Bogoslovlje

О доба старости св. Нила налазимо спомена у „Narrationes“. Наиме, у „Narrationes“ VI. сам Нил говори о својој старачкој изнемоглости (άσθενεία roö γήρως) 1 , ана другом мест/ назива га син Теодул „оцем старцем“ (πατρί πρεσβύτη) 2 . Ово даје повода претпоставци, да je за време напада варвара св. Нилу било око 60. год. На тај начин, он би се родио око 350. год. 3 Односно порекла св. Нила имамо директно сведочанство код Никифора Калиста, који каже да je Нил, захвзљујући своме високом (гср περίοντι της εύγενείας) пореклу био префект града Цариграда 4 . Да je Нил заиста пореклом из богате породице, види се из „Narrationes“, где сам Нил каже, да je љубав за самоћом победила у њему све и натерала га да напусти кућу, домовину, рођаке, другове, укућане и иманье (υπαρξιν) 5 . Немамо никаквих података о томе, да ли су му родители били хришћани или незнабошци и где je Нил био крштен, а тако исто какому je младост протекла.

о убиству синајских монаха, jep се под Текијом има разумети цела Арапска пустиња, која je подлегла нападу Сарацена. Ирема томе, Јован Касијан употребљава реч Текија само као „Nordgrenze jener nach Süden sich hinziehenden arabischen Wüste“. И пошто ce овај догађај одиграо y доба када je Јован Касијан био у Египту, т.ј. око 400 г., то се и убиство Синајских монаха, по Schiwietz’y, догодило исте године. Но ово интересантно и оригинално тумачење Каснјановог текста, чини нам се одвише смелим. Пре свега у самом тексту јасно се говори о Текији Палестинској о околини Јорданској и о монасима, који су живели у Палестини. С друге стране код самог Нила, који je тако детаљно описао убиство монаха на Синају, не налазимо ни најмањег трага о свечаном преносу моштију и о поменутој борби око припадности посмртних остатака. Стога се прикључујемо првом мишљењу, које се базира на сведо чанству бл. Јеронима и бл. Августина, сматрајући да се убиство Синајских монаха догодило око 410 године. (Види „The Catholic Encyclopedia New-York, Vol. XI, 1913. стр. 79).

1 Narrationes VI. Migne gr. s. t. 79. col. 668.

2 Narrationes VII. Migne gr. s. t. 79. col. 684.

3 Schiwietz и Degenhart, полазећи од претпоставке, да je напад варвара на Сина] био 400 године, тврде да je Нил рођен 340 г. (види дело Degenhart’a: Hilus Sinaita, стр. 27 и 37).

1 Niceph. Call. Hist, eccles., Migne gr. s. t. 146. cap. 54, књ. XIV, col. 1256 AB.

6 Narrat. I, Migne gr. s. t. 79. coi. 592 C.

207

Живот св. Нила Синајског