Bodljikavo prase

ПОШТАРИНА ПЛАЋЕНА У. ГОТОВУ

Лондон, јануара. — Овде* је боравио кра^е време амерички министар финансија Моргентау. Циљ његовог боравка је промена ваздуха. Овом приликом посетио Је »узгред« лондонску берЛу, где се интересовао, ко|» се, од преосталих енгле1вких колонија, продају на Јввној лицитацији? ГИВАЛИ И ПОД ЗЕМЉОМ Техеран, Јануара.— Између ЕнГлеза и бољшевика сваки дан догпеза и бољшевика сваки дан допази до сукоба и неспоразума, углавном због тога, што се оба ортака труде да уреде Персијанце »а Врбицу, па Један другоме емвтају. Од силне љубави и искрености само што се за косе не почупају. * г 1 БОФЛ ПОСЛА Лондон, јануара. — Од авиЈона који су летели над БерМом, више од половине се није вратило. Због тога су Енглези решили да ману оваква предузе^а која су скопчана са разликом. Много је лакше седети пред микрофоном и однојсити победе, него летети НАЈЗГОДНИЈЕ РЕШЕЊЕ У лондонском »Тајмсу» пише иорд Винстер: ми смо предузели у Средоземном мору на себе ве■ики задатак и услед великих губитака у бродовима које смо претрпели прошлих месеци, стојимо пред исцрпљеним изворима. Чим операције више одмичу, тим већа |о наша потреба у бродовима. А трагедиЈа је у томе што сви броДови морају про^и кроз Гибралтар, чија околина је начичкана подморницама. Треба очекивати тешке губитке У бродовима. Најзгодније би било наравно, када би бродови пролазили тамо где нема подморница, а то је преко Северног пола.

СМУЧИЛО ИМ СЕ ч Вашингтон, јануара. — Америчкој јавности смучио

Лесма новог

ТРАЖИ СЕ МИИИСТАР

' НА НАЈБОЉЕМ ПУТУ Њујорх, јануара. — У Њујорку је уведен и други безмесни дан. Разлог овоме )'е таЈ*, што богата Америка хоће да види како ^е да изгледа нова организација Рузвелтовог ратног потенцијала. - БЕЗ ГУМЕ 7 децембра, на дан годишњице рата са Јапаном у Америци су издате марке са натписом »ми ^е мо се осветити за Пирл-Харбур«. Али, ради помањкања гуме у Сједињеним државама, марке нису гумиране а освета без гуме, то је исто као пушач без цигарете. СВЕТСКА ГУВЕРНАНТА Дописник »Дагенс Најхегера« из Њујорка јавља о новој врсти омладинских изгреда у Сједињеним државама и о беспримерном занемаривању омладине. Дописник наводи при том запосленост многих судова за малолелтнике у Њујорку, који су много запослени са суђењем малолетним девојчицама, које су се одале проституцији. Госпођа Рузвелт, као заштитница омладине, без супоказала са њеним генијалним резултатима. ОСВЕТЉЕНЕ СТВАРНОСТИ Амерички часопис »Тајмс« потврђује: Ако се Черчил бори за слободу тада се Велика Британија жртвује много, али ако св бори за одржање Британске империје, тада ће Енглеска изгубити... Како ни сам Черчил не верује да се бори за слободу, то Америчко мишљење остаје као једино решење. СЛАБА НАДА »Њујорк Тајмс« мисли, да су резултати одбране против подморница видљиви, само је слаба нада да ^е унепријатељ допустити америчкој морнарици да одахне. се Рузвелт и његове изјаве па користи сваку згоду да критикују његову ратну политику. Нарочито им се не допада нов проЈ *ект ратног буџета у коме вређа много банкократе, а то Ј 'е као да их је неко дирнуо у око.

Лондон, Јануара. — РеконструкциЈа Југосповенске впаде у Лондону протекла Је у напетом стању у целоЈ емигрантскоЈ колониЈи. После дугих и многих конзултовања, као у биршој Југовини, влада Је окрпљека, само Је остало упра.њено место министра саобракаЈа.

За ову фотељу ниЈе нико хтео да се залепи, Јер Је »ујгословенски саобраћај« у емиграциЈи тако компликован, да се нико ни|е могао да прими ове »тешке дужности«. Кандидат мора да буде специЈалиста за организовање банкета по пондонским баровима. За ову »незавидну« фотељу пријавили су се сви емигранти, од 20—100 година, само се преговори разбили на »врло важном« питању: »да ли шампањ треба да се послужи лре поноћм, па онда виски ипи прво виски пре поноћи, па онда шампањ.

Приликом претресања питања исхране, у енглеском Доњем Дому било је присутно свега десетак посланика. Остала ситница од 600 посланика мислили су да ово питање и онако не зависи од њих него од подморница. УЗГРЕДНИ АМЕРИЧКИ ПОСЛОВИ

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Уредништво и администрациЈа Београд, Косовска 39/1Г1 ПРИМЕРАК 3— ДИН РА Претплату прима »Преса« за даЈу ноаина и часописа, Београд, ВлаЈковићева 8. Претплата, тромесечно 36.— дии., полугодишње 72.—, годишње 144 дииара.

БЕОГРАД, СУБОТА, 13 ЈАНУАРА 1943

БРОЈ 61 — ГОД. Ш.