Bodljikavo prase

Уредништво и Ддминистраци)« Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРДК 3,— ДИНДРА Пратплату прима .Преса" за прода|у ноаина п часописа, Београд, Вла)иовићева 8. Претппата, тромесечно 36— дин„ нолугодишње 72.—, годишње 144 динара.

ПЛАШИ НА УНФАРБУ

Лондон, децембра. — Черчил је одржао велики говор у коме је прво оправдавао своје слушаоце да је далеко од успеха и краја рата пошто је велика узбрдица и клизавица па се лако могу да оклизну и Проспу све прогнозе. Пошто је тако расхладио усијане главе он је покушао да се хвали па је на адресу Италије упутио неке претње које су требале да изазову утисак. Међутим, из Рима јављају да је говор изазвао весело расположење и одатле се добацује Черчилу: »Ти плашиш на унфарбу«. ј 1 " ЈОШ ЈЕДИНО ОНА 1 Техеран, децембра. — Овамо Је стигла једна научна експедиција састављена од британских функционера и совјетских археодога. Са поверљиве се страгое сазнаЈе да ова експедиција има намеру да прокрстари Ирак и Иран као државе где је некада била земља „Хиљаду и једне ноћи". Археолози се надају да ће овде пронаћи чувену Аладинову чаробну лампу, а она је још једива нада да чудом спасе ортачицу. I

КО СК ПОСЛЕ ЦЊИ СМЕЈЕ ..

Њујорк, децембра. — Велика ларма и прашина, коју је дигла америчка штампа, поводом искрцавања у Африци, нагло је пала на шапутање. На њујоршкој берзи настала [е опет стагнација и беса, јер се онај најслађе смеје, који се последњи смеје.

НА КЛИЗАВОМ ПУТУ Лондон, децембра. — Опасност од подморница, није до скора сматрана као опасност ве<\ као игра, којој је требао да дође ускоро финале. Ово оптимистичко мишљење довало је велик део англосаксонске флоте — на дно мора.

; НЕОБИЧНА ОШТРОУМНОСТ Амерички часопис »Тајмс« из Чикага објавио је један чланак о стању наоружања у С. А. Д. и закључује: — Нешто у Америци »не штимује«. Ова оштроумност ипак г,ара вреди.

НОВИ СВИРАЧ.« Мснтевидео, децембра. — После ускакање у шарено коло Рузвелтове банде, Уругвај је сада успоставио и дипломатске односе са Совјетском Унијом. Приликом приступ?н>а новога чла^а, одржака је у Вашингтону велика свечаност, на којој је отсвирана специјална химна у част нова'лије. Почасни гости су после сваке строфе певали рефрен: Јој, како то, јој зашто то?

Стара песма...

Кујбишев, децембра. — Сви бољшевички извештаји су спични онима од прошле зиме. Пуно фраза и лепих речи али нигде имена места. Свака војска која напредује објављује имена освојених места — чак и у туђој земљи а бољшевици незнају имена освојених места на својој рођеној територији. Или лажу ипи не знају географи|у; биће да )е и |едно и друго. ОТИШАО У ЗАПЕЋАК Лондон, новембра. — Сер Крипс, који Је једно време био проглашен за наследника Черчиловог, отстрањен је из ратног кабииета пошт.о Черчил не трпи конкуренцију. Сада је Идн У комбинацији пошто он није »аљубљен у Москву. Изгледа да

црвена боја није више у великоЈ моди на Пикадилију. Није ни чудо. Она мгсого дречи па квари очи лордовима и миледама. НАМЕТЉИВЦИМА Протекцнја беше склона Да одете до Лондона Д»евиицу сте масну дигли АвиЈоном тамо стигли И за љубав новог газде Лажима вам речи базде Да хонорар буде зрео Нек пропадне народ цео. Што Је био, ниЈе више Рузвелт, Французима брат Ово братство претворише У Афрички прави рат Ал' Фракцузи нек се теше Јенкв туђи свраб ве чеше.

ПОШТ4 , Ј ИНА ОЛАША * кшгв*

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

БРОЈ 54 — ГОД. ГГ

ЗЕЦА

НОВА ЖЕНСКА МОДА У ЕНГЛЕСКОЈ

— Јесте, сире, наше енглеске куварице спасиле су ситуаци|у. Замислите како би се обрукапи пред Американцима да нам не беше ових гаћииа.

У, А V БИАИ

ЛЕГИЈА ТЕЛ АВИВ

„.Застава имамо много, али нам недостаЈу €•» мо добровољцм.

НАДААИ Алжир, децембра. — Генерап Ајзенхауер извршио је лично претрес џепова код Дарлана, Де Гопа и Жиро-а, надајући ес да ће пронаћи у њиховим џеповима флоту и оружје. Уместо тога генерал ]е заглавио руку у празне и поцепане џепове, да је једва извукао.

СЕ ЈЕЛ ХОЛИВУД^ впдст^ СУ ДОНЕПЕ НДРЕДБУ а« ГПДВНИ Зундк » ЗЕаНОМ РДТНОМ СОИПму НЕСМЕ аа убиЗе ВИШЕ оддвд НЕПРИое\-ГЕГћд .