Bodljikavo prase

БОДЉИКЛВО ПРЛСЕ

* Нано мали Перица...

^2» ...ДА БОКСЕР ДЕЛИ АУТОГРАМЕ

ЛИЦИТАЦИЈА

... замишља ...

— Моја најбоља понуда! Једна перфсктна куварица н <обарица, згодна, пошгена, вредна, две хиљаде динара месечнодве и по хиљаде... дое и осам стотине... три хиљаде по први пут, други пут и трећи пут. — Честитам господинс!

_И СОЛИСТУ

ЕПИГРАМ Да поздрави старе стране У свој клуб се враћа Бане Он баш има дар| Стара слава ће да сине Уз учење »балерине« Поправиће ствар! УВЕК ИСТО Све репрезентације се тако састављају да Б. С. К. увек буде Јачи. Или је он, заиста јачи.него сви остали заједно. НА ОЛУК На тркама се карте увек секу на олук. Шњур однесе Ниш или Лесковац. Или оданде, заиста, долазе најбоља грла у Београд. НЕЋЕ ПА НЕЋЕ! Бело-црвени пронађоше неки .сиксист-система само да победе бар Једном у овој години свог вечитог ривала. Неће па неће! Улрава бепо-црвених бн морапа да пронађе још један рецимо »квинтет-система, па ваљда *е им |едном поћи за руком, пардон ногом, да м они победе. БОЉЕ ПАКОВАЊЕ Кладиоци са трка сложно изЈављују да је много боље када се трке намештају. Прво, много више њих долази да се »вади«, в друго увек има »изненађења«. ЈАДНЕ СУДИЈЕ Боже, Боже, зар увек мораЈу само стари да нам буду за пример. Прошле недеље: Столе пуца мз руке, судија... свира. Ове недеље Томаш пуца из руке судија... не свира. Тако ти Је то »стари« боље виде него млади.

Од медеље

Судија: — Оптужени сте да сте се на тркама кладилм новцем свога газде. Јели то истина! Оптужени: — Наравно, ваљда нисам луд да се кладнм своЈим новцем.

НЕДЕЉА, 19 СЕПТЕМБРА Јуче ми се на пијаци хвали госпа Меланија, нека познаница моје жене како јој је њен млекаџија донео фини кајмак. — Сами листиКи... Дивота једна — густира она па онда вели: Море ја сам се извештила па нико не може да ми подвали. Јутрос је опет сретнем на пијаци па је упитах да ли њен млекаџија може да ми донесе мало кајмака: — Ју, гром га спалио! Зар та битанга. На очи не сме да ми изађе. Замислите у онај кајмак сипао неки кисео сир и све упропастио... — поче она да грди — Зар то вама да се деси коЈој нико не може да подвали рекох ја а она само поцрвени и у*ута. ПОНЕДЕЉАК, 10 СЕПТЕМБРА Госм Ната се уј дурисала и пошла јутрос на воз. Дође код нас и остави кључ за мужа када дође из канцеларије. Лепо се поздрави и оде, рекавши: — Ето мене у суботу... Није прошло ни пола сата а она се врати сва уплакана и право дође по кључ. — Шта је било Нато? — пита Је моја жена а госпа Ната прича кроз сузе: — Натентао ме ђаво да метнем на главу онај мој јединац шешир. Надигла се она пуств ветрина па дува ли дува. Мени ни на крај памети да ке ми ветар однети шешир кад одједном, дуну проклетиња и мој шешир полете кроз ваздух па право пред једна кола. Могао је да заустави ал он неКе за инат и још ми се после смеје. Ја почела да грдим а он каже: Чудо ниси ставила шерпу на главу... УТОРАК, 21 СЕПТЕМБРА — Уби ме дете, па то ти је, — поче данас да ми прича Танасије шпедитер. Спечалио сам летос неку цркавицу и таман сам мислио да спремим зимницу када онај мој мангуп све покупи и однесе...

