Bodljikavo prase

Пројект новог споменика у њујоршком пристаништу

Према информацијама нашег њујоршког дописиика, у америчној јавнооти проучова се могућност унлањања споменика слободе у.з њујоршног пристаништа, нао застарелог, и постављања једног новог коЈи бн зише одговарао ситуацији. Наш дописник успео је да нам достави и нацрт овога новог споменина.

Вииш, иа им>шрангтка Холивуд. — Претставник филмске компаније »Метро Голдвин Мајер« донео је на седницу акционара друштва ову тужну вест: БраКо Израиљци, ове године ће дивиденде компаније бити много мање. Компанија Је уз велике материјалне и моралне жртве снимила грандиозни национални филм о томе како ^е америчка морнарица у случају рата на Пацифику у току од 9 сати поту^и до ногу јапанску флоту. И таман је филм био готов а они препредени Јапанци потукли америчку флоту за 9 минута. Нешто мало штете 'Кемо изва дити кад продамо Рузвелту и Ноксу тај филм у коме мо^и да нађу успомену на своју некадашњу велику флсту, и своје некадашњ још ве^е наде. Лондон. — Зближење са Совјетима је више него и када ујединило разне слојева енглеског народа. Његово Величанство се у мржњ^грема феудализму одрекас воЈнства империје у корист Рузвелта, друг Черчил ог сада пије само вотку а лор,о Дерби, најбогатији човек Енглеске, поклонио је дер пара својих панталона за ја хање сину своје служавке У истом смислу је запажено да је архиепископ кантерберијски јуче доручковао са рабином Нисимом, док су два ученика, у циљу ширења совјетске културе, за палила кућу професору који их је оборио на испиту. Сингапур. — Једна угле дна војна личност је изјавила у вези са ситуацијом дописнику америчких новина: »Врло важно што су Јапанци прекинули водовор за варош. Ми Енглези смо и онако увек пили виски. Што се тиче, пак, урсгђеника, нека мало стисну петљу, није лако борити се за нашу домо"--'"". У накнаду -> поду им јв учињена част да погину за Његово Величанство, које их се увек племенито се^а кад прикупља ^елепир из наших колонија.« Уо&мЖа&б- пм!>м>" шмма Ђемрађлчима једно поијатно изненађење

// (Из наредног броја нашег листа сазнаћете какво).

Уредништо и Администрација, Београд, Јакшићева 4-а II ПРИМЕРАК 2 ДИНАРА Претплату прима »Преса« за продају новина и часописа, Београд, Впајновићева 8. Претплата, тромесечно 20.— дин., полугодишње 40.—, годишње 80 динара.

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

БЕОГРАД, СУБОТА, 7 ФЕБРУАР 1942

ПРОМЕНА УАОГА НА АТААНТИКУ

МОРАЛНА ОСКУДАЦИЈА Рангун, фебруара. — У Бурми се све јаче осе^а оскудица у високом моралу. Решено је да се ова морална оскудица што пре надокнади разним радио-офанзивама. Вашингтон. — Уинистар морнарице био је љубазан да изјави дописнику Рајтера: У вези са торпедовањем бродова крај америчке обале могу да кажем да се Немци не боре фер. Док смо ми јурили и пуцали на њих они су избегавали борбу, а сада кад је нама нзјмање до борбе ми бежимо а они јуре и пуцају на нас. Па сада кажите да ли треба веровати у неки ратни морал. НАПУСТИЛИ ИЛУЗИЈЕ ДА БИ СПАВАЛИ Примећено је да су многи наши политичари из »срећних демократских« партија напустили илузије и снове да би се потпуно предали спавању. Неки који су се пренули из сна упутили су честитке за храбро решење тешких питања, а на °во су добили одговор и Јкељу да и даље сре^но спавају. ДВЛ НОВД ШОКЛД После многих експеримеиата најзад је једној групи научника у лабораторијумима Доњег дома пошло за руком да пронађу бакцил који је изазвао распадање енглеске империје. Тај опасни бацил се назива Ут$к>пи$ СегсИих и сродан је са америчким бацилом, проузроковачем рата, КизуеКи5от. Енглески бацил је ввома тврдоглав, опасан и љигав. Интелигенција му је врло слаба а успева најбоље у алкохолу. Научници су такође пронашли да у разним делозима света има различитих серума који уништавају нокот овог бацила: у Либији, рецимо, серум др. Ромела 9 нз Далеком истоку серум који су пронашли Јапанци. Али је тај опасни по човечачство бакцил толико нагризао енглеску империју д?! се у науци као сигурно сметра да -Ке уништење тог бакцила за собом неминоз-. но пову^и и уништење британске империјее.