Bodljikavo prase

поин а. илмнсиа x [о1 о0у

*Јшка&&

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Уредннштво н адмнннстрацнЈа Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 4<— ДИНАРА Претппату прнма »Преса« за продају новнна н часолнса, Бсоград, ВлаЈковнћева 8. Претплата, тромесечно 48.— дин., полугодншње 94.—. годншње 188 дннара.

БЕОГРАД, СУБОТА 10 АПРИЛА 1943

БРОЈ 72 — ГОД. ГП.

РУКОПИСИ СЕ ПЕИМАЈУ, ПА ШТАМПАЈХ ИЛИ БАЦАЈХ ЕНГЛЕСНИ ЏЕПОВИ СЕ БУНЕ

Монтреал, априла. — На годишњоЈ скупштинн акционара бродског петролеЈског предузећа ■Бритиш о)л шипинг-компениа аретседннк Је, отворившн седни,цу, пупио песницом о сто и дрекнуо: ч

АЛЖИР.

АЈзенхауер, Жиро, Ноген, де Гоп, Черчил н Рузвелт — друштео где иико ником не веруЈе Морам тн ргКи да и Ја сам себи више не верујем и од Јуче сам наредио да ме прате у стопу.

ВИДЕО МУ ПУТ КАПУТ Лондон, априла. — Мистер Антони Идн се вратио из Америке али изЈаве није давао лошто Је •уморан од путав. Онгко у по■ерењу рекао Је неким познаннцима да Је само џабе лупао ноге пошто Јенки траже да им се свака заслуга одмах плати. Зато траже нове концесије од Енглеске, а друго нх се ништа не тич«. а_.Ко се са њима уортачи, може само да изгуби«, тако Је и завршио своЈ реферат Черчилу.

— Овакав рат ми ^исмо желели. Наше дивиденде смањуЈу се на нулу, Јер нам бродове стално гута море. Ми смо се надали оклапини, а сада видимо да се наши џепови не пуне. Рат Је страшан и ми га све више осећамо по нашоЈ кеси. НеприЈате^ се бори против међународног права. До сада Је убиЈао воЈнике, што нас баш ниЈе дирало, а сада нам све више потапа бродове и удара нас по кеси, као да зна да нас ту" наЈвише боли. СИГУРАЦИЈА Чунгкинг, априла. — Изолована Кина успоставила )'е ваздушну везу са својим савезницима. Истина ова веза није сигурна, али ни Кина није сигурна, као што ни демократије нису сигурне, тако да се постигла потпуна хармонија. ЗАБОРАВИЛИ САМО ЈЕДНУ СИТЧИЦУ Токио, априла. — Самнер Велс и Идн споразумели су се о Азиј'и и ве^ извршили поделу територија и држава само су заборавили, да се споразумеју у једноЈ* ситници: Наиме, још нису донели одлуку ко &е да победи Јапанце пошто се без тога не може реализовати закључени споразум. Али пошто се та »ситница« тиче борбе и ризика, англ'осаксонци ортаци избег гавају тако тугаљиве ствари. КО СА ЂАВОЛОМ ТИКВЕ САДИ Алжир, априла. — Предвиђени разговори између два супарника Де Гола и Жиро-а одложени су за боља времена, пошто је АЈзенхауер стао на гледиште да је француска ствар предана у сигурне руке — емеричких гангстера. С платна у Африку

Бивши холивудски глумац: — Веру|те ми, рат |е сасвим нешто друго. ма пример нема Јуришања, мема девоЈчица, па нема ми класичие музике— _Ах._ режиЈа Је сасвим друга него у Холивуду-

— НИЧЕВО 1...

Пропустили рок Калкута, априла. — Вавел |е хтео да поврати Бурму и тако помогне Чанг-Кај-Шеку али Је тамо клима неугодна. Када Је он спреман за офанзиву, време одлично, а кад те^припреме доврши, оида се време поквари. Ето и сада |авља да су у Бурми почеле монсунске кише иоЈе тра|у свсга пола године, зато у овоЈ години нема ништа од офанзиве. Вероватно ће бити на кумово лето.

ДУГ ЛАФАЈЕТУ Париз, априла. — Американцн желе у свакој прилици да покажу своје симпатије за Фраицуску и своју благодарност што су Лафајет и други Французи водили борбу за америчку незаиисиост, па Зато бирају недеље и друге празнике, када има што више света по париским улицама, да би правили посете и бацали бомбе. Тако је 4 априла неколико стотина Француза платило главом ову америчко-британску „физиту". НиЈе никакво чудо што Французи проклињу овакве пријатеље.

Два пријатеља