Bodljikavo prase

П9ШТ4ЖНА ПЛАћЕНА * ГОТОВУ.

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

чв&Џ

Уредништао н Администраци|а Беогрвд, Косоаска 39/111 ПРИМЕРАК 3.— ДИНАРА Претплвту прима „Преса* аа лродаЈу иовина и часописа, Београд, Вла|иоеићева 8. Претплаи, тромесечно 36.— дин., полугодишње 72.—, годишње 144 динара.

БЕОГРАД, СУБОТА, 15 АВГУСТА 1942

БРОЈ 38 — ГОД. II

ша

Р. УКОПИСИ С Е ПРИМАЈУ. ПА ШТАМПАЈУ ИЛИ БАЦАЈУ

ОНИ СЕ МУЧЕ БЕЗ БРИГЕ

■I

Тифлис, августа. — Овде је стигао еластични Тимошенко, звани »ластиш« који је за две недеље растегао свој фронт од Дона до Кубана (а то је свега око 500 км.). По доласку, он је дао ову изјаву: — Будите без бриге. Ја сам противника »израдио«. Почео сам да их изводим из Русије, јер кад пређу Кавказ они иду даље, а ми смо онда сигурни. КАД НА ВРБИ РОДИ ГРОЖЂЕ Бостон, августа. — Емисар Сједињених Држава у Индији, у својству »посматрачаа конфериево је са Гандијем о »слободио Индије у пријатељском тону. Сутрадан је Ганди ухапшен и у цеПоЈ Индији завладао (е оптимигам, да ће Индија добити спободу од Енглеза, »кад на врби роди грожђе«. Г ВЕЛИКИ подвизи Лондон, августа. — У казненој експедицији против Хура у џунгли у Синду, »први пут« су, по оисању »Тајмса« учествовале енглеске падобранске трупе. Значи да ће сада моћи да се истакну и остале јединице британске војске. Тако ће, например, против Хура моћи ефикасно да се употребе противоклопне ди■изије, јер ти енглески непријатељи сигурно употребљавају у борби и штитове. Несумњиво |е, аатим, да ће и камиле арабљанских устаника имати озбиљног посла са енглеским противтенковским оружјем.

ДРЕКНУЛА МЕЧХД ПРЕД КАВКАЗОМ

У КОЛО КАД ХОЋЕШ, ИЗ КОЛА КАД МОЖЕШ Лондон, августа. — »Дејли Мејл« доноси да је До садз било много фраза, а мало дела. Последица овога је чињеница да је и први фронт уздрман. Било би најбоље, настазља »Дејли Мејл« кад би ми могли да се извучемо из овог кога са бољшевицима, али стара је пословица: у коло улази кад хоћеш, а из кола кад можеш. МИРИШЕ НА БУТ> Лондон, августа. — Последњи енглески коментари о борбама на падинама Кавказа толико су тужни да мирише на буђ. Сви коментари енглеских листова завршавају се реченицом: — Петролеј је угрожен! Ако и њега изгубимо обрали смо бостан. ВУЛКАНИ У ИНДИЈИ Сингапур, августа. Јављају из Сингапура, да су на више места у Индији вулкани — који су раније били престали да раде — поново отпочели свој рад. Унутрашња ерупција која прети да разруши привремени слој и да се сруши страховитом брзином — тако се јасно чује... По мишљењу британских стручњака, најве^у опасност претстављају вулкани Махатма Ганди и Субхас Чандра Бозе око којих су концентрисани опасни мањи вулкани.

РУЗВЕЛТ АМЕРИЧКОЈ ДЕЦИ

Ружичаст!

Како да им обЈасним, да њихов лоложај није ни мало

НЕМАЈУ СРЕЋЕ Лондон, августа. Овде влада велико разочарење у досадашње изјаве и планове. Овај атак на оптимизам настао је нарочито после ове изјаве Атлија у Доњем дому. — Ми смо до сада дали масу изјава и обећања, али шт^ нам вреди, када немамо среће, па нам се све изјаловило. УСПЕЛИ МАНЕВРИ Лондон, авгусУа. — Радио Лондон јавља: »Наше дефанзивне трупе извршиле су у Хајд-парку велике офанзивне маневре и том приликом су се показале достојне наших традиција.

ПОЧЕО ДА ДИВЉА

Г№

ЧЕРЧИЛ: — Таман сам мис лио да сам га потпуно укротио, кад ево почео опет да дивља.