Borba

Ру

БЕОГРАДСКО ИЗДАЊЕ

ГОДИНА ХХМ1

ПРЕДСЕДНИК ТИТО ИЗЈАВИО САУЧЕШЋЕ

_ поводом несреће на: путу Прибој-Пријепоље

Председник Републике Јосип Броз Тито упутио је председнику Народног одбора среза Титово Ужице Млађи Марковићу следећи телеграм:

„Вијест о тешкој саобраћајној несрећи на путу При бој— Пријепоље дубоко ме је потресла. Молим вас да породицама настрадалих у овом удесу пренесете изразе мог искреног саучешћа“.

(Танјуг)

Саучешће Петра Стамболића

Председник Савезне народне скупштине Петар Стамболић упутио је председнику Народног одбора среза Титово Ужице Млађи Марковићу следећи телеграм: „Тешка саобраћајна несрећа на путу Прибој Пријепоље у којој је на трагичан __ начин изгубио живот 41 грађанин, дубоко је потресла наш народ и представља велики и ненадокнадиви губитак не само за њихове породице, већ и за читаву нашу заједницу. Молим вас да у име Савезне народне скупштине и моје лично име примите и пренесете породицама погинулих најискреније саучешће“. (Танјуг)

Председник Тито примио амбасадора Јовановића

Председник _ Републике Јосип Броз Тито примио је јуче пре подне изванредног И опуномоћеног амбаса дора у Бугарској Радоша Јовановића. (Танјуг)

Среда, 25. октобар 1961. БЕОГРАД 4)

Директор Вукашин Мићуновић Главни и одговорни уредник Јоже Смоле Уређује редакцијски колегијум Лист излази сваког дана

ЦЕНА 20 ДИНАРА — РУКОПИСИ СЕ НЕ ВРАЋАЈУ

БРОЈ 279

ОРГАН СОЦИЈАЛИСТИЧКОГ САВЕЗА РАДИ

ПРОБЛЕМ БЕРЛИНА И НЕМАЧКЕ

Лична порука канцелара Аденауера |

предееднику Кенедију |

СВЕ СЕ ВИШЕ ВЕРУЈЕ ДА ЋЕ ФРАНЦУСКА БИТИ ИЗОСТАВЉЕНА ИЗ ПРЕГОВОРА

ИСТОК — ЗАПАД, УКОЛИК'

ум

Задимљавање граничне линије код Бранденбуршке капије

Вашингтон, 24. октобра Западнонемачки амбасадор у Вашингтону Греве, који је синоћ допутовао из Бона, посетио је данас пред седника Кенедија и предао му личну поруку канцелара Аденауера. Садржина по руке није објављена, сем што је речено да она представља одговор на ранију поруку коју је председник Кенеди упутио западнонемачком канцелару. : Предајући поруку, амбасадор Греве се задржао, ка-

ко јављају западне агенције, скоро један час у разговору са председником Ке недијем. На основу онога што је после састанка изјавио амбасадор Греве, разговор са америчким Председником односио се на став бонске владе према берлин ској кризи и преговорима са Совјетским Савезом. Гре ве је, према извештајима агенција, изјавио да после консултовања у Бону и раз говора са председником Ке ведијем гаји више наде

Председник Привремене владе Алжира Бенхеда

_ апелује. да се приступи озбиљним преговорима

Тунис, 24. октобра (АФП, АП, Ројтер) Председник привремене алжирске владе ·Бенхеда поново је данас изразио спремност своје владе да приступи озбиљним преговорима са Француском о давању независности Алжи ру и прекиду ватре. У изја ви за штампу, алжирски премијер је рекао да је већ данас могуће постићи брзо решење. „Да би се то постигло, рекао је Бенхеда, постоји метод који ће уштедети време и жртве и јед ној и другој страни и који ће омогућити да се одмах успостави мир. Овај метод састоји се у — приступању преговорима о проналажењу споразума о принципи ма, модалитетима и дану проглашења _ независности и прекида ватре у АлжиРу“. Едвард Хит ће посетити Југославију

Британски лорд чувар пе-

чата боравиће у Београду,

на позив владе ФНРЈ, од 15. до 19. новембра

Едвард Хит

Југословенска влада позвала је члана британске владе, лорда чувара печата г, Едварда Хита, да посети Југославију. Едвард Хит се одазвао позиву и из разио задовољство што му се пружа прилика да на овај начин продужи размену посета на министарском нивоу између две земље.

Лорд чувар печата г. Хит стиже 15. новембра у Београд где ће се задржати до 19, новембра. (Танјуг)

Мосле овога, према Бенхединим речима, приступи ло'би се преговорима о одређивању нових односа између Француске и Алжира и о гарантијама за францу ско становиштво у Алжиру. Председник привремене алжирске владе указао је затим на потребу да сеу интересу мира из развоја догађаја око Алжира извуку закључци. Бенхеда сматра да су услови за мирно решење сазрели и да метод који предлаже привремена алжирска влада може само допринети с" убрзавању решења. „Ако француска вла да још увек сматра да је самоопредељење најбољи начин да се дође до мира рекао је: Бенхеда, ми смо спремни, данас као. и јуче, да прихватимо ову базу за мирно решење“. Привреме на алжирска влада, према речима њеног премијера, спремна је да обнови контакте са француском владом који би имали за циљ обнављање преговора на озбиљној основи.

