Bogoslovlje

Из већ поменутих 1 сведочанствава Георгија монаха, Георгија Кедрина и Никифора Калиста види се, да je Нил Синајски био међу блиским ученицима Јована Златоустог. Али директног сведочанства о томе у делима салюта Нила ми не налазимо. Ипак из смелих његових писама упућених императору Аркадију, у којима брани гоњеног светитеља, јасно се види, да je Нил принадао броју оданих и ватрених поштовалаца Јована Златоустог 2 . У њима, величавајући Златоустог, он га назива „стубом цркве“ (του ότυλου της ’Εκκλησίας), „светлошћу истине“ (του φωτός τής άληθείας), „трубом Христовом“ (τής σάλπιγγος του Χρίστου). 8 У делима пак саиог Нила јасно се испољио књижевни утицај Јована Златоустог. Осим два писма 4 , која о томе јасно сведоче, има још читав низ других писама, која, као што je доказао Haidacher, носе трагове утицаја Јована Златоустог 5 . Сем књижевног утицаја, који неоспорно потврђује Нилово познавање дела Златоустог, има података, који допуштају претпоставку, да je Нил лично познавао Јована Златоустог и користио се његовим саветима и поукама. Ослонац за такву претпоставку, као што мисле Kunze и Degenhart 6 даје нам сам Нил у сволю делу „О разним лукавим мислима“ (περί διαφόρων πονηρών λογιόρών) 7 , где он каже, да

1 Види 202 стр. прим. 2, 3 и 4, нашег рада.

2 Epis. lib. 11. 265. Migne gr. s. t. 79, col. 336 A и epist. lib. 111, 279. Migne, gr. s. t. 79. col. 521 CD. У првом пнсыу Нил одговара на молбу императора Аркадија да се помоли за избављење Цариграда од учесталих земљотреса. Нил се чуди томе, што се император обратно на шега са тайном молбом у то време, када се у Цариграду користи великом слободом порок, а велики светитељ Јован je протеран. Своје писмо Нил завршава речима: „мисао je моја убијена прекомерним безакоњем, које се врши y Византији". У другом писму Нил прекорава истог императора са неправедно гоњење претставника цркве и прети му невољом за то, што je послушао епископе, који чине сплетке.

3 Epist. lib. 11, 265. Migne gr. s. t. 79. col. 336 A.

4 Једно писмо декану Ксенодору (Ер. lib. 11, 293. Migne gr. s. t. 79, col. 345 ВС), где он наводи речи Цариград. епископа Јована тумачење јеванђ. Мат, 3. 16. Друго писмо презвитеру Јерију (Ер. lib. 111. 13. Migne gr. s. t. 79. col. 373 ВС), где цитира речи Јована Златоустог о храбром и •без ропташа подношеном искушегьу и наводи пример многострадалнога Лова.

5 Haidacher, Chrysostomica, Roma, 1908, 226.

6 Види Degenhart: „Niluc Sinaita“ стр. 82.

7 Migne gr. s. t. 79. col. 1199.—1234.

208

Богословље