Bodljikavo prase

РОДЉИКАГ^ V

с п о л=> н и

П Р

Е Г Л Е Д

САД ОЕВАЈУ АНГЛО-САКСИ-ПО СПУШТЕНОЈ МНОГО ТАКСИ

Преглед стране штампе

ОБЕЋАЊЕ — ЛУДОМ РАДОВАЊЕ Енгпески недел»ни часопис »Трибјун« пише: Затрчвли су се они који су нааалили да се отвори други фронт. Они су лансирали сасвидл погрешну идеју. 7реба још чекати. Истина, Черчил је дао обеКвње Стаљину да ће отворити други фронт на Западу, али јо то обећао ве+» пет пута, Зашто неби могво да обе^а још пет пута? Важно је да пропвгвнднв музика буде сваки пут толико јака да црвеним савезницима попуцају бубњи+.и на ушима. ИЗ ЗЕМЉЕ пСЛОБОДЕ« »Дејли Експрес« пиша да амерички генерални контролор Линдсеј оштро напао гвздовање у америчком Министарству рата, гле је открио волике лоповлуке. Он описује ово министарство као легло провара, крађа и корупције. Држввв од ових типова имв огромне штете. Вероватно је овде неспорвзум! Кз4<о може ово да се догоди у земл.и слободе, демократске кон троле и свмих овејаних идеалиста и бораца за гангстерске методе?! ШТА ЋЕ БИ7И ПОСЛЕ_ »Сачурди Ивнинг Пост« пише: »Америчког војникв не интересу|е толико, двли ће рвт скоро бити зввршен, него он жели дв зна штв ^е доКи после рвта, социјализам, диктатурв или хвос. Вероватно — динтатура хвосв) ТРАЖИ ЛУТКУ Лопдон, фебруара. — Черчил је добио од Ста.гина телеграм ове садржНне: Другу ЧерчиЛу, Лондон стоп Пошто твоја играчка „другн фронт". коју си ми обећао нисам ни до данас примио, то те иолнм да ми ношал>еш натраг моју лутку „Комннтерну" јер би хтео опет да се мало забављам стоп ГЛДВНО ЈЕ ДОБРА 0ОЉА Лисвбои, фебруарв. — Пошто нису у ствњу да се искрцају Англоамбриканци су почели дв удвљују неутралце. Важно је да св »иди добра воља св њихове стрвнв. СТАЉИН ГУТА КНЕДЈ1Е Москва, .јануар.з. — Овде је ухапЈиен професор статистике Георгије Ивановић, који је израчунао да је Стаљин до сада по.јео петнаест кнедли марке „други фронт". Десет кнедли дао му је Черчил, ко.је .је Стаљин појео у сласт, а пет комада добио је од Рузвелта, које су биле масни.је и малб крупни.је, гарниране са северно-афричким препелицама. На.јкрупни.ја кнедла, умешена од обз куварл Рузвелта и Черчила у Техерану, била ,је толико велика да је Стаљину запела у грлу и једва ,је прогутао. Заборавни нрофесор Ивановић највише одговарл за везу са енглеским професо-> ром криминалистике Браунсом, ко.ји је доказао да су) к\ - пљене слике под називом „Коминтерна" обични фа®сификати. V Пошто су ова два профе« сора хтела да изда.ју заједнички књигу под шзивои „Дуц ^а подвала" то су члзнови НКДВ одвели овог професора у сибирску бавд. МАЛА СЕОБА ^ Вашингтон, фебруара. — Жме* рмчка гатвмпа конствтује да је Стаљки можда укмнуо баљшевизам у Русији апи је смгурно да га ]е увео у Енглеску н Америиу где |е кпима за ову бмљку много повољнмја. ДОРАДИО ^ Лоидон, фебруара. — Енглеска штампа унапредила је »маршала« Тита и дала му нову титулу разбојника и гангстера. Одмах после тога, чикашки ганг стери уложили су протест, што се њихово име дели неким европским мвнгупима.

Главни уредник: Теодор ДокмК. Власник м издаввч: »ПросветнА заједницао ш. д, Телефон ргдакције: 25-681. Штвмпа »ЛУЧА«, Београд, Краљице Наталије бр. 100.

