Bodljikavo prase

■ ' Уредииштво и Адмииистраци|а Београд, Јакшићева 4-а/К ПРИМЕРАК 2— ДИНАРА Претплату прима -Преса" за продају иовина и чаеописа, Београд Влајковикева 8. Претплата, тромееечио ЈО.— дии., полугодишње 40.—, годишње 80 динара.

ИЗЛАЗИ СУВОТОМ

ЛОНДОН ДЕМАНТУЈЕ ВЕСТ „БОДЉМКАВОГ ПРДСЕТА 1

Радио Лондон је у демвнтима увек врло брз. Тако је век стигао да демантује и последњу вест „Бодљикавог прасета" да је цела енглеска филмска индустрија у америчким рукама. Како Лондон јавља, „Бодљикаво прасе" јв рђаво разумело продају акција свих енглеских филмских предузућа америчким капиталистима. У Лондону се тим поводом наглашава, да тима није енглеска индустрија прешла у америчку својину, већ да је америчка својина (капитал), прешла у енглеску индустрију. Према томе, Лондон истиче да нису Американци подвалили Енглезима, век да су они подвалили колегама из Холивуда. „Бодљикаво прасе" прима и објављује својим читаоцима тај деманти, а ко је кога у ствари преварио и ко је коме подвалио, го је интерна ствар Англосаксоиаца. СПАЉЕНА УДОВИЦА Хајдарабад. — Пошто је иесрећни »Добри Однос« између Енглеске и Индије за навек умро, Индуси су, по свом народном обичају, спалили његову удовицу »Енглеска обећања«, на ломачи направљеној од гаранти|а сер Стафорда Крипса. После тог обреда је у Индији, опет по старом обичају, настало велино народно весеље. НАЈБОЉИ ДОКАЗ Лопдоп, априла. — Пошто је генерал Зима био деградиран, у овдашњој штампи потегло се питање којој народности припада тај генерал. Новинари су у ту сврху посетили једну истакнуту војну личност, која је сместа одговорила: — Па, сасвим је јасно да је то енглески генерал. — Пр чему је то јасно? упитали су новинари. — Па по томе, што је деградиран због неспособности. СЕНТИМЕНТ АЛНОСТ Калкута, априла. — Пошто се фронт све више приближуЈе Калкути, енглеске власти су решиле да, у својој великој бризи за Индусе, евакуишу цивилно становништво, да не би, сачувај нас Боже, неко страдао од ратиих операција. На питање како мисле да се изврши евакуацида цивилног становништва, командант вароши је изјавио: — Врло просто: жене и децу ћемо у коицентрационе логоре а људе на фронт према Јапанцииа. УХАПШЕНО ПРОЛЕЋЕ !

Ових дана је у Лондону ухапшено ПРОЛЕЋЕ као непожељан гост. ОРДЕН ПОДВЕЗИЦЕ

Као што је позиато, највећи еиглески орден је орден подвезице. Добија се само за велике ретне и политичке услуге Енглеској. Неки необавештени човек би помислио да су све жеие у Енглеској заслужне за рат и политику Енглеске, пошто носе подвезице, али није тако: орден подвезице добијају само мушкарци. Последњи који је добио тај високи орден је амерички генерал Мак Артур који се прославио својим муњевитим бекством са Филипина. Дародавци су, осим заслуга тог генерала за успешно спровођење ан-

глосаксонских ратних метода, имали у виду и корисну страну ордена Подвезице, јер у једном будуИем бекству истог генерала рачуна се као сасвим сигурно да не Ае бар том приликом да изгуби чарапе, као што се то десило приликом бекства са Филипина. Веома поносан због тог ордена, генерал Мак Артур, који се у међувремену добро одморио од трчања, изјавио је новинарима, да је до сада носио само обичне памучне чарапе, али да ће од сада облачити само најфиније Кајзер чарапе и доњи

веш из првокласних модних кућа Амерчке. У исто време је изјавио да је поднео енглеској влади молбу да га доделе неком пуку ЦЈкотланђана који, као што Је познато, носе сукње, те ће његова подвезица да добије једну кокетну видљивост. У низу честитања које су дошле из англосаксонских земаља дошла је и понуда једног позоришта са Бродвеја које нуди Мак Артуру наступ у једној ревији где Ае да учествују најлепше герле Ачерике, са најелегантнијим свиленим подвезицама.

ФАКИРСКИ ЧАС У ДОЊЕМ ДОМУ Делхи. — Агенцпја Рајтер јавља да ће сер Стафорд Крипс ускоро дати у Доњем дому изјаву о својим успешнли преговорима у Индији. Изјава ће биги попраћена хиппозом, лежањем на ексерима, играњем па тгатри, бодењем тела иглама и осталим факирским мајсторијама ксгје је сер Стафорд Крипс иаучио у замену за понуду „слободе" Индији. ИСТОЧНА АЗИЈА ОТИШЛА У* ДУБИОЗУ Лондон априла. — У свим трговачким књигама предузека, која су имала пословања са Источном Азијом, аутоматски је исписана једна једина реч — дубиоза. МАК АРТУР ЈЕ НЕЗАДОВОЉАН Сиднеј, априла. — После ваименовања за врховног заповвдника аустралијских трупа, генерал Мак Артур изјавио је да баш није много одушевљен својим боравком у Аустралији. — На Филилинима сам био много задовољнији, пошто сам тамо био најбржи човек, а овде је и најобичнији кеигур бржи од мене. ИСКРЕНОСТ Вашингтон, апрпла. — На питање новинара заигго су амерички авпони папац&пи на села и незаштићене вароши на јапанској обали, а пе војне базе, претседник Рузвелт је љубазно одговорио: — Па како да нападамо јапанске војне базе кад тамо има противавионских топова. ГУМА СКУПЉА ОД ДРАГОГ КАМЕЊА Како јавља „Дејли Мејл" из Америке, цене гуме невероватно су скочиле, тако да многе потражње остеју без понуде: Цене брилијантима су, пак, много пале, јер не могу да се напасују на точкове.

ДАО ПРИМЕР Њу Делхи, 1 маја. — Генерал Вавел је признао да је свуда тучен од Јапанаца, па је упутио телеграм Токију, у коме вели: — Намерно смо вас пустили да нас бијете као вола у купусу, да би вам показали како се понашају џентлмени. Сада је на вас ред да се покажете!~.

БЕОГРАД, СУБОТА 2 ММ ' 1943