Bodljikavo prase

ЛОШТЛРИНА ПЛАЋЕНА У ГОТОВУ

Урвдимштво и АдминнорациЈа. Баоград, ЈактгКеаа 4-»/|| ПРИМЕРАК 2— ДИНАРА Првтплвту примв »Праса« >■ продвју новинв и чвсописв, Беогрвд, ВлвЈновиКева 8. Пратплата, тромесечно 20.— дин., полугодишње 40.—, годишме 10 динара.

ИИ МИСЛИЛИ ИЕКДНО... Лондон, априла. — Када су једног војног стручњака у Лондону упитали због чега су наше трупе страдале код Сен-Назера, рекао је: — Е, тако је то кад ми мислимо да се слава стиче у м«каном. Па бар да смо нашли мекано, џаба му славе! „ТАЈМС" И СОВЈЕТИ Њујорк, априла. — У једном свом чланку „Тајмс" је критиковао Совјете што нису чекали да прође зима и указао је на тешке и брзе последице ове непажње. , Совјети су на ово одговорили кратко и јасно: „Што су брже, то су бољеГ ДОШАО ДА — ОДЕ1 Лондон, априла. — Познати светски баксуз, Вавел, допринео је стварању нове изреке. Пошто он, где год дође, буде приморан да одатл-е на врат на нос побегне, решено јв у тим крајевима да се изрека „Отишао да дође" одбаци као неумесна а на место ње дође много стварнија: „Дошао да — одеГ С.А.Д. ПРИМИЛЕ ПРЕДЛОГ АУСТРАЛИЈЕ Вашингтон, априла. — Аустралиски министар иностраних послова предложио је америчкој влади да се, ради успешније одбране Аустралије, створи аустралиско-амерички војни савет. Владини кругови су захвалили Богу што Аустралија не тражи трупе и ратни материјал и љубазно су одговорили да ке створити савета колико год Ауетралија жели. МАЈСКИ ЈЕ БЕЗОБРАЗАН Лондон, априла. — После многих оштрих изјава Мајског у Лондону, упитан од новинара шта мисли о тим изјавама, Ч«рчил је одговорио: — То је права дрскост. Шта ти Совјети траже од нас кад су век пропали? Нека бар нас оставе да још мало дишемо. А Мајски је, ако заиста нешто очекује, безобразан преко сваке мере. РАЗЛОЗИ ОДЛАГАЊА ПОМОЋИ СОВЈЕТИМА Вашингтон, априла. — Рузвелт је америчкој влади упутио писмо у коме вели да се мора одгодити лиферовање ратног материјала у Совјетску Унију. — За сада, пише он, материјал треба нама пошто ни ми нашу кожу нисмо на ђубрету нашли. А доцније видеКемо да ли ^е СовЈетска Унија постајати.

ВЕСТИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

СПОЉНИПРЕГЛЕД ПролеКе је, снег ое толм, Рузвепт горку чвшу поан, А стари се Черчил смрзо, Зима ова про4>а брзо, Ни мрез стрвшам, ни акетови, Не донесе успет иоен. У блату, пред Москвом, апива, И тв руска офанзмев. К*о покутај свдки ^вчки, Све оств нв мртвој тач«и. Добро знају шта се спрема, Па ортаке хвата трема, Збогом сада снови лепи, Пролеке Ке да их клели. Компањони сви се стиде, Унапред им леђв бриде. У Азији Јвпан спрема, Англо-Сакое тек да лема, На мору их свудв бије, ВеК је дошо до Индије. Амернка грми писка, Од Јаве до Сан-Француска, Место војском бол да лечи, Рузвелт шал>е само речи. Из борбе се Енгпез сквања, Али сипа обекања. ' Аустралијл веК стрепи, Јапан се ве4 тамо лепи. Звто оив јадна зебе, После кише шта Ке Кебе1 Док се Лондон тужно смеши, ХоКе Рузвелт да Је теши, Па прориче сад из шоље, „Не се плаШи — биНе бољеР И Атлантском океану, Ортаци су иашли ману, На овом св мору тоне, Зато га се лвђе клонв. Стаљин гур'о док јв мого, Ал' од њего хоКе мкого. Гимуо јв као стока, Ал' Кв свда да се скљона. Изгубише сваку базу, БиКе тр«е по Кавказу. Бољшевичка биКе шала, Кад се дође до Урела.

БОРИЛО СЕ, ПА СС УМИРАЛО Бостон, априла. — Радио-Бостон је молио своје сдушаоце да се стрле за 15 дана, пошто су се све лажи потрошмлв, а иове нвма на лагеру. АКО ТО НЕ ПОМОГНЕ Москвв, алрилв. — Пошто смо побили око 100 хиљада свештеника, ми ударисмо у пашњак и сада смо религиозни. Ако се нама не верује, питајте Кентерберијског архиепископа. ГЛУП НАРОД Квлкута, 10 априла. — Сер Крипс јв изјавио да се на лицу места уверио да су Кинези заиста гдуп народ пошто се они гедими, од свих азијских народа, боре за Енглезе. — Ја сам се трудио да и Индусв уврстим у пети ред са Кинезима — изјавио је он — али мрка капа. Изгледа да су паметиији од Кинеза.

жјпдж ешстом

БР. 20 — ГОД, М

'ру?еукописи с е

београд, субота (1 април 1942 ПРИМАЈУ, ПА ШТАМПАЈу ИЛИ

б а ц а ј у

Бољшевици, Англосакси Ортаци су сад у треми, ЗаКуташе као неми. Шта Ке сада дв с-е лаже, Старе приче ич не важе, Није вајде више крити, Сад Ке бити шта К« бити. До краја се дотерало, Сад је стигло прегибало. Нека покажу шта знају.

У априлу или мају. Друштво спремно то да бежи,

ЕПИГРАМ Кад велики рачун праве Тада мали сагну главе Обазривост није грех Јер ко шарен мамац гризне За час ћо да се оклизне И да цео плати цех..

Кад је време да се бије, Онда за њих згодно није, Да се спасу судбе худе, Свуд налазе, траже луде, Лете лажи и ордење. Ко да вади сад кестење, Нека гоне, нек' се сатре, Да њих спасе од те ватре, И сада лозинка важи: „Будвла се нова трзжн*.

ТРАЖЕ СЕ БУДАЛЕ