Bodljikavo prase

59

БОЖИћ

Страна 15

€Шгв Ш$вшПР81ЧД Ко је најсавршенији ?

ФИЛОЗОФСКЖ РАСМАТРАЊЖ ЈЕДНОГА ПРАКТИКАНТА

Одем Јучв у јоолошки «рт н почнвм заглвдчти разнв животи•кв. Мајмуни мв но интересују, они су ко људи. Лвпо )е рокао покоЈни Др... др... Дрлјфус се чини ми се зваше тај шпански филозоф да су људи пос^али од мајмуна. И јесте вала пр^ви смо мајмуни само нам је абог текнику отпао реп. А не волим ни курЈаци, лисице, лафови- м друге грабљиве зверке зато што личе нв ови шпекулачти и звпенаши игто нм зинула ала за поре и само грабе. А и тице ке волим {ербо ми личе на ово чаше женске што се мажу с кармиии и с пудер и ките с ту<јв пер ; е, Волим слона што је миран и >луп ко потрошачка публика и коњи јер личе на практиканта што цео век тегли и опет рже кад м/ приђе газда. Али, највише ми се доладд медвед. То је најсаоршенија персона или како се то стручно вели, живуљка под ову оожју капу. Мислим да у катехизис или географију пише да је ^овек најсавршенији створ на свету. Хоће ако му не треба. То је измислиЈо неки шашави научењак што се замлаћује с дебеле књижурине па је од силно читање шенуо. Ако, ћемо поштено и на адрав памет, онда је најсавршенији створ медвед. Него шта1 И кад на Еогојављење турим главу кроз про»ор, прво ^у да викнем: — Боже, претвори мв у медвеДа и тури ме у менажерију. А зашто, сад ћу вам објасним М растолмачим. Прво и прво, медвед се не брине за дрва. Чим удари први снег, он извали свч четири у вис и зарче све до пролећа. Да сам медвед не би мч Драги дрвар измарширао што сам приметио да је јексик мера нити би морао да идем у Жарково по највећу лапавицу да купујем млеко. Чим прође Крстовдан а ја викнем мојој Перси: Леаи и чмавај, а док се она Још буни и објашњава ми да јој прсло десно пенџе и пушћа воду, В Ја већ рчем.

И чмавамо ми тако до сввтог Трифуна и тдман Да св пробудимо а на врата чука газда Спаса и носи рризнаницв за кириЈу „ ја опет затворим очи и сппоам све ДР Бласовести. Када изађем из собу, то јест из шупл>е дрво или кавез а оно све олистало, цввтЛле љубичице а народ се гура пред пекаррицу за хлеб а Ја кажем Перси: Ајдв бре Персо да лижемо мед. Знате медвед много воли мед а однекуд и Ја га волим ко да сам прави правцати медвед. Идемо тако Ја и Перка кад одједном иде мој начелник Спира, а Перка ме мунв у ребра па каже: — Ју, црни Перо, ево га начвлник! А ја |ој кажем. Ич не брини па кад будемо близу Спире ја заурлам а Перса почне Да баца чивте а г. Спира, онако сипљив, све у ка<ј а са носа му испадну наочари... — Ето, тако би било када бих ја био медвед, ал, на жалост ни сам већ само обичан Пера прак тикант, зато ћу сад ово моје спи саније да исцепам да га не види Драги секретар ил недаЈ Боже сам начелник јер онда сам печен ко штука™

ДВА ПЕВДЧА

МоЈа жена Милка напустила мв прв двв недеље. Овим путем Ј молим да св не поврати на продуЖењв брачнога живота, а чак и евентуално н>ене дугове ја пла Кам.

Добро разрађеноЈ млекари у центру потребан Је као сталан намештеник један инсталатер водооода, вичан оправкама кварова на истим насталим услед прегерано употребе.

ШТАМПАРСКЕ ГРЕШКЕ После ручка извадио Је из ч»па (џепа) дуван, ставио га у кулу (лулу) и почео да пуши. —ОМноге личности он Је са успвхом варао (вајао). —ОКада жена (жега) стегнв, чвсто св људи онесвеств. —ОТако је масно (Јасно) причео да га је околина пажљиво слушала.

