Bogoslovlje

безумно тврдити, да се св. ап. Павле није разговарао о личности Исуса Христа с поменутим апостолима и другим хришћанима! Он je морао знати њихова схватања о личности Исуса Христа као и они његова 1 . Да су постојале ма какве разлике у схватању личности Исуса Христа између св. ап. Павла и других апостола без сваке сумње да би избио конфликт, који би морао макар каквих трагова оставите, као што je нпр. остало доста јасних трагова од конфликта измефу св. ап. Павла и св. ап. Петра у много безначајнијој ствари 2 . Међутим, о каквим њиховим размимоилажењима ове врсте нема ни трага: ни у прсланицама св. ап. Павла, нити у каквим другим библијским и ванбиблијским документима. Напротив, не само да св. ап. Павле није другојачије од ученика Христових мислио о личности Исуса Христа, него je извесне податке из земаљског живота Христовог ирпмно, свакако од апостола Јакова, Петра и Јована, које он назива „стубовима“ 3 . У аутентичној посланици првој Коринћанима пише св. ап. Павле: „Предадох вам у првима (т. ј. као најважније „ev ярш-roiç“) оно, што сам и ja иримно : да Христос за наше грехе умре по Ппсму, и да би укапан н да васкрсне у треки дан по Ппсму" 4 . Ми у овим аутентичним посланицама св. ап. Павла налазимо још један врло важан податак, найме: да су хришћани из најстаријих хришћанских општина, и то из оних хришћанских праопштина које није св. ап. Павле основао, прививали Христа, т. ј. молили су се Христу као Богу. Св. ап. Павле паше Римльанима; „Јер ако признајеш устима, да je Исус Господ и Bepyjçur у срцу своме, да га Бог подиже из мртвих, бићеш спасен . . . jep je он Бог свију и богат за све који га призивљу. Јер који год призове име Господње спашће се“ 5 . Да je св. ап. Павле веровао у Исуса Христа као Месију,

х ) У посланици I Кор. XV., чија je аутентичност опште пркзната, говори св. Ап. Павле о јављањима Исуса Христа после васкрсења, и то хронолошким редом: Петру (Кифи), једанајесторици апостола, пет стотина браћи, Јакову, па онда свима апостолима, и напослетку и њему св. Ап. Павлу. Откуда ова сигурност и ови прецизни податци? Свакако да их je св. Ап. Павле добио из прве руке.

2 ) Види; Гал. 11., 11—14. (Упореди и: Дела Ап. XI,, 1-3,

’) Видя: Гал. 11., 9. .

4 ) I Кор. XV., 3-4.

°) Р им - X., 9, 12, 13 ; види слично: I. Кор, 1., 2, а тако исто и у (оспорено} посланици св. Ап. Павла) II Тим. И,, 22.

163

Значај личности Исуса Христа