Bodljikavo prase

Страна ?

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Бро? 40

— Приказмвло: пока ■ и( саал отчеп о снеговорбве. мстуалени* па« |о»«ј на асех аис1«иии*ж ие лопуснатк!

I О Б Е Л

лепи снови моји....

За тили час прође лето Сунцокрет је већ процвето И јесењи ветри вију Оставиле даме моцу Па користе сваку згоду Све слремају сад туршиЈу. • Англосакси трпе прпу Па су нашли еад закрпу И то грубе на сва звона Нумера се иаша дигла Тазе нам је помоћ стигла Сто дивљака «' Амазона.

ВЕЛИКО ПОВЕРЕЊЕ Њујорк, августа. — Дописници »Јунајтед Преса« и осталих америчких редакција, који су изаслани у Совјетску Унију, послали су заједничку изјаву ове садржине: »Не можемо вам слати ратне извештаје, јер нас наши савезници не пуштају на фронт, због велике вру ^ине. Они се необично брину за нас«. На ово им је одговорено: — Ол' рајт! Кад не можете на фронт, а ви седите IV} Уралу, тамо је још хладовина, а што се тиче извештаја, слушајте радио Лондон, па нам према њима пошаљите извештаје. УСПЕХ ЕНГЛЕСКЕ АВИЈАЦИЈЕ Њу-Денхи, августа. —Како нам јављају, енглеско краљевско ваздухопловство имало је велике успехе у Бомбају, бацајући бомбе са сузавцем на ненаоружану масу Индуса, који су демонстрирали за своју слободу у смислу фамозне Атлантске декларације. Очекују се даље вести о најновијим успесима енглеског краљевског ваздухопловства у борби против жена и деце. СПРЕМА — НА ХАРТИЈИ Вашингтон, августа. — Радио Бостон објављује да је Америка спремна за рат. Та се »спрема« огледа на Пацифику и у свима сусретима са осовином и њеном војском и флотом. Биће да је та спрема сигурна као и америчка обећања — само на хартији.

Наше трупе су извршкла искрцавање на непријатељску обалу.

У току су успешне операције

Спољни преглед

Пошто је Немцима нанесен страшан удграц, тако да су они одбачени чак до Кавказа, наше трупе су се успешно укрцале и вратиле без губитака, са задоцњењем од свега 6 минута.

па Сшамма

раииереше - Етлшљ жџзку пет&!

Чсрчил само лута, из земље у земљу Ту скоро је посјет правио у Кремљу. На Стаљинов захтев дао обећање: Да ће на Западу да поправи стање М да фронт отвори, да притисвк смањи И тај други фронт сада |е у »бањиа А трајво |е свега пет стотина минута Дои изгибе одред канадских регрута А остала војска ко детли* шарена У бекство кренула тога истог трена И од »другог фронта« само брука оста А таквих »победа« Черчил има доста Јер где је крено, свуда стање исто Ко во у купусу — прошо је на чисто Ал' та медицина слабо му помаже И поред батина он једкако лаже. * Код Енглеза све |е сковано од лажи Зато други фронт |е почео на плажи Код Дијепа онн траже отстоЈање А у море скачу — ко да је купање Ту, на морском песку разбише се снови Место другог фронта, само Денкерк новн А што је најлепше у том ратном вицу Енглези су друге слали на Врбицу А они су мудро — сви у отступницу И кад другом фронту попустила веза

Сви аидеше јасно да нема Енглеза Изгледа пуцњава њима много шкоди Па зато су мудро остали на води А када експеримент дожице смрт наглу Енгпези су први ухватили маглу И док многа мајка у Канади плаче Они ову шалу озбиљно тумаче И с' причама новим слушаоце гњаве Од пораза хот.е успех да направе А истину вечну остазио бог Ако коза лаже, тад не лаже рог

На истоку све Је у свом елементу Бољшевике бију свуда ко цименту Од Севернога мора па све до Кавказа Европа бункере бољшевичке смаза И место да војске за отпор групишу Бољшевици цвиле или конферишу А ортаци њини, због озбиљног стања Шаљу место војске — празна обеЂања — Алн и ортаке, признати се мора Притисла невоља — настала Је лора И њих, ко Стаљина, муче бриге исте Јапанци их свуда као метлом чисте И на Атлантику на узбуну звоне Сваки њихов конвој на дно мора тоне.

