Bodljikavo prase

)

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

Из ноаинв: Прибикевик јо понудио Ивану Риблру да буде лретседник Уставотворне скупштине, пошто има добар орган за говор.

НВШФШЦНЈЕ ЗА ЛРЕТСЕДНИНА ВЛАДЕ

СПОЉНИ ПРЕГЛЕД Рузвелт чупа се за косу — у великом о н је сосу

— Ти Рибару ммаш добар орган, буди претседник владе, зато не треба друге каалмфикације, јер ћеш иначе го^орнп* само оно, што дмктнра влада из Москве.

Рузвелт хтео, као свака птица фнна Да користи неке видн и лревари он Стаљина Па је ншо лреко мора, до далеког Техерана Ал му Стаљин мигде није дао приватнога стана Да над њиме стално бдије и да види шта он ради У интернат њега мето у совЈетскоЈ амбасади Уплашили они чику да атентат њега чека А код Франклина Рузвелт нарав опет много мека Да побиЈе може друге, јер то »култура« захтева Али кад га прст заболе он од страха одма пава Зато нкЈе на ссом путу ни видео он Иранце Са Стаљкном тражио је на бурету воткс данце У селиком дерту и пјаном весељу Исцепо Је целу »Атлантску повељу« А његови ортаци сад се јавко хвале То је мамац био само за будапе 1ер велике силе, ова три ортака Хоће све да сместе у два три буџака А они ће сами да се разбашкаре Док народе мале треба да обаре Па чак и Француску хоће да угњече Зато сада веле неће да Је лече Тако се на журу оваЈ програм ствара Али је све био рачун без крчмара Рузвелт кад о свему мисли натенани Виде да је грешка, па се сад пишмани По хромој се нози ои нервозно чешка И сам види да је у рачуну грешка. ❖ Немачке армије на трагу су Титу Па га свуда бију горе но Вла' питу Узвлуд су приче британске пропаганде У Босни су свуда разбијене банде

И још неки месец, од тог Тито зебе И он ћс морати негде да загребе А његова »владап гледаће да клисне Обруч се затвара, све ће да притисне Срби су ве!ч рекли да неће да чују Да чивути српску судбину сад кују Зсто ће сви листом да дограбе мотке Да раскину конце робијашке потке У српском народу престала Је пизма Сви устају сложно против комунизма Срлскога стрпљења препуни се чаша Нсће цех да плаћа он због робиЈаша Својом слогом жели да разгони риту Зато одзвонило Пијади и Титу. ♦ Година |е нова већ ту на помолу Бољшевици сада мењају паролу И ке праве више веселе прогнозе Од зимскога рата и они се грозе Јер губици страшни а крај се не види • Од напора силних сва им снага брмди Неће моћи зато дуго да издрже Па други фронт хоће да се створи брже Ал Англосаксонци варају и лажу Па меницу ову Једнако одлажу И други фронт биће — то се види Јасно Тгк онда кад буде за Стаљина касно Тешко оном ко се у Енглезе нада Редовно пропада и на крају страда Па и Стаљин види, зато сузе брише Да и њему сада баш се црно пише У42луд је била сва ова гурема Кад им се на крају опет пропаст спрема.

У очеиивању победе

Черчил воле баш летоње Ал добио запаљење Ил' Је само фол Можда Је због зимсимх дана Озебо због Техерана Па га штреца бол. ♦ Други фроит се веле, спрема Ал' га опет нмгде нема Смета мора |аз Некад њему ветар смета Ил' вруђииа усред лета А сад опет мраз. — Келнер, донвсите мм дв ручам. Само, молим вас, да јело буде загорело, јер сам са заже-> лео куКе. ШАТРО — БЛАНК! Качро, децембра. — Овде се зуцка да Је Черчил измислио своЈе »запаљење ппућа« јер он Је велики шерет, који се користи разним триковима. Зато се мисли да Је он измислио болегт да ие би у Доњем Дому морао да лризна да Је Техеранска иоифереициЈа пропала.

ЧАС ОВАКО, ЧАС ОНАКО.. »Њујорк Тајмса доноси изјаву мистер Нокса, америчког министра морнгрице: вОптимизам америчког народа, који се базира иа нашим малим војничким успесима, миого је смешан«. Раније, мистер Нокс је надувао оваЈ оптимизам, а сада га проклиње. Балон надуван сапуницом ке може да траје дуго. Једном мора да експлодира.

СВЕ ЗБОГ ОДУШЕВЉЕЊА Напуљ, децембра. — Због претераног одушевљења према савезницима — »ослободиоцима«, коЈе изражавају талијгнски студенти у Напуљу затворен је Универзитет. Скупатори <у мислили да је боље спречити грљење и љубљење студената и англоамеричко ^олиције, јер је од овог излива братства бнло и мртвих и рањених. НА ПОЛИТИЧКОМ ИСПИТУ

— Према плану она би већ морала овде да буде — или ће бити да иам је опет умаклаШ

— Ух, ала Је топпо, ово ваше море!

ФРИЗИРАЊЕ И ГАРНИРАЊЕ Шведски лист »Фолкест Дагеблат« пише да енглески дописници у Медитерану, протествују против фалсификовања и гарнирања њихових вести уредништвима. Тако су два еиглеска ратиа дописника дали оставку, јер ни сами нису познали своје оштампане извештаје. Њихови извештаји, који су били песимистички, на путу су тако фризирани и гарнирани разним слаткишимо, да су постали толико оптимистички и сладуњави као боза са сахарином. Читаоци су добили утисак као да ке се рат сутра завршити и одмах навалити у туристичке биро-е, тражеКи карте за Рим. Кад Је неко научио да блофи-

ра, а не може више друге народе да фарба, онда му не остаје ништа друго, него да свој рођени народ удешава за Врбицу. Бољшевичке закачке Према једној »Рајтеровоји вести, италијански саветодавни одбор тражио је, од Ајзенхауера да све окупиране области буду стављене под италијанску управу. Москва је овај предлог подупрла и додала само да се одмах образују и антифашистичке и политичке групе. Тако су бољшевици направилм закачку, а сада се Ајзенхауер презнојава, јер види да му црвеии савезници спремају колач по старом рецепту |{оминторно.

СТАЉИН: — АЈде, увсри ме да су наши бољшевички и ввши плутократски интереси заЈеднички!