Bogoslovlje

роде (cf. конституцпју царева Леона I и Антемија.од г. 470 : God. Just. I 2, 14 и now. Just 15 с. 7 од 535 и 148 с. 6 од 544 ed. Zach. I 79-80 и II 249 —253). Сасвиы кратко, без блпшег одређења спомшъе се у жптијпма светптеља монаха низ нижих манастпрскпх функционара као нпр. предсГојник манастирске гостионе (£ενοόόχος) ; калпграф (καλλιγράφος) којп je преппспвао рукоппсе ; канонарх (κανονάρχης) којп се старао да се тачно пзвршује канон богослужења у манастпрској цркви ; вратар (όετιάριος) ; оспм тога низ функционара, који су вршпли надзор или сами обављали физичке радове као што су баштован (κηπουρός), кувар (μάγειρος), κελλάριος који je имао надзор над залпхаыа жнвотних намирница и исте за потрошак пздавао, пекар (άρτοκόπος) итд. (Callinici vita s. Hypatii p. 82. 83, 85, 103). Код појединих врста радова у манастпру постојала je редовна седыична измена и било je нарочптпх функционара којп су утврђивали овај расповед и водили надзор над извршењем утврђеног распореда (cf. Callinici vita, s. Hypatii p. 85). Све ове ниже функционаре постављао je несумњпво манастирскп настојатељ, који je имао право да појединим мон'асима у манастиру одређује круг њихова рада и дужности.

§ 4. Архимандритах или егзархат и више организационе форме у монаштву.

Грчки манастири рано г Средгьег Века нису се развили у нише организационе форме , у уједињење више самосталних ыанастира једне еппскопске јурисдикционе области или једне епархије или пак једне дпјецезе 1 у организацпје вишег реда спотребним органиыа за заједиичку управу и администрацију. Заједничка и строга централпстичка управа једне манастирске провинције са заједничким вишпм органом, и то у формп сталне, редовие институције, не јавља се у устројству грчких манастира овог времена супротно појави код коптског монаштва у Египту, које je за Пахомија створио неку врсту конгрегације манастира. Додуше у току V. стол, јавља се јсдан виши маыастирски предстојиик за манастире Царпграда и околиие, као и за на-

1 Дпјецеза у ово време означЈ-је јурпсдикциону облает архпопископа-патријарха, дакле терпторпју архпегшскопата-патрпјархата.

272

Богословље