МЕТЕРЕОЛОШКИ И35ЕШТДЈ У Европи је време све лепшб и стабилније. Барометар је стабилан и показује лепо време. Једино на морима владају бурв И непогоде које су свв катастрофалније по англосаксонски еаобраћај. Сви бродови ко|и се, на Медитерану и Атлантику, усуде на пучину, сигурне су жртве буре. На истоку, у сливу Волгв, обилни пљускови бомби и граната, који изазивају пожаре. Азија: На Кавказу олује и непогоде које се све више примичу Касписком мору. У Индији све већа лапавица на којој се Енглези суљају и падају; у Кини дува кошава у правцу запада, а на морима магла и вејавица, ; Америка: Сувомразица. Барометар пада. Повремени пљускови и олује у области Панамског Канала. На океанима влада циклон који све руши и потапа. У области Атлантика очекује се даљв погоршање времена. Африка: Без промене! Аустралија: Локалне непогоде. Облачност се пове^ава. Могу св очекивати важне промене на Пацифику и Коралном мору. На Новој Гвинеји суснежица и промаја. ј 1 РУЗВЕЛТ МЛАЋИ НА »ФРОНТУ« * „Њујорк Уорлд Телеграм" /Д" оља да је Рузвелтов син мајор Елиот Рузвелт именован за шег фа једног фотографског одреда чије је седиште у Колораду Спрингсу. Ова „борбеност" Рузвелтовог сина свакако ће обрадовати аг меричке војнике кад прочитају да и Рузвелт млађи учествује у овом рату, истина далеко од фронта али зато у чувеној бањи Колорадо Спрингс.

Изненађење

— А где су тснкови! 1 — Ево, мистер Стаљине — наш најновији мо дсл, џепни тенк, који Је лако тр анспортовати!

НОВЕ ПЕСМЕ ЧЕРЧИЛ: И срушише се

ПРЕЖИВЕЛИ ДИЈЕПИСТА ПРИЧА...

»НоЈ> се претвара век у дан. Сенке јединица нечујно секу таласе, приближавајући се обали Европе. Кљун брода на коме се ралазим сече јутарњу маглу. Гордо блистају слова његовог имена на кљуну: »Вашингтон«... »Грмљавина је ве^ почела... Отворили смо паклену ватру са бродова, тако да од силног дима не видимо место где се треба искрцати. Када се облаци дима за тренутак разиђу, на кљуну нашега брода гордо заблистају слова: »Вашингтон«... »Успели смо да напипамо тврдо тло... Али, овде је заиста твр-

доЈ.. Са чежњом у души се осврћем према мору: тамо стоји наш горди »Вашингтон«... »Ни сам не знам како сам се одједаред нашао у води. Али и овде је прилично ватрено!... Праћакам се и ништа не видим око себе. Чак ни наш горди »Вашингтон«... »Спас, спас! Ево једне даске, плови к мени... Грчевито је Хватам и једва успевам да видим зашто ми је она тако позната: на њој пише »Вашингтон«... Она је некада сачињавала кљун нашега гордог брода«. »Како је судбина свирепа!...«

ИЗ » ЦРВЕНОГ РАЈА

— Ја ћу се повући, алн за мном ку све спалитн!

СТАЉИН: Зар за мене више наде нема! ВАВЕЛ (у Кујбишеву): Боже мили куд сам зашо! РУЗВЕЛТ: Проћсрдао сам женино прстење, златне бурме и драго камење, и све благо моје. — На огромне, пропале конвојеЈ КИНА: Ја сам сирота немам никога... Са сви> страна Опкољена од Јапана! АУСТРАЛИЈА: (То исто) ИНДИЈА: Од Европе зора руди Слобода се наша буди!!!

»П

. . А«

(Из совјетског листа „Крокодил") Шеф отсека за путеве: — »Заповедам да вода »ВартоломеЈска ноћ« у вепиким зградамв Ле. не сме А а надође на путеве, док не поднесем њинградске фабрике машина. извештај о уклањању снсга.

■ ВАРФОЈОМЕЕВСКАЛ НОЦ. В ДОКЕ -ГВГАПТЕ ЈЕНЗЛВОа.