Алжирски премијер данас је поновио да се под независношћу Алжира подразумева _ територијални интегритет земље, укључују ћи ту и Сахару: „Независност, рекао је Бенхеда, —

"то је омогућавање алжир-

ском народу да „ослобођен сваког колонијалног прити ска врши суверену власт.

Ова независност, према Бен |

хединим' речима, међутим, не искључује сарадњу са сФрранцуском. Он је затим изјавио да ће у независном Алжиру бити укинут статус супер-грађанина, али је додао да ће људима бити враћено достојанство и њихови интереси очувани.

Премијер Бенхеда говорио је затим о недавним алжирским манифестација ма у Џаризу. Репресалије које је вршила француска полиција Бенхеда је оценио као геноцид који се свакодневно заоштрава. Ове репресалије се сада распламсавају и добијају размере без преседана — ре као је Бенхеда и додао да су алжирски патриоти на територији Француске убијани, хапшени и протери вани само због тога што су мирно манифестовали своју вољу да ослободе земљу и да се супротставе дискриминаторским мерама које су предузете према њима.

Завршавајући своју изја ву, председник Привреме-

не алжирске владе поново је истакао да је борба алжирског народа праведна и да признавање независно сти мирним путем може са. мо убрзати крај рата и омогућити да се постигне мир што је могуће пре.

Деца из разних земаља прославила Дан УН са нашим пионирима

Деца из разних крајева Ј та која живе у Београду окупила су се јуче пре подне У Дому београдских пионира и заједно са нашим пионирима и пиониркама прославила 24. октобар — Дан Уједињених нација. Пре почетка програма окупљену децу поздравио је у име Савеза удружења за Уједињене нације у Југославији генерални секретар Саве за Борко Стошић.

Југословенски пионири и пионирке су извели више соло-тачака на клавиру и виолини, група совјетских ·пионира отпевала је неколико хорских песама. а група девојчица из Авганистана, Бурме. Јапана, Индије и неких европских земаља отпевала је једну песму на енглеском језику У програму су учествовала и деца из Пољске. Фран цуске и других земаља.

На крају свечаности децу су поздравила три студента из Цејлона; Сијера Леоне и Етиопије, који студирају на Београдском универзитету. Студент из Сијера Леоне говорио је о својој земљи, која је недавно постала стоти члан Уједињених нација. Студенти са Цејлона и из Етиопије отпевали су неколико народних песама из свога краја. а деца су их бурно поздравила.

; (Танјуг)

„због постигнутог степена сагласности између западних савезника“. ·

ИНЦИДЕНТИ НА ГРАНИЧНОЈ

АВНИЈИ У

Цивили покушали да у ника. пређу у Источни

упозорење НДР

Берлин, 24. октобра

| (Танјут) "После. низа инцидената на разним тачкама демар-

њих месец дана, сада су почеле провокације и на, једном „прелазу за странце у улици Фридрихштрасе. Нека „цивилна лица, покушала су неколико „пута досад да без контроле пређу из Западног у, Источни Берлин. У томе су:им помагали припадници америч ке армије у пуној ратној спреми. Обе стране објавиле су. да је у суботу увече дошло до највећег таквог инцидента када су два цивилна лица, од којих једно пијано, покушала да под пратњом америчког вој ника пређу у Источни Бер лин, што им је делимично и успело. Власти НДР тврде да је реч о „америчком пуковнику и шефу полиције преобученом у цивил“, Западноберлинска штампа, пак, пише да је то био заменик америчког амбасадора. а (3 Све ово изазвало је обостране протесте. Министарство унутрашњих послова НДР упозорило. је: данас енергично другу страну "да се цивили приликом прелаза границе морају повиновати прописима _ контроле „који одговарају међународ ном праву“. У саопштењу се каже да је „само захва љујући, разумном „држању фолксполиције“, „за време овог инцидента избегнут отворен сукоб. Министарство такође тврди да сеу последње "време „нагомила вају“ повреде прописа на контролном пункту У Фри дрихштрасе од стране припадника окупационих снага

ВЕЛИКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ _

ЗА МИР У

Рим, 24. октобра (Танјуг)

У Напуљу је одржана велика манифестација за мир на којој је учествовало више хиљада становника овог града. У поворци која се кретала главним улицама Напуља манифестанти су носили транспаренте на којима су били исписани захтеви за мир и разоружаза неутралност, за пре-

ње, говоре између Истока и Запада и за забрану совјет-

ских, америчких и францу~

тога одржан, говорио је заменик 'генералног секретара Социјалистичке "партије | Италије Де Мартино који је истакао да „сви унутрашњи и међународни догађаји потврђују правилност неза висне политике Социјалистичке партије као“и“њену одлучну борбу за превазилажење војних блокова и за политику неутралности“.

