Bogoslovlje

Ca једне стране та околносг, што je он већ био ожењен и имао двоје деце, а с друге његова властита изјава, да je он напустио свет „у цвету младости, у пламену пожуде, у ватри страсти“ дале су повода претпоставци Fessler’-a, Schiwietz’-a r Degenhart’-a и др., да je Нил напустио свет, кад му je билоод прилике 40 год. т. j. око 390 год. 1 , jep смо за годину његовог рођења узели 350 г. 2 . Начин његовог живота на Синају можемо извести из Narrationes 3 , где он опширно и са љубављу описује подвиге и врли живот синајских монаха. Из његовог причања ми дознајемо, да су синајски калуђери становали или у засебним колибама, или у земуницама и пештерама. Ћелије су им биле удаљене једна од друге од прилике на 20, стадија -1 · Ова удаљеност није била последица мржње према људими, већ жеља да ce у великој тишини разговара са Богом, пошто ларма околине одвлачи мисли од неопходне напрегнуте пажње 5 . У недељне пак дане монаси су се скушьали у једну цркву, где су заједно узносили молитве, причешћивали се Светим Тајнама и проводили време у међусобном разговору и читању,. а такође су се снажили моралним поукама искуснијих монаха 6 . Старији аскете су давали поуке, како да се избегне славољубље и гордост, које су у пустињском животу јављају као„подводне стене, које леже близу пристаништа“ 7 . У узајамним односима калуђера владала je потпуна љубав.. Сваки се трудно да достави другоме што му je потребно. За куповину и продају нису знали, jep код њих није било у промету „златника ћесаревих“, него су вршили замену у поврћу и воћу, узајамно делећи један другоме са издашношћу оно, што je ко имао 8 .

1 Види: Encyklopâdie der kathol. Theologie. Band IX, 1895, Freiburg im Br., стр. 398; и William Smith, A Dictionary of Christian Biography, London, 1887 r. Vol. IV, стр. 43.

2 Degenhart и Schiwietz сматрају да je Нил напустио свет 380 г., jep узимају за годину његовог рођења 340 г. Ј. Marx без сваке аргументације у своме делу „Abriss der Patrologie“ (1919 г. стр. 108) говори да се Нил замонашио око 404 г.

3 Narrationes Ili, види Migne gr.. s. t. 79. col. 613 С и даље.

* 1 стадија = 240 корачаја или раздалина 2 мин. хода.

5 Види Narrationes Hi, Migne gr. s. t. 79. col. 620 C.

6 Види ibid, col. 620 CD и даље.

7 Види ibid. col. 621 ВС.

8 Види ibid, col. 617 С.

213

Живот св. Нила Синајског