Bodljikavo prase

Стоана ?

БОДЉИПАВО ПРАСЕ

БроЈ 48

... преглед Са$ сби {асно$а мџ (е кџц На цео фронт јужни ударише резу Тимошенко цвили, као у кавезу Стаљин силну земљу изгубио лудо Сад у небо гледа — очекуЈе чудо А небо за њега сваки дан |е црње Из Европе мора, па ве* скупља прње. ♦ Са воЈишта других, ново ништа нема Осовина свуда компањоне лема Било у ваздуху, пустињи, иа мору Ортаци баш нигде сад немају фору Док Чангкајшек цвили, • Мак Артур дречи Свима треба воЈске а не празне речи , А Лондон ве* нема ни воЈске ни паре Па ко помоћ шаље само — коментарв А и кад би хтео, не би друкше мого Јер од своЈе фпоте изгубио много Зато за ортаке свуда посла врућа Јср лађе су њима и срце и плу*а Подморнице свуда продиру и ииште Зато стално прете и нервозх> вриште А Јапан их чврсто шчепао за кику На буљуке гони свуд по Пацифику И док компањоне сваки редом макља Малта у пламену гори као бакља Од дугог рата сад се они боЈе И зато већ сада од страха се зноје.

Спољни... (лпаљии {с е&Иао- у Љбликр криар Двв ортака муче муку због тонаже А компањон трећи тужио запомаже И други фронт тражи — то |е њему хитно А Черчип и Рузвелт возају га ситно Час им смета жега, час магла и зима Да не гину лудо изговора има Обећања шаљу редовно и често За други фронт траже и врсме и меето А из борбе бсже, ту се гине пако Да ту ману скрију, вичу на глас, јахо Широм земног шара паиоверне траше Кад будапе нађу, скупе, са свих стрз Шаљу их да буду топовима храна.

Са источног фронта вести стигле тазз ВоЈници Европе преко Волге газе Кроз кавкаскв брдв, богазе и кланце Бољшеаичкој бачаи пробушише дан^г ЦрвеноЈ аждаји већ узеше меру Поломише канџе џелату и зоеру КоЈи се са глађу, у ранама бочи Јер потоке крви кра| Воте источи А од Стаљииграда само спомен ооа Европа Је дошла до најбољег места И пресекла везу севера и југа Зато сад у Москви узбуна и туга На Кавказ и његов петропе) и нафту Војници Европе ударише штрафту

Бродоломнии

Од таласа силне траске Не могу да држим даске Распаде се сплав Шта ћу сада да напрааим Вид' те брапо всћ се давим Пропао сам сав.

ЧЕРЧИЛ: — Дођох, видех и™ утекох-

Лажна свађа Вашингтон, октобра. Између америчких и енгл&ских ђенерала настала је препирка по опробаном рецепту: »Тата на маму« о томе ко је крив што се не отвара други фронт. Цела ова ларма и дискусија има за циљ да убеди Стаљина да се Англосаксонци живи поједоше што не могу да му помогну, па ето, не па не иде. А они ^е се ве<1 постарати да то учине идуће или 1944 године ако — не дај Боже — тада не буде касно.

Нови рекорцер »Вендел Вилки«, — кажу у Лондону. »Чанг-Кај-Шека најзад посетио. Па сад опет у свом авиону, Домовини назад одлетио.«

Вндео му пут, иапут

иаи<нн&м фрошиу.

Лмерикана Победа: Некога навући на т*> нак лед. Морал: Продати рђаву робх по скупе паре. Демократија: Јудомасонски мо« нопол и диктатура. Брига за мале народе: Одузети им слободу и економски их поробити. Мокроева доктрина: Што Је моје, то је само моје, а што је' туђе, то ј.е и. моје. Кеш анд кери: Плати унапред па шта добијеш.

Пола света лажима је кљук'о, Селио се к'о циганска черга. Само један упсех је извук 'о: У летењу надмаши Линдберга.

СТАЉИН: — Сто му громова, тек сада видим да Је базен празан! РУЗВЕЛТ: -- Само хладнокрвно, зато смо ми овде да га иапунимо. Метеоголошки I Да не буде

Вашингтон, октобра. Вилки је по повратку, изјавио »Њујорк Тајмсу«: — Много сам видео, па нисам ништа научио а да говорим не смем јер су ми ударили брњицу и запретили да ће ме најурити са цуцле па не могу да живим. главном, напишите, »видео ми пут капут...«

Ти си био нада Рузвелта, Лондона У тебе Једине положише наде Ал' са Волга тужио сада брује звона И последња иада у бездан пропаде Па сада ортаци ови иа три ћошка Гледају да прођу са што мање трошка.

Падобранац

извешт&ј

Барометар се колеба. Док на страни осовине показује лепо вреие на стрдни шарених савеаник-а показује непогоду. Европа: Без ' већих промена. На мбрима велике буре, на копну лејпо време са изуаетком доње Волге, где су олује и провале облака. Африка: На свима океанима око Африке подморски земљотреси који изазивају безбројне бродоломе. У делти Нила циганчићи; у Црвеном мору бура. Азија: Барометар пада. Могу се очекивати веће промене у Индији. У Кини магла и лак мраз. Амернка: Сувомразица и магла. Слана је пала на све прогнозе и обећања. Буре на морима и код утока већих река. Аустралкја: Време се мења на горе.

сумње Монровка, октобра. — Рузвелт је уценио малу црначку републику коЈу је ословио његов преткодник Монрое, да би јасно и убедљиво доказао свој империјализам и непоштовање права иалих народа, Уосталом, црнци су од Америке претрпели толике невоље и неправде да их ова последња није изненадила само се надају да је последња.