Bodljikavo prase

Страна 2

БОДЉИКАВО ПРЛСЕ

Број 61

— Ја рачунам |ош с« дае годнне рата1 — Не, тамаа песиммста баш нмсам. Ја држим да ће потра|атм ]ов пет година.

Дневни лгкшк&н Атлантин: Једна аелика рупв преко које Је превучена танка превлака од леда. Преко ове рупе воде сви најважнији путеви али пошто је сада време одвугло лед је попуцао и сваки конвој ко|и крене преко леда бесповратно пропадне у дубину. Бурма: Златоносна река која )е доносила леп приход, али од како Јапанци променише њен ток приходи су пресушили. Зато сада мора да се копа нов канап којим ке се одржавати веза са Чунг -Кингом који је добар купац, а много не бира. Малта: Једно мало острво насељено Талијанима, којв су Енглези употребили као стражару са које су ометали мирне морепловце да броде морима. На несре(\у Енглеза сада се ситуација променила и ово је острво постало подземни затвор у коме Енглези, дојучерашњи стражари, издржавају казну.

амсушкаиа

— а к»да тамо дођеш, не седн никаква слатка герла, него неки проклетн бесни наредник.

Империја: давна прошлост, Лондон: варош под земљом. ЈевреЈи: веран ортак. Секрет-Сервис: сретство за чишћење. Форењ-Офмс: Апарат за мешење. КонвоЈ: пошиљка за морско дно. Пут по мору: игра жмурке. Савез: добар бизнис. Нооац: зеЈтин за подмазивање. Мали народи: кљусад коЈа вуку кола. Обећање: Новогодишња шала. Француска: ретерација.

— Мнетер Черчил, пристиже нам један конвоЛ

Сползни преглед Шарени артаиџ. каћс -

— Дођавола, нашао еам длаку у супи,

БЕЗ КОМЕНТАРА Британски часопис »Најнтин центуриенд афтер« мисли, да на страни Алираца треба да су поносни, што стављају све више гвожђа у ватру. При том није само речено, да ли је ово гвожђе довољно вруЦе. ВЕЋ ОДЛУЧЕНО »ТаЈмс« мз Лондона, мислн да »победа савезника« стоји у вези са успешном борбом против подморница. Кад неко сазна прекасно, онда не ломажо ни признање. СЕНЗАЦИЈА Алжир, Јануара. — Послв пуних пет недеља, за коЈе време није упловио ииједан брод, на Богојављење Је упловивио у пристаниште Алжира Један моторни чамац, коЈи Је изазвао сензаци1У- КАСНО САЗНАЊЕ »Тајмс« доноси један занимљив чланак и мисли да би ЕнглескоЈ било уштеђено много јада, да се, у своје време, рачунало да ке 5ити тоталан рат. А још више би Јој било уштвНено да уопште није тако улетела у рат. СИЛА 2-ГОГ РЕДА »Хетерес магазин« пише: извесном резигнацијом сазнајем мо, да ке Енглеска, под било ко* јим околностима, па и у најсреКнијем случају, постати сила другог реда. Питање је, да ли 1ле уопште бити нека сила? ЧАРОБЊАК »ЊуЈорк Тајмс« мисли да је Рузвелт имао крупних разлога, када је крио губитке код ПирлХарбура. ^ а Д један чаробњак свој трик публици покаже, онда више уопште није чаробњак.

Нови систем

На помолу в*К су знаци Закрвише се ортацм Па упелм петне жиле Иако су циле-миле Да учврсте братску слегу Да подметну коме ногу Свако гледа само себе Ал' опет иа срце зебе Да не скмкну поред плота Нагло им се топи флота А увоз |е много мањи Па и стомак њихов тањм Без вискиЈа и бифтека ТешкоЈ бољци нема пека Па се Један другом диве

Праве свуда офанзивв На све стране гину лудо и неко чудо А невоља сад искрсла Код браће Је тиква прсла Један другог само иобе А срца им пуна злобе УЈка Саму рука вешта Па Џон Булу свуда смешта Од Бразила до Алжира Свуд црначка банда свира А Черчил Је као чигра Други свира и он игра По главм се тужно чешка Види да су после тешка.

♦ У Конгресу ветар дуаа Вилки слабо тајне чува Па напада све од реда Види да их снашла беда Па се труди да искочи Па Рузвелту силу кочи А Черчил се јадан зноЈи Преостзле лађе броЈи Банкротиро његов банак Просуо се прелун чанаи Риди краЈ Је трећег чина Све сецује на Стаљина Сви се гуше у том блату Тата на маму, мама на тату.

Врбовање у Америци...

Ноћу, у часове иасне Лондои даЈе скечеве и басне И шарену лажу за дечицу слрема Те његове лажи свакоме еу Јасне Јер лаж, као мехур ,мора и да спласне И онда се сваком слушачу придрема РУЗВЕЛТУ Умукоше звуци напукле фанфаре Истина те нагна да сад спустиш глас Испаштања горког дошао Је час Не помажу лажи • Још мање паре Сад увиђаш да Је ратни посолош Када блеф скрахира — биКе три за грош.

ХенЈтипу џоп »