Bodljikavo prase

БОДЉИКАВС 1ТЛС5

СПО/ВНИ ПРЕГЛЕД

МАРШДЛ ТИТО ГУТА ВАТРУ — ХОЋЕ НЕМЦИ ДА ГА САТРУ

Овнх дска Тнто, нмв грмм муив Туклм га ко кола усред Бањалука Где год се по|а>н, зема|у му мсру Ко јарцл га свуда од батмна дсру А м со све тешн да ће бнтм бољ« Гопоруке Србе као оаце ком Напио се српске крам као аоде См у мме неке његове хпободеа А мм добро знамо шта та фраза Тнто бн желео Србе да лотлачм Неком скида глаоу, неком душу труЈе На срлске светиње сваког дана лљуЈе Ал српска освета, то Је вода тиЈа Оаа крволиЈа мора да долиЈа А таЈ дан Је близу, српска свест се вуди У душама Срба, српска зора руди Већ Је Тито видо, да вози узбрдо Јер му беже банде ко оваца крдо А спожни Јунаци са свих страна Јуре Да овог џелата сасвим докусуре . * На истоку борба Још џиноасиа тргЈ« Одбрана Европе сложан отпор даје Цраене се војске поммчу, ап слабе Милионске жртве баш су биле џабе Јср пробоја нема а аа тмм се ида

БЕВЕРИЏОВ ПЛДН

— Проклетство! Нацмсти мсраЈу већ стога магубити рат, мм Енглези могли овај план обесити о кпни.

Век Стаљмиа шапе почиму д» брмд« Јер рукама голим он о челии би|е Руску крв он свуда неммлице лиЈе Други фронт му треба, д* олакша борбу Иначе ће Немци запржити чорбу А ортаци Ау се смеЈу из прикрајка Ои Је изгутго, жалосна му маЈка Јер они ће поћи, то се види |асно Тек онда кад буде за Стаљииа каси* • Дшммск ммле спориЈе од пужа Јер немачка војска свуда отпор прупа За Божић су хтели да буду у Риму Алм у брдима прогураће зиму За свако брдашце м за свако село Мора да се муче м крваве зЈело За освојен део настали су Јадн ОнаЈ јадан народ умира од глади До душе ортаци беху обе^алн Да ће да донесу што народу фапп Ал то беху приче за дечаке мале На то се хватају Још само будале Енглези су пуни и прича и зиан>а Ал не држе никад своЈа обећаљв Јадни Талијани, то најбоље знају су дозволилн да их насукљаЈу.

ПИЕГЛЕД а?АНЕ ШТАМЛЕ МЕТОДЕ БАЈ>ВАЈ>А кМеичестер Гвлрдијан« Јавља Д» јв у Индији до сада умрло од аиади два милиона људи. Лел резултат бритенсхе хумв■остм, сом ако за ово нису криви Индусм! НО!А ОДЛИКО»А№А бнглеске новине »Дејли Скеч« доносе »врло важну« вест да су установљена ретна одликоаања за даме високог енглеског друштва. Ова одликовбња добнће само •ие еиглеске даме, које се друасе с америчким официрима и која могу барабар да пију с њи-

АМЕРИКАЖСИ О СТАЛМИУ

•— М« ам м скочктм у аоду!