«4«

— Кад у»ечв седим и не спа■ам, осећам се сав испребијан. — Знам« познајем твоју жену

ЖЖ

^ожик

— Аха, иајзад сам тв уппм>1 4 — Господине, жандаре, ви сте се сваквво, преварили,. Часна ре, Ја сам БожиКбата! V'

Испретурени огласи Пвнзмвнисани нрофесор тражи искусну дојкињу која је најлепша забава у часовима одмора. ПродаЈе се Једна половна куварица искусна и поштена са шест цилиндара. Носивост 12 тона. Професор математике са дугогодишњом праксом и резервним деловима заборављен је у трамвају број 1. Код главобоље наЈбоље помаже замена за младу бундеоу и купус. За остале услове упнтаги на Клиници. Козметаку лица и масажу тела врши боксерска школа »Снага« уз гаранцију и без болова. Адреса у санаторијуму »Живковић«. Четрдесетогодишња удовица чисте прошлости са малом преваљеном километражом Даје се у замену за све гумене ртпатке. Зпгтан сат марке »Форд« изгубљен је уз тромесечну гаранцију. Поштени налазач нека врати ову породичну успомену, а као награду добиће познаџство са младом распуштеницом. У ноки између трећег и четвртог овога месеца изгубио сам уз уобичајени књижарски рабат мојв знање из француског језика са Два седишта и одељком за пртљаг. жж

Оперски пеаач: 4 Куда см запео пред БожиК Знаш да кв тв поЈести београђани. — Идвм у Београд, добио сам ангажман на балкону Једне палате, а ти! — Ја идем да певам иа селу.

ОБЕР КАО АМАТЕР Познати композитор Обер, дочекао је заиста лепу старост од преко 90 година. Пријатељи су му често говорили да ће му час скоро откуцати, али је он увек оптимистички отклањао црне ми сли. Једанпут, Обер Је у 90-тоЈ години био позван на једну сахра ну. Успут рече једном пријатељу »Оао је сигурно последња прат ња на коју долазим као аматер«

ПАРТЕР И ГАЛЕРИЈА У позоришту Једног места у ФранцускОј пред почетак претставе, подиже се галама и протести са галерије, на управу што претстава већ не почиње. На ово повиче један глас из партера: — Будите мирни, ви волови. Али један глас са галерије одговори: — Нека опрости ваша милост али овде горе је таван за сено, а доле је (штала!

Нема опасности ' -Жлна: — Када би св ти заљубио у ; -)Ју другу жену |а... Муж (прекида ,'в): — Не боЈ се1 Такву будалаштину ( гш једиом иисам слособан да учиним. ~

ПОСЛЕДЊА НАДА ФРАНЦА ШУБЕРТА Чуаени композитор, арло често је био без новаца. То му је уосталом био и главни проблем око чега се више мучио него око комлозиЦија. Један приЈатељ који јв једном дошао да га посети доби на питање шта га мучи очекиван одговор: — Изгубио сам н ов чаник1 — То је незгодно, утеши га овај, а је си ли прегледао све џепове да се негде случајно није задржао? — Да, у свима само нв у Јвдном, одговори скоро дкрљиво Шуберт, тај један ми је још последња нада за неколико часова.

ШАЉАПИНОВ ДЕБИ У доба док Је Фјодор ЦЈаљапин Још био потпуно непознат певач, тешко је проводио своје дане, јер му је једини капитал био један непознат глас. Најзад, притешњен немаштином, Шаљапин св решио да нешто предузме како би брзо постао популаран. Он јв изнајмио Једну салу, за њу наручио клавир, и у новинама дао оглас да приређује вокални концерт са још нечувеним гласом. Шаљапин Је нестрпљиво очвшн вао госте који ипак никако иису долазили. Пола сата посло заказаног почетка, најзад у салу уђошо четири човека. Шаљапим им приђв речима: — Молим вас мало причвкаЈтв, очекујем ускоро Још много гостију. — Море почињите, речв му дан, нама се врло жури! — Жури? — Да, ми смо послати мз кл»вирског предузећа коЈв вам Је уступило клавир, и по »авршетку програма требамо га одмах вратити. Зато бржв почињите!

ПРАВО И НЕПРАВО Славни немац Лихтенберг је рекао: да чннимо право, није над» толико потребно »нати право, а ако хоКемо чинити неправо, тада се морамо упињати, да право што боље научимо. Мала разлика — Шта се ви буните, госпођо. Изгледа да ми је ваш муж за своје године одлично очуван — Да, али нв и за моје.

Спекуланту — Жалбе прима оделење за контролу цена а не џа.вд редакција, зато сте Ви писади на погр«шну адресу. Професору Универзитета Треба прочитати народне пословице које је сакупио Вук —• Стеф. Караџић, па се ту може наћи пословица: ко ветар сеје — жање буру. Мадам Ристосијн — Ваш случај је тежак али није необјашњив. Иде, иде, па стане. Е код вас је сад стало, а да ли ће да иле даље то зависи од 1 Ваших година, изгледа и имовног стања.