Bodljikavo prase

г Страна 2 ЕОДЉИКАВО ПРАСЕ

Чика-Геца српској деци

Знање је светлост знање је моћ. Учите ово дан и ноћ.

Слобода из шуме

»Ајде сељо, ајде роде, да те браним од господе.«

ШТАМПАРСКЕ ГРЕШКЕ

Изгледа да је његовом самоубиству узрок једна већа, неисплаћена жеиица (меница). ❖❖ Млада уметница бурно је поздрављена чим је изишла на бику (бину). ❖❖ Од нарочите вредности је украдени, скупоцени низ бибера (бисера). ❖❖ Издаје се једна народна ујна (кујна). ❖❖ I

Главни циљ организације је бушење (буђење) народне свести. ❖❖ Железничка стеница (станица) била је свечано декорисана. ❖❖ Пароброд је потонуо, али се посуда (посада) спасла. ❖❖ Ситуација је поново кривична (критична). ❖❖ Будно се црати дрмање (држање) Еиглеске.

— ви сте опљачкали пореску управу и државну касу, — шта ту може,да вам се узме као о лакшавајућа околност? — Али, господине судија, од тога новца одмах сам платио дужну порезу.

чгт — Мама ће да проведе код нас три месеца. Шта кажеш на то? — Ништа. Велики болови су увек неми. ❖❖ Брзо, мила ,брод тоне! — Тренутак само. Тражим хаљину чија ће боја да се слаже с појасом за спасавање. ❖❖ — Господине нисам могао да прочитам »едуљу коју сте оставили на столу. — Написао сам вам на њој, да треба да пишете читкије. ❖❖ — У овом аутомобилу осећаћете се као код своје куће. — Онда ми одмах покажите друга кола. ❖❖ — Високо чело Је иараз велике интелигенције. Ко има ниско чело може да обрије косу за два сантиметра у вис, па ће одмах имати високо чело и постати интелигентан. ❖❖ Једна молитва: — _.И дај ми снаге да смањим принадлежновти своје дахтилографкиње. Дама: — Колико бисте ми дали година? — Боље питајте неког другог, мадам. Ја сам додуше шкотланђанин, али нисам тако велика тврдица, као што ви мислите. ❖❖ Код лекара-: — Ваш случај, господине, обогатиће науку. — А, господине професоре, у то сумњам. Ја се, знате, лечим на рачун Окружног уреда. ❖❖ — Шта читаш? — О једном петролејском коицерну. — А ко ће да диригује? ❖❖ — Кажу да у младој салати има пуно витамина. — А, то мени не може да шкоди, пошто ја увек оперем салату. ❖❖ — А ко ми јамчи да ће те ии вратити новац? — Реч једног поштеног човека. — Онда ми, молим вас, доведите тога поштенога човека. ❖❖ — Ја мојим повериоцима не плаћам дугове, ако ме писмено опомињу. — А ако те не опомену? — Онда чекам, да ме опомену. ❖❖ Догађа се међу музичарима у једном оркестру: — Који ћемо комад сада да свирамо? — Финголову пећину. — Финго... а ја сам то свирао мало пре. ❖❖ — Драга Зорице, ако он хоће да те узме за жену, мора пре тога доћи да се види са мном. — Не бој се, мамице, он те је већ видео и рекао да ће ме и поред свега узети.

Кондуктер: — Ви нисте, господине у купеу за пушаче. Путник: — Знам, зато и не ■пушнм. Кондуктер: — Али ви имате лулу у устима. Путник: — Сасвим тачно, али то не значи ништа. Ја имам, на пример ноге у ципелама, али не идем. ❖❖ — Били сте код начелника Докића у служби. Зашто сте изишли од њега? — Зато што ме је неколико пута пољубио. — И то вас је наљутило? — Не, мене ,него госпођу. ❖❖ — Тата, шта је то међународна конференција? — Међународна конференција, — то ти је, сине, скуп на коме се постиже сагласност о месту у коме треба да се одржи следећи скуп. ❖❖ — Видиш ли ону удовицу? Хвала Богу да се у своје време иисам оженио њоме! — Зашто? — Па данас би био мртвац. ❖❖ — Да сам ја био Адам, све би сасвим друкчије изгледало. — А зашто? — Зато што ја не волим јабуке. ❖❖ — Новине пипту о „Фигаровој женидби". — Е, а коју то он узима? ❖❖ У банку улази старија дама и захтева да је служитељ одмах пријави код директора. Бесно отвара врата и обраћа се господину који седи за писаћим столом: — Молим вас, да ли је овде мој зет? Имала| бих да му кажем нешто! Директор је веома учтив: — Извините, госпођо, али он тренутно није овде. Малопре је отишао на ваш погреб. ❖»♦♦ — Да ли ти је отац скоро писао? — Нн марјаша.

ГЕНЕРАЛИЈЕ Неколико минута пред почетак расправе, адвокати странака нешто су се споречкали. — Ви сте обичан уцењивач, каже један од њих своме сабрату. — Чутите! Ви сте фалсификатор и лопов, одговара овај. Претседник који је чуо овај њихов разговор, најзад их прекида: — Сада, пошто су се господа адвокати међусобно индентификовали, можемо да објавимо да расправа почиње.

— Твоја жеЈ«! те Ј е послала да јој купи 11 ' а У то > а ти Ј°Ј К У" пио бисерну огрлицу. Па, кад нема лажних ауто« мобила. ❖❖ Мудре изреке V слиии

МИСЛИ О ЖЕНАМА Једина тајна коју је у стању жена да сачува — то су њене године. ♦ Кад ее двоје узимају, честв се трећи радује. * Срце једне жене је као препун трамвај: увек има места да се још неко унутра угура. * За брак су потребна два лица, а за развод брака — обично три.

ииВреме ради за Ешаеси|«

Она: — Ова краватна ништа не ваља. Кад год сам бираш ствари, рђаво изабереш. Он: — И тебе сам, драга, пот* пуно сам бирао.

— Никако не могу да се сетим шта ми је жена рекла: да ли да попијем две чаше и да се вратим кући до девет, или дз попијем девет чаша н да се вра« тим кући до два.