Енглеска враћа посету

На совјетску вест о преговорима за мир између Немаца и Енглеза, одговорила јв енглеска пропагандв вешКу да Совјети воде преговоре са Немцима.

— Мо|а стврв цигвр^ приЦ мм наЈпише.

СЛИКАЈУ ДОБРОТВОРЕ »Дојлн Експреси пише дв +>е ускоро бити откривенв једна велика Черчилова слика, која Ке стално бити изложена на јавном месту. Ово је први пут од поетојањв Америчких Сједињених Држвва да један Енглез нма вакву чост. Овај изузетвк јв учиње« енглеском премијеру звто што је он први Енглез који је добровољно поклонио толике поседе Америци, па су га као свога добротвора Американци насликали.

Копали су другом јвму и правили комплот нов Ал' се сами стропоштали у исколан тако ров Стаљина си ломагали да подметне леђа он Ал' он дизгин сада узе — в они су у талон Наређује њима стало и упутства дзје свв Они мора да спушају — газда треба да се зна Атлаитсну им цепв карту, нвређу|е нови ред Черчмл кида се од муке, Рузвелт |е ко креда блед На ћвбу су они ишли у далеки Техерхн ' Апи Стаљин не усвоји њихов пепо смишљен план Већ удари ситан камен, па захтсва други фронт А ортаци танке жице па му тражо каса шконт Деведесет дена сајло нек продужи њим« рок Он мх само мрко гледа па им онда каже: 1ок1 Напоспетну одобри им три месецв, више не Да сакупе сво|е снвге и да крену мчкар где Тој меницм рок |е прошо, сад се чеха маннфест Ап' се веђ м данас видн да им оде на протест. ♦ На мстоку борбе бесне. вп г/ромене нема |ош Исцод Римв Англосакси још имају три за грош Врдакају на све стране. траше неки пролаз пак А из Кремља газда виче: Кабите на главу џак Па крећите једком напред, ја окрећем другн лист Јер код мене шале нгма нисам џабе антнхрист А они се све надају да ке наћи новч блеф Да избегну сваки ризик, зздовоље његов ћеф За то време на истоку Стаљин точи руску крв Главом стално о змд бије, превнја се као црв Ставио је све на ноцку, нли пробој ипи пад Али место ратне славе свуд невоља, смрт и гпад Борбе бесне, крв се пије, црвени божури зру У напору последњему, нсцрпео снагу сву И кад прође та олуја, од сило ће остат рам ОставмКе свм крвника — ' нспаштвће тада сам Ортацммв преко баре остао је пелен, жуч Брига љута сад их мори, брига тешка као туч.

Нови пројект за Енглесии шлем Продукцијом оввквих оклопв, енглеСки стручњвци мисле дв Ке брчтанско напредов?ње у Јужној Итвлији бити нешто бржа — зв 15 см на двн. ОБЈАШЊЕЊЕ: 1) отвори зо вентилацију; 2) пропелер за повеКвну брзину при бежању. 3) челични оклоп; 4) облик за аеродинвмичку брзину; 5) нвочаре; 6) лула, која испушта вештвчку мвглу и ствврл борцу одлично сретство зв камуфпвжу; 7) резултат противмичког меткв!

Морем дошла до Нептуна Ал одатле бато вуна Ту их хвата страх Ако се ка Риму макну Могу да се н сптакну И доживе крах!

Умесили чудну пнту Спужбеннку Москве Тмту Ил како га зову Броз Претио је свмма дрско Ап ко ћуран је упрско И његов је прошо воз.

»ПРЕКРАСАН РАТ« Према једној вестм »Тајмса« спгпсска фабрнка оружја »Ферфилда постиже чнстн лриход у внсини 50"/о од акциског капитапа, тако да су акцнонари у року од две годнне удвостручкли свој капитал. Дакле, Черчнл ипак има право, кад Је оввј рат назвао »прекрасан рата, јер |е збиља прекрасан за ратне профитере.

НА РАТЕ Лондон, фе^руара. — Чер чил је изјавио да 1не »други фронт« бити осгиарен у ©тапама. Ове године ће бити васпостављени команданти а идуће годинв ће се радити планови за инвазију док трећв годино мождо до^и до инвазије — ако с® дотлв не сврши рот.

— Куда молегиницв Ледм1 — Допазнм другарице, да Ва м

•ратим посету.

/