Bogoslovlje

би му заменило ранији благотворан њен утицај 1 ); ако пак и остане код куће, добија често већ слабу моралну помоћ од ње, пошто породица често мало има разумевања да му je да сада кад je оно одраслије. Као год што je у ово доба усамљено и незаштићено у моралном погледу, исто се тако нађе дете сада у опасности и у перском погледу. Јер, док je раније могло бити, макар и под најмањим утицајем Цркве, било преко породице или преко школе ако je се десило да je учитељ био расположен за то сада се одједном оно нађе у таквој средини у којој мора да претрпи удар цело његово верско васпитање. Црква има сада да се јави и уместо породице и уместо школе; има да тражи могућности да заштити дете у ово доба које за њега преставља многе опасности: и са стране рђавог утицаја средине у којој ће оно проводити по цео дан и са стране разних искушеньа у која оно почиње већ да долази. Уз то, пред пастирем се открива и један нов задатак: да подржи дете у то доба када оно почиње да показује нове интересе, када почиње да се самостално духовно развија и да се на самостално мишљење више ослања него на ономе што je од другог запамћено, када, напослетку, оно први пут осети антагонизам између вере детињства и духа овога света.

И овде су многе мугућности и разноврсни путеви пастирства, као и у раду са децом ранијег доба. Пре свега, наставља се и даље мисија породице, уколико дете није одвојено од гье, и лични пастирски утицај. Сем тога, ради се у парохији на сузбијању свега што би могло да послужи за саблазан; долази се у везу са еснафским организацијама и другим установама 2 ) за које су деца везана својим занимањем, и тиме се с једне стране, и води родитељска брига о дечјем напретку у опште, а с друге опет, обезбеђује им се могућност за вршегье

Ц Раније je занатским и трговачким ученицима ипак донекле било боље, уколико су улазили у кућу свога господара ипак као чланови породице, били подвргавани домаћој дисциплини и, може се рећи, продужавало се на њима и ту домаће васпитање. Али je данас друкчији тај однос.

2 ) Имамо понекад установа које саме траже пастирску помоћ Цркве. Такав je ,П р и в р ед н и к“, преко кога се може много да учини за наше занатске и трговачке ученике.

319

Васпитни путеви цркве