ОЛГ//

— КоЈи мангуп? — Па мој Веца. Клади се човек на тркама па кад пођо на трке он мало одвади а данас покупи и онај кусур. — Па колики је он сад? — питам ја. —Учи кобојаги пети разред, али више учи дупло везано него гимназију а сада ме је баш везао. И то у све четири. СРЕДА, 22 СЕПТЕМБРА Пошао ја на Вождовац и зато сам поранио да ухватим трамвај. И, заиста, врло мало света. Чак сам и седео. Одем горе, свршим посао и понова уђем у трамвај. Горе, на Вождовцу, ушао сам лако. Као бела лала. Али на Славији када сам излазио, направи се гужва. Свет трчи да ухвати »јединицу«: па скачу један другоме преко главе. Нисам ни сањао да неки не журе да ухвате »јединицу« веК да се изгубе после извршене операције. Чим сам сишао, ја застадох да мало испружим ноге па хтедоХ да купим новине. Пипнем се за џеп. Нигде буђелара. Потражим сат. Нема ни њега. ВеК видим колико је сати али шта ми вреди. Једна је корист од тога што се ја мајци, неку више возити трамвајем. ЧЕТВРТАК, 23 СЕПТЕМБРА Пијаце су пуне света у сезони туршије. Наромито жена. Хита свет да се снабде за зиму а пиљари то искоришКују па цене не попуштају, Станем код једне тезге да купим воће. Купаца пуно а старица, пиљарица једва даје џевапа. Одједном се зачу дрека и ларма. Пренем се из мисли и погледам. Пиљарица се гуши са једном девоЈчицом око једног зембиља. — Зар те није срамота да крадеш. Одавно ми ти давиш пилиКе — цичала је пиљарица вадећи брескве из оног зембиља. У томе се она девојчица оте и утече, а пиљарица настави: ...одавно је ја меркам. Дође сваки дан, мува се око тезге а ништа не купује. А овамо ми

стално фали по нешто. Час главица купуса, час парадајз или кромпир. А данас је укеба... ПЕТАК, 24 СЕПТЕМБРА Газда Сотир има сина Владу, отменог и елегантног мондена који зна само за уживање. Али, не лези враже, дође и на њега ред за кулук. Отац му дао паре да нађе заменика али њему скупо. Сотир сав среКан. — Види се моја крв — хв.али се он у кафани. Неда да га пљачкају... Међутим вечерас сам Сотир прича: — Замислите шта ми урадио онај пангалоз. — Узео од мене пет хиљада динара па ме још лаже како неке да плати много веК хоКе сам да ради. Отишао данас али кад видео да треба запети он узео и од мајке пет хиљада, нашао заменика по најскупљој цени а са кусуром отишао у кафану... — Што се чудиш. Твоја крв пецка га Анта адвокат а Сотир се само кисело смеје. СУБОТА, 21 СЕПТЕМБРА Чувао чика Тоша један капут као оу. чи у глави. Хтео Г ]Л да га сачува за по^ сле рата. Да из^ гледа као човек. Одбио толке прилике да прода и замени овај капут. Ових дана дотерала орла зла година и он извадио капут из ормана. Шлаг хтео да га удари. Мољци га изгризли на стотину места па не вреди ни по луле дувана. Ражалио се чика Тоша м, само што није заплакао. Узео онај капут и отишао код Чеде шнајдера који му је раније нудио замашну суму. — ХоКеш ли да ти дам у пола цене. — НеКу брате! Чекао си цену а сада, када је пропало ја да те спасавам... Сада чика Тоша набавио читаво кило нафталина па смрди на километар а Чеда шнајдер му довикује: — После кише, јапунџе не треба... ЕПИГРАМ Вратио се Черчил с' пута Сад код куће мнедле гута Ко пчела на брус Ломио |е џабе ноге Код ортака нема слоге ТаЈ Је пос'о кус! Завршена ђачка проба Већ свршена м сеоба У Каиру ври Секретарм, практмканти И сви други, тутм-кванти Најуренм сви. КРИТИЧАРУ Од нерада баздиш, смрдмш Ал' све друге зато грдмш Крмтмчар см баш Све те боде све тм смета Ал' м тм см чмста штета Да ли бато знаш. ДОБРОЈ ДУШИЦИ Тм у брашно пасуљ смпаш А у млеко воду липаш Није посо лош Ап када те меко Јавм И власт почне да те гњам Онда — три за грош! НАИВКИ Од Чубуре па до града Језичина твоја влада И лросипа жуч По варошм свуд се шетк* Час интрига, а час сплетка Горе него туч1 МАХЕРУ Шверцере см разне срето И давно Је посо цвето Пара текпа свуд. Ал' сада се све покварм Наопачке пошле стварм А Кар — чак на дуд!

— Кажете да никоме нмсте чмталм ове песме! — Уверавам вас господине. — Па откуда вам онда та модрица на оку!