Bodljikavo prase

Страна 7

БОДЉИИАВО ПРАСП

Бро) 53 ,

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД

V Африиџ и м&ру, — с&џџа, лажнс науе

Стишвла св ларм« и раклама пажн« Сад Африка виша ии|« таио аажна Од побсде спавно оста само страна Као ратни трофеј добише Дарлана Али зато лађо сада ређе лете На мору су сипне претрпели штета Код ортака сад се прича басна стара Од масла I« била много скупља дарч Јер због |едиа ситие али гпупе крађо Иагубиш« обраа и Још толка лађа Подморнице, мине и нуражне »штукек Причииише њима неаољи и бруке На морима саима, куд год конво| крен Сауда лропаст ареба, ие да ни да зенс И превласт на мору сад |о успомона На морима свима алада сумарена Зато Чарчил шапко, а Рузаеп* с« чош У рачуну њином, била нска грашка. ♦ Пацифхн гробница америчке сиие 1ап«н им |о тамо потсекао жиле Залуд Рузвепт прати или на гла< аич« Свв пободо тамо, то су бапске приче Ј«р данас |е, ето, дошло такво доба Залуд пајо газда, кад говори роба Амерички спикер прича разна чуда А у пракси они отступају свуда Па и баЈат прича од Гвадалианара Саа аише у пораз њихов се претаара И док речи пљуште попут летм« киш: Још ни|едно место они не браниш« Угрожена веК )• м Нова ГаииеЈ« Киша бомби пљушти сиоро до СидисЈ И од Филипииа п« свс до Х«ааЈ« Поразима њииим нигдо нем« ира|а Амарика ввл«. грдну силу има Аи' до сада само, свуда, у речима.

МЕНИННИ СИСТВМ

СТАЉИН: Кад« кеш послати обећану помок1 ЧЕРЧИЛ: — Када ми пошаља Рузвслт! СТАЉИН: — А када ко ти послати Руза«от1 ЧЕРЧИЛ: — Само у том случаЈу, аио си и ти њему послао.

Афричко печење

ЦШк

' .» ^ >1 Џ >1 «*

ЧЕРЧИЛ: — Епо ти Франклчно, почоњо нз Африк«, које сто таио дуго и жељно очеиивалн! РУЗВЕЛТ: — Брасо, Вннстоно, ано будеш и даље тако вродан поставићу те за главног кув ара.

Енглв^ки часопис »Њу ствтемвн енд Нвшјон« тужи се: »О неком плансквм раду британско владо уопштв се не мож« ни говорити.« Комвнторо на ово донела јо јвдино афричка штампа. КАКО ТО! »Тајмс« доноси да со у Лондону израђуј« један ратни филм, у којом неКе бити лажних сцама. Сви с« у чуду питају, како то да с« уд«еи? ДА ИХ ОХРАБРЕ »ЊуЈорк постд пише: »Пожртвовањем аиших њујоршиих кругова требао би се отворити |«дан нарочити парк задоввљства за воЈникс. Даме из ових кругова ставиле су се на расположење да прате војнико. За о. ваЈ план фабрикују се сада велик« ракламе, коЈе ђе се подслити амвричкоЈ арми|и у циљу охрабрења м »дизања морала«. • Еиглеска штампа пребацујв америчкој штампи нељубазност писања према Енглезима. Америчка штампа љути се опет на енглеску штампу из истих разлога. Прави савезнички заједнички рад.

У СТРАХА СУ ВЕЛИКЕ ОЧИ »Лели Њус« пишо? Вишо нв можв бити сумњо, д« ћемо морати јодног дана, хтели или не, нашу кожу изнети на пазар. То је збиља, нешто најтежв, што јодан Енглсз можо да замиџ ■ сли. у Енглески нооинар Сорџ Горман пишв у лондонском »Тајмсу«; Противници Јапана со варају кад мисло, да ћо Јапан изгладнети и савладати притиском. Јапан со може победити само тада, ако се истера из Манџуријо, Кине, Малаке и Источне Индије. Како ке се ово извршити, то јо ствар војске — и то америчке, која воК месецима осваја мало острво Гвадалканар, а да га нија још освојила. НАЈХИТНИЈА ПОРУЏБИНА Алжир, новсм^ра. — За америчку експедицију у Сепериој Африци наручио је ђеиерал Ајзенхофер, као најхитнмју потребу сеДам вагона брома, пошто амерички војници нису навикли ћа иадлетање и зујаље „штука" па су сви добили нервозу и несаницу.

