Bodljikavo prase

Уредништво и Администраци|а Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК Ј«— ДИНАРА Претплагу прима ..Преса* за прода|у новина и часописа, Београд, Вла|ковићева 8. Претплата, тромесечно 36.— дии., полугодишње 71, —, годишње 144 динара.

БРОЈ 43 —

БЕОГРАД, СУБОТА, 19 СЕПТЕМБАР 1942

год. I

НЕ ДРЖИ ИМ ПЕТЉА

ОНИ НЕ ПИЈУ Анкара, септембра. — Рузвелт је, љубазан као и увек, послао на европски Исток неколико флаша америчког пића виски марке „Вилки", које је понуђено тамошњим становницима. Али ови су се одлучно опирали говорећи: „Хвала, хвала, нећемо! Ми смо трезвењаци!..." ПРЕКИНУТ ЖУР Апкара, септембра. — Овде се Рузвелтов изасланик Вилки по старом обичају разбрбљао уз добар виски као иа пеком журу. Али кад је у кеђувремену стигла вест да је и Новоросијск пао у немачке руке, он је изгубио дар говора. Када се мало повратио, одмах је почео да спрема своје кофере и, како је слаб у географији, распитивао се стално колико километара има од Новоросијска до Анкаре. ИМАЛИ СУ НАМЕРУ Вашингтон, септембра. — Претставницима америчке штампе Рузвелт је дао једну утешну изјаву: — Сједињене Државе имају неограничене могућности у погледу производње ратног материјала, али које због губитка сировина, које због штрајкова, које због потапања конвоја, наш ратни потенцијал је испод енглеског. Енглеска и Совјетска Унија производе сада много више ратног материјала него ми, и ако смо ми имали најбољу намеру. Али од наше намере испао по обичају блеф. ЕНГЛЕСКА БОЈ1ЕСТ Лондон, септембра. — Како јавља „Дејли Телеграф" са Малте, рачуна се с тим да ће зам*> ник гувернер сер Едуард Џексон напустити Малту „из здравствених разлога". На његово место ступа сер Давид Кампбел. Маја месеца ове године генерал Уилиам Доби уступио је своје место гувернера Малте лорду Горту. Лекари су се сада озбиљно заинтересовали за ова честа „оболевања" на Малти и напуштања места „из здравствених разлога" И пронашли су да на острву Малта владају заиста ужас! е здравствене прилнке. Нарочито је опасна једна врста комараца, такозваних „штука".

СТАРИ ТРИКОВИ Техеран, септембра. — Овде |е вслучајноа навратио емисар Вилки, коЈи |е на службеном путу око света већ обишао неке земл>е и свраћао на >при)ателске« разговоре. У Техерану се састао са претседником владе, и том приликом Вилки је дао иеке »техничке савете«. О овим »саветима« најбоље би знао да прича пуковник Доновен, који је прошлог пролећа обилазио неке балканске народе и давао им савете, због чега их ]ош и данас сврбе леђа.

ОПЕТ ТОБРУКОВАНИ

Александрија, септембра. — По плану новог команданта енглеских трупа Александера, извршен |е напад на Тобрук свим родовима оружја. Овај генијалан напад успео |е изнад сваког очекивања. Наше ^рупе успеле су да се одрже пр&д Тобруком пет сати, а затим су тобруковани по систему Диеча. ДОДОЛЕ

Кујбишев, септембра. Наша »непобедива« црвена армија намеравала је да Стаљинград претвори у други Верден. Брањена је свака кућа, сваки педаљ земље, али је зато и нападана свака ку^а и сваки квадратни метар земље. Наше трупе бране се храбро све дотле док не морају да напусте положај, а ово се дешава стога што им по обичају на крају попусти петља.

СЛУТЊА ГЕНЕРДЛД АЛЕКСАНДЕРА ј

ЛИЦИТАЦИЈА ЗА ДРУГИ ФРОНТ

Лондон, еептембра. — Черчил 1е одржао говор у енглеском поњеи дому опет пун празних фра•а, обећања и решености да Сов1етској унији пошаље помоћ, „што је иогуће брже". Народнии посланииима се сиучило да слушају увек исто па су напустили салу пре свршетка говора. Лондон, септембра. — Из добро обавештених кругова сазнаје се да је Черчил разним друштвима и конгресима понудио лицитацију за

лруги фронт. Шта више и неки женски конгреси поставили су себи задатак да реше и учине понуду Черчилу за други фронт.

Конгресу „Тредуниона" који је отворен у Блекфорду поверена је дужност да још ове године отвори други фронт макар у Енглеској.

Лондов, септембра. — Кад нису помогле разне лажи, пророчанства, клетве и враџбине, енглески лордови су ангажовали додоле које играју у Хајд-Парку и моле Бога за кишу у области Волге и Кавказа, пошто само рђаво време може да успори неначко напредовање. СМУЧИЛО ИМ СЕ

— Да и ја нешто не прођем као ови!