Bodljikavo prase

ПОШТ4 ?ИНА ПЛАТ.ЕНА * ГОТМУ,

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Урвднмштае м Адммнистраци|а I Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 3— ДИНАРА Првтллату лрима .Првса* к продађг ноаина м часописа, Београд Впа|ковићева $. Претплата, тромесечно 36.— дин. полугодишње 72.—. годишње 144 дмнара.

ЈХКОПИСИ С Е ПЕИМАЈУ, ПА ШТАМП А Ј У ИЛИ Б X Ц Ж 1 У ЈЕСЕН ДОЂЕ, ДРУГОГ ФРОНТД НЕИА...

Лондон, октобра. — На поелед. њи Стаљинов апел, Черчил је одгоаорио: — Хо&емо, брате, да стаоримо Аруги фронт, хоћемо како не би, само Је сада зима. Чим се ареме пролелша, тамо у |уну или | т , будите сигурни да Кемо аам помоћи, а дотле се стрпитеН« оау изЈаву Стаљии | е само "'што промрмлао кроз зубе и нзЈааио: — Ни у тикаи суда, ни у Енгле»У Друга_ МНОГО ЕЛАСТИЧНО Кујбишеа, октобра. - Тимошен«о Је жтео да се прослааи са сао|ом пастиш-дефанзиаом зато ]е ластиш толико растегао да се ои лрекииуо и Тимошеика одбацио "• Волгу м Кааказ. расГГ' —• ПРЕТЕРАЛИ МЕТУ Вашингтон, октобра Пошто Англосаксонци производв вншв пађа не го што им трвба, они су обуставили сваки поморски саобразнат в ли због Чва? Због недостатка тонаже. Њихови новосаграђени бр^ Дови имају ту ману да су без тонаже зат 0 не могу ни пловити а још мање преносити транспорте, пошто С у т ° б РОДОви у _ машти. ИГРА ЖМУРКЕ В*тум, октобра. _ р уС1( . црно . морсиа флота «,Ја Је „ ОЈН , т , м . "° 00 томв што <У бродоаи и*«*лм ратоборна реаолуциоиарна "меиа али арло учтиао и пацифиетичко раслоложење — сада Је остала без пристаништа па се иа доколицм мгра жмурке криЈуки «• од ааиона осоаине. КАКО ИМ КАД ТРЕБА1 Москва, октобра. — С ад јв Ствл »инграду одзвоиило, Лозовски И његове паралаже из Лондона солиАврио изјааљују д« ов • г РвД нвма иикакве важности. А до пре месец дана су тврдили да је ту кључ стратвгиске ситуације на истоку. Сигурно је да Ке ускоро оојавити како Волга нијв највеКа европска река веК обии«и поточиК, а Кавказ обичан брежул>ак. Није лако кад кола по<)у низ брдо. Онда мора да се ®4же на квантум.

КВД НД ВРБИ РОДИ ГРОЖЂЕ

РУЗВЕЛТ: — Шта мислиш Винстоне, хоћсмо ли ове или идуће годинс да створимо други фронт. ЧЕРЧИЛ: — То, брате, не зависи од нас већ од Немаца.

ОРТАЦИМА ИграЈу се шаха Ал' само из страха Јер аећ губе рат После сааког иаха Чскају вез даха Кад Ке битн мат И сад бога иоле У овоЈ гурсми Да буде бар —

Сваки шири вестн журно Јер Је ареме коњуктурно А у све нас мода уће Да водлмо бриге туђе Не гледамо после своЈе Баш као да не иостоје.

ИНДИЈИ Пилула си горка за енглескз >С1а У теби су посла, замршена, гусгл Из сазрслог чира аећ излази гној И кожу на шиљзк сад због тебе беру У Лондону сви се због ИндиЈе шдеру Од страха за тебе, пробиЈа их »ноЈ.

НЕ ТЕРАЈУ МАК НА КОНАЦ Сиднеј, октобра. — Пошто еу Американци увндели да Јапанцм | не мисле отетупити на Ново) Гвинеји веК шта вмше иастављају своЈу офанзиву, онм су обуставили своЈу против-офанзиву м наставипи да отступаЈу заједно са АустралиЈанцима. Н« приЈа мм узбрдкца, па то тм ||е1 ТО ЈЕ ПОЕЗИЈА Вашингтон, октобра. Поводом различитих захтева за другим фронтом, министар Нокс је изјавио: — То је поезија па зато им стоји до воље до певају и лармају. Могу да направе и песму од тога па да певају уз гусле. Ми глвдамо своја посла и ништа нас се не тиче бољшевизам и његове невоље-.« ПРОКЛЕТЕ НАВИКЕ Каиро, октобра. — Заробљени неНак ђенерала Александера сада је објаснио зашто у Африци Енглези губе све битке од реда. Енглескн официри место оружја носе штапове за голф и Једина битка у којој учествују Јесте голф-терен. То Је свакако лакше пего штрапаци у пустињи. ОДУСТАЛИ Вашингтон, октобра. — Пошто нема ии во|ске ни аиглосаксонског фронта, имје потребно нм заједнички командаит зато се одустало од филмског ионкурса у Холивуду на коме би био биран главнокомаиду|уки али зато се чине припреме да се изабере маскота англосаксонске битиима|уће армиЈе. За оваЈ конкурс влада велико интересовање у свима европсиим круговима. ШТА ЋЕ ИМ НАФТА1 Москва, октобра. — На питање амсричких новинара шта Ле радити када су изгубили кавкаску нафту, изЈавио Је друг Лозовски: — Кад немачо воЈске, тенкова и авиона коЈи Ле нач ђаво нафта. Нама сад треба хлеба да не умремо од глади, а друто се нас не тиче. За нафту нека брину Черчил и Рузвелт коЈи су изазвали оваЈ рат па сада нека трлају главу како знају.