени штићеник пунолетан. Ноларићу, Панићу ... Демократски „Регре1:иит тођЛе"

ЈАЈЧАНО-ОЧНА БОЛЕСТ ЛОРДА ХАЛИФАКСА Британски амбасадор у Сједињеним Државама, Лорд Халифакс, био је принуђен да напусти конференцију са детроитским архиепископом због изненадне појаве очне болести. Верује се да ова очна болест потиче од јаја којима је узоишени Лорд гађан приликом уласка у резиденцију детроитског архиепиископа. Лорд Халифакс патио је раније од исте болести, проузроковане истим јајчаним бакцилом.

ПОРТУГАЛИЈА ПРОТИВ ИЗРАЗА СИМПАТИЈА После поновљених америчких израза симпатија према извесним португалским колонијама, португалска влада решила је да појача своје трупе у тим поседима. Она, наиме, не симпатише америчке симпатије, јер зна шта оне — значе. ВРЛО ВАЖНЕ ВЕСТИ ЈЕДНА САОБРАЋАЈНА КАТАСТРОФА На самом изласку из Београда, на крају улице Краља Александра, дошло је јуч.е до тешке саобракајне несреће, која је, да није било присебности возача, могла да се изроди у праву катастрофу. На колима рабаџије Миленка СимиКа, мз Смедерева, сломила се задња осовина и један точак је испао. Миленко СимиК ииЈе изгубио присебиост, веК је одмах зауставио волове, те тако жртава није било. Полиција је повела истрагу да утврди ко је крив за ову тешку саобра&ајну несреКу. Мића ДимитриЈееиђ САОПШТЕЊЕ ИЗ УПРАВЕ ГРАДА У улици Престолонаследника Петра, у непосредној близини пијаце вКаленића Гувно« г. Јовану Петровику, рентијеру из Београда испала је запаљена цигарета на нове панталоне. Ватрогасна чета, која је одмах позвана, убрзо је локализовала пожар. Жртава није било.

ЈЕДАН ДЕМАНТИ

Агенција Рајтер овлашћена је да демантује да су совјетска повлачења уствари плагијат познатих енглеских ,успелих" повлачења. Брзину којом се ми — кад треба — повлачимо, немогуће је имитирати.