ДРСНА ПИТАЊА Кмо Јавља »Тајмс« министар претседиик Черчил одбио је да одговори на разна питања о Бевериџевом илану. Он је пребацио сва ова питања на министра без портфеља са рочима: »Брнго моја пређи на другога«. Када су неки чланови Доњег дома пребацили Черчилу да он забушава увек клда му се поставе тугаљива питања, Черчил Је одговорио да он никЛда уопште неће да одговора на оваква дрска питања. ЈКУРМ МУ СЕ Како Јавља »Стокхолм Тиднииген« из Њујорка, Стаљии учи сада на врат иа нос енглески, а у томе га поучава госпођа Литвинсв-ФиикелштаЈи. Неповарљив Стаљии хсАе сом да се увери, како га плутократска штомпа велича. З&р то ии)е успех, коЈи нкЈе постигао ни Петар Велики — код Енглеза. Е1»ЗАЦ-ПРИЈАТЕЛ»И »ТаЈмс« доиосм изЈаву шефв цмоииста Хаима ВаЈцмана иа Једном ЈевреЈском скупу у Лондоиу: »ЈевреЈи нмаЈу таио мапо приЈатеља но саету«. Али зато имаЈу аиша у полусвету и подземном свсту! СТАЛНА ПРОМЕНА »Н>уЈорк Пост« теши се изЈаеом Лагвардије да јо у рату тако, Једанпут горе, о затим опет доле. Па иаравно — пре је био доле, а сода Је опет његов непријотељ горе_ • Како Јевља »Цраеиа ааезда« из Москве, тамо се сада одржаааЈу саечаие службо СожЈе, Јер Је слобода вере »загарантоваиа«! Док са у ЈедиоЈ цркви служи БожЈа служба, у другоЈ поред ње са одржааа седница антирелигиозног друштва, иа коЈоЈ се омладииа учи лод Лењиноаом паролом »Оера |а опиЈум«.

МЕЂУСАВЕЗНИЧНО ЛРИЈАТЕЉСТВО Као што се зна, Французи су посде завршетка Наполеонових ратова, пребацили Енглезпма ниско отниање француских уметничких дела (уништавање таквих ствари поиоћу бомби у то време још иије било пронађеио) прекор уосталом, који су и остали ратни учеспици исто тако гласно, и вероватно, са не мањим правон, упутили против Француза. Било како бижо — године 1815 изгубио је војвода од Велингтона једнога дана у салону госпође од Дира стрпљење, јер се почетак једне најављене љубавне претставе иеумесно отегао. Он је устао ш злочиначком руком подигао један крај завесе, да би испитао шта се иза ње скрива. „Немојте сс трудити, милорде", рекла је госпођа од Дира, „одавде нема ништа да се однесе". У СТРАХА СУ ВЕЛИКЕ ОЧИ Вашингтон, јануара. У америчкој штампи се све ве*>е интересовање поклања одмззди па се веК пише о неком стјзашном оружју које су Немци измислили. У страха су велике очи!

ПИШМАН БАТ01 Кавро, јануара. — Када је Идн видео да је награбусио са Титом, он би сад хтео да се вади па покушава неко измирење, али је све доцкан. Срби су се осве,стили, а мистер Идн нека се закити са „маршалом" Титом и „ђенералом" Мошом. Бар је једном у Европи срео праве „џентлмене". Удасмпи Јаики банду Па мењаЈу свуд комапду Ту Ј« негде кључ! Ако »другм фроит« увеи« Не помажу тад промеиа Прснућо км жуч!

Чарчма седм па Мадори ПиЈа хмски млм шерм Миого штедм речм На прмЈа му ратио врања Ои иавумо зопалења Па с« пмћам л«чи!

СВУДА — УЗБРДИЦА Сидне|, јануара. — МаИ Артур је изјавио за офанзиву у Пацифику да врло споро напредуЈ - е пошто Америкакци морају свуда да теглв уз брдо. Зато се он труди да пронађе неку низбрдицу па ће офанзива брже да се котрља. Ч СОПИСТА Праг, Јонуара. — Бенвш Ја ступио у Стољииову службу и добио велику плоту јер је увероаао да некого претставља. Сада су га се сви Че-си одрекли и он је остоо солиста па +.о му Стаљин откозати јор он је погодио цео оркестар. СПОДБИО НОГЕ« Лондои, јонуора. — Овде Ј« стигла ввст да јо члан Доњег До* ма ФицроЈ, који Је придодат сипу Брозу као »специјолни мзасланик« сподбио ноге бежеКи по босонскнм гудурома испред и»мачких трупа које гоне Титоеа банда.

Резултати савезничке трампе

Од масеца оитобра до даитс, БрмгаииЈа Ј« кзгубипа 49 разарача, од ЈО добивеиих из Америке аа уступљвне еиглеска копониЈе. РУ31ЕПТ: — Мали астадопв тао Ја