"Сличне "манифестације за мир, које наилазе на широки одзив италијанског ста-

|новништва, Социјалистичка

ских атомских експлозија. | партија организује и у Ф-

На збору,

који је после сталим градовима.

| кативне облике“.

иву| _ Де Голово писмо

Б у УУ РАК е У. зерлин; у до којих је дошло у послед

О ДЕ ГОЛ НАСТАВИ ДА СЕ ПРОТИВИ ОТПОЧИЊАЊУ ПРЕГОВОРА СА СОВЈЕТСКИМ САВЕЗОМ

Став Француске, међу-

тим, остаје непромењен. Она још сматра да прегово ри са Совјетским Савезом о Берлину и Немачкој у овом моменту нису пожељни. То је данас потврдио и западнонемачки амбасадор Греве, који је рекао да у француском ставу „још нема никаквих промена“. Овакав однос: Француске према преговорима Исток — Запад послужио је као повод нагађањима агенције Асошијетед прес да се Француска може искључити из коначног покушаја за решавање берлинског проблема „уколико генерал Де Гол — који сматра да иницијатива треба да потекне од Совјетског Савеза не измени своје гледиште и не повуче своје противљење преговорима у Москви и контактима са пред ставницима СССР“. На могућност преговарања без Де Гола указују и британски листови.

БЕРЛИНУ

пратњи америчких војБерлин. — Енергично

САД и да „добијају прово| Кенеди примио

Вашингтон, 24. октобра Како је саопштено у Белој кући, председник САД Кенеди примио је синоћ пи смо. од председника Француске Републике Де Гола. Фрранцуски амбасадор у Вашингтону Алфан, који је Де Голово писмо уручио председнику Кенедију, изјавио је при изласку из Боле куће да је са америчким Председником разговарао о Берлину и немачком проблему. (Ројтер)

ог НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ

Први број „Борбе“ органа Комунистичке партије Југославије изишао је у Загребу 19. фебруара 1922. године. 13. јануара 1929. године забрањено је даље излаж

осуђени су

ење „Борбе“ а чланови редакције

на затвор м робију.

У народноослободилачком рату „Борба“ поново

ЛЕ излази и то; У У:

вембра 1941. и

_од 19. октобра до 27. но-

У Дринићу од 8. октобра 1942. до 27. фебруара 1943.

« Од 15. новембра 1944.

године „Борба“ наставља

излажење у ослобођеном Београду, а од 22. марта 1948. и у Загребу.

Од 9. јуна 19. године „Борба“ је орган Соци-

јалистичког савеза

радног народа Југославије.

ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА ОБА ВЕЋА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ | БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ОРАСТ ЛИЧНИХ ДОХОДАКА МОГУЋ

ЈЕДИНО УЗ ПОРАСТ ПРОНЗВОДЊЕ

УСВОЈЕНО ВИШЕ ЗАКОНА ИМ ДРУГИХ ПРОПИСА

Сарајево, 24. октобра Предмет разматрања на седници оба већа Народне скупштине Босне и Херце говине, која је јуче под председништвом Ђуре пу= цара одржана у Сарајеву, било је кретање привреде за осам месеци ове године. После пленума Републичког одбора ССРН, недавно одржаног у Сарајеву и мање-више посвећеног истим питањима, јуче је и скупштински форум дао своју оцену пређеног пута на. овом значајном послу. Систем је позитивно деловао на. проширење мате ријалне основе колектива, слободнију расподелу дохотка који стимулира про изводност, на повећану про изводњу коју тражи тржи ште, рационалније ·пословање, снижење трошкова, побољшање квалитета. Остварен је — како се исти че у извештају Извршног већа, који је поднео Хасан Бркић, потпредседник Из вршног већа Босне и Хер цеговине — процес селекције између напреднијих и заосталих предузећа у истородним или различитим гранама привреде.

У текућим привредним кретањима су се испољиле две врсте квалитативно различитих проблема. Први су тешкоће које су раније предвиђене и односе се на дејство појединих инструмената у привређивању у извесним гранама или групама предузећа, затим дејство кредитног и девиз ног система, политика цена, амортизација, однос из међу фиксних и променљи вих доприноса, 'опорезива ња екстрадобити, рударске ренте итд. чије је практи чно ' проверавање потребно вршити уз брижљиве анализе. Друга врста пооистиче из неразвијено сти појединих привредних организација, слабог газдо вања, недовољно адекватне производне оријентаци је у односу на потребе тржишта, високих трошкова производње, недовољно до

проблема“

раслих руководећих и стручних кадрова да се бр же прилагоде новим усло вима привређивања. Разу ме се, то све