За спободу они Јвсу пажни пионири А свуда ее торор и насиље шири Од Испанда хпадног до арућвг Маро« Свуд се добро туђ« отима и кока И робове тужне на кламицу водв Све у име правде и лажно слободо Наивне и гпупе свуд са свећом тражо Зато се на нвантум измишља и пашо Нск се борс збиља или на папиру А нас мучоникв иок пуето иа миру Знамо да их гони за нас љубав врућа Ал' нека нас ману, дапоко им кућа Кога су бранипи — судбина му горка Ко Јо помоћ чеко — пољубио чворка Кроз радио своју разапепи шатру Па тражв будало да гутаЈу аатру Бмћо за н>их хлсба док има будала Нама не тробају — велика им хаала! ♦ У Европи хоће д' ослободе робљв А где год су дошпи, свуд остано гробљв Или су пажоаи ип' само баксузи 4 То наЈбоље знаЈу несрећни Французи ' Амгло:акси хоће против њине аољо Да им створ« срећу, да им буде бољо * Зато бомбардуЈу вароши и сопа 4 Место цветно земљв, свуд гробна парцел« И народе друго |однако потстичу Па новиној жртви онда лажно кличу И за пустош страшну и за братска трења Жртввма, кад умру, подело ордоња И док целом свету тако капу кроЈо Што не одликуЈу снглеске »хероЈоа Али то но чине витези од мовца Ту јунака нема — већ само трговца И док на јсзику туђв |адо жало Они збиља брину — ап" за капитапе Рат мас со не тиче око туђих међа Геџа памст стече — чува своЈа леђа.

РУЗВЕЛТ ПОЗДРАВЉА ДОБРОВОЉЦЕ

— Претсодниче, ми смо уосталом колагв, (а сам, наЋме, у приаатном животу такође фалсификатор. Енциклопедија Американа

СЛОГА: Радиги тајно протнв свога ортака. СЛОБОДА: Акционарско друшгнб за пљачку. СОЛОМОНСКА ОСТРПА: Задушниие. АУСТРАЛИЈА: Накнада за ФиЛИПИИв. ВИЛКИЈАДА: Тсрањс встра капом. КОНГРЕС: Место гдг с» су*обљавају картсли. ВЕЛА КУЋА: Зграда у којој сс кују црнн планови. ОКЕАН: Пасивна трговнна. ОФАНЗИВА: Трговачки посао. КОНЧОЈ: Посао којн ие нрн Ма.ју. осигуравајућа друштаа.

ПРЕЗИДЕНТ: Човск коме је упала ескнра у мел. АТЛАНТСКА КАРТА: ЦЈарена лажа за свропске мадолетникс.

ДАРЛАНУ За ортаке преко баре Даде сао од славо сгарв Па мапрааи бруку, |ад А кад ка|мак са« побраше Они твбе шкартираше Нека иде црнац сад! АЛЖИРУ Иако си борац жилав Куснушо и теби пилаа На кланицу сад те аоде И колко су веће штвте Сво крупмиЈе фразе пвте Роб постаЈ«ш — абог »слободо !о

БАКСУЗ МЕСТО Канро, новембра. — МоптгоАлександра да пронађе начин да се избегну Аџсдабнја и Ел Агејла иошто су то баксуз мсста где мери је затражио од ђснерала су ђританцн већ два пут добпли жестоке батипс. На то Је добио следећи одговор: — Када је могло два пут, може н трећи пут; ми смо већ огуглалн... ДОНЕЛИ ПАНИКУ Казабланка, новембра. — У знак »великог поверења« према Амориканцима, сви улагачи навалилн су на банке да подигну свој новац. Паника, која јо настала, сматра се као сигуран знак, да су Французи добро одмерили, »пријатељске« намере Американаца према фр^нцуском франку.

ЕЛих\лал\

Глупост као жонска стара Решила Јо ових дана Бар тако со прича свуда Да са сваког ћошка вири »Тазе« вести да прошири Ако буде доста луда Због Жиро-а и Дарпана Афсра Је свима знана Нова гужва сад искрспа Због интриго Вашингтоиа Дошо протост мз Лондоаа Као да )• 1икаа прсла.

Метеоролошки нзвештај Европа: Барометарски стуб показу.је лепо време у целој Европи. На контнненту је ведро и тихо, а на морима трају непрекидне буре. Особито се непогоде нмају очекивати у југозападном делу Срсдоземног Мора, над енглеским острвом магла и слана, на Кавказу вејавица и јак ветар који дува са северозапада. Африка: Променљиво врсме са честим пљусковнма нДд Алжиром. Грмљавина и севање муња. Америка: На Атлантику осетно захлаћење, са честим пљусковима н бурама. У обећањнма мраз, а у прогоаму промаја. На Караипском Мору и око Анхида свакоднсвне буре. Аустралија: Варометар пад«, очекује се даље погоршање код Соломочских острва н цедои Пвцифику. Пљусковн над севернон Аустралнјом,