Bodljikavo prase

Страна

и после тунела

СПОРТСКА КОЗЕРИЈА

Ах, те штампарске грешке!

I

" У једном дневном листу изишао је овакав оглас: . »Лепа, црномањаста, 24 године стара девојка, која нема познанства али има неколико мана — жели да св уда. Мираз .1,000.000 динара. Чим је прочитао оваЈ оглас |едан познати београдсхи монден, који |е иначе већ годинама безуспешно ловио разне миражџике да би поправио своју трулу егзистенцију — сада је кликнуо од радости, дотерао се што је боље могао и пожурио девојачкој куКи. Дочекан је срдачно. Показали му девојку. Био је очаран. Показали су му и — дете. Али он је ве<* био спреман да чује и прими, оне, у огласу поменуте мане своје »буду&е«. Све се ипак свршило добро и по обостраној жељи, брзо и дискретно дошло до венчања. После неколико дана, у једној згодној прилици младожења се обрати родитељима своје жене: — Добро, у ономе огласу пре венчања поменуто је да Мира има неколико мена. Мени је до сада познато само случај са малишаном. Објасните ми, дакле, и остале. — Хе, драги зете, друге мане

пошта

Марку. — Лепо вели пословица: »да сваки Марко ради наопако«. Тако и ви. Уместо да гледате у шољу, као што ради голики свет, ви тражите од нас савет како да освојите своју ДулчинеЈу- Бившем политичару. — Спазајте и даље. Народу је лакнуло од како се политичари не брину за њега. Помодарки. — Не можемо помо^и, јер само за вас треба вагон козметике а толико се дакле Не производи на целој земљлној кугли. Једини је спас да се ислишете из помодарки м пређете у рубрику: домаћица. Рузвелт број 2. — Жалите се да вам више нико не верује. Многи се жале, ал' шта ћете; свет се опаметио. А, брате, тај ваш »кратки вал« баш је прекерао са лагањем па се и свету смучило. Лилики. — Нисте ви једина ко)у муж вара. Тешите се да вам се то рачуна у дупле године за брачну пензију. Главни уредник: Теодор ДокиК Власник и издавач: »Просветна заједница« а. д. Телефон редакције: 25-681. Штампа; Штампарија »ЛУЧ«.

штампарске

су дошле због грешке... — Како то, молићу? — Тако, грешка је само у две нуле. Уместо 10.000, оштампано је 1,000.000.

— Од неког врсмена шеф ме јако воли. Ословљава ме са најлелшим именом. — Гле, а шта ти |е рекао! — Рекао ми да сам свиња.

Ако га то не спасе.

— »Не чини другоме оно што не желиш да други теби чини!«

ФУТБАЛСКИ ДЕРБИ НД ОБАЛИ ЛДИДНШД

Перичин одговор

На обали канала код Дијепа одиграна је интересантна футбалска утакмица, која се завршила катастрофалним поразом прекоморских гостију и шареним дре*совима. Утакмица је одржана под врло чудноватим околностима, тако да се претворила у рагби, а при крају првог полувремена чак у пливање. Под оваквим околностима гости исувише нервирани нису ни могли одиграти друго полувреме. За времв утакмице свирала Је музика коју су приредили гостољубиви домаКини. Радио-пренос ове утакмицв, који је био заказан и који је требало да преносе све североамеричке и енглеске станице, није могао такође да буде Одржан због врло кишовитог времена које Је праћено жестоким севањем и грмљавином. Тако су радио слушаоци могли једино да сазнају резултат јединог полувремена, када Је преко радија објављен кратко резултат утакмице: »Де Гол дао аутоголЈ«

Целокупна европска штампа доноси опширне коментаре о футбалској утакмици код Дијепа. »Гости су изгубили«, — пишу новине, — »зато што су применили енглески систем игре »дубл-ве«, тојест, са три играча у навали и осам позади. Домаћи су ,напротив, играли стари европски систем са пет играча у навали и са јаком одбраном. Европски играчи ^су се необично истакли у пуцању, тако да Је чак и околна публика, која је утак-

мицу посматрала са бродова, страдала од добро тучених лопти«. ♦♦ »Убудуће би требало избацити из програма овакве тренинг утакмице.« — пишу енглеске новине. — »Јер оне само користе противнику а наша момчад се изнурава, тако да иајзед неКе бити способна ни изаћи на терен за одигравање финалне утакмице.« У Русији Још никако не могу да схвате да ли Је утакмица на каналу била веслачка, футбзлска, пливачка, рагби, трка с препонама, или се ту пак одмах одржала целокупна овогодишња олимпиЈада. »Како било да било,« — пишу њихове новине, — »ова утакмица је за нас изгубљена. Противник се сада сигурно учврстио на табели«.

У Европи влада велико интересовање да ли ^е Енглези после пораза ове њиховз резерве послати најзад прааи први тим.

Битна на улици Један дечко, сав задуван, прилази жандарму и моли: — Ако Бога знате, војниче, пођите самном. Мој отац се бије с једним човеком у побочној улици. Може крв да падне међу њима. Жандарм пође са дететом који га води у једну побочну улицу. Два човека бију се из све снаге песницама и урлају од беса. Жандарм онда упита дете: — Ко је од ове двојице твој отац? — Е, то је оно што не знам! одговори дечко. Они се бију баш због тога!

Из централе за гвожће и метале Пажња грађанству — Како гвожђарске радње; »Атлантик, »Пацифик«, »Средоземно Море«, »Ледено море« и »Црно море« располажу са неограниченом количином старог гвожђа и других метала, дозвољава се слободна купо-продаја истог. Више се неће издавати никакве дозволе од стране Централе за гвожђе и метале за купо-продају код горе наведених гвожђарских радњи.

— Перице, знаш ли да ми иа« жеш, зашто рибе не говоре! — Покушајте ви да говорита под водом.

Маестро и Јона

Са Ташмајдана

— Добро, маестро, а где Је Јмм! — Јона Је у китовоЈ утроби.

— Трчите по лекара!

ОКАЗИОН РАЗВЕДРИЋЕ ВАМ СЕ ЛИЦЕ

Почетком септембра пушта се у продају

УУ

УУ

ВЕСЕЛИ АЛМАНАХ" илустровани лексикон вицева и шала, који лечи све болести, појачава крвоток и снажи нерве. Без тога лексикона не треба да буде ниједна српска кућа. ВЕСЕЛИ АЛМАНАХ" има више од 70 слика и карикатура и преко 300 вицева и шала као и десетак шаљивих прича, козе; ја и хумореска. ЦЕНА САМО 10. ДИНАРА ПО ПРИМЕРКУ Тражите од свога продавца новина »ВЕСЕЛИ АЛМАНАХ«.

Филмови који долазе ЛОНДОН: — »Све ]е лаж« Филм о раду британског министарства за информашиције. Суделује агенција »Рајтер« и радио Лондон. МОСКВА: »Безнадежан случаја — потресан филм о судбини Тимошенкових армиЈа које без икаиве наде у спас, очекују своЈ дефинитивни слом у подручју Кавказа. ВАШИНГТОН: »Опасна игра« филм о томе како су Американци благодарећи свом претседнику добили ватрено крштење код Дијепа и извукли дебљи краЈ.

Малн оггласи

Алармантне вести о нашој великој помоћи Совјетима, купује и најбоље пла^а Радио Лондон. Сандолине, рибарске барке и чамце потребне за инвазију Европе купују у неогрониченој количини. — Два ортака Англосаксе. Незапослени гњурци могу добити стално запослење. По/ао и зарада до гуше. Обавештења даје — Адмиралитет англосаксонске флоте. Издајем стан са купатилом преудешеним за обор. Адреса у администрацији. Бесплатно намештање зуба врши — Боксерски шампион. Ко докаже светској јавности да код Диепа нисмо претрпели катастрофу, добиће стално место у радио станици Лондон. Сретство за успешно подизање морала код мојих трупа купујем и најбоље плаћам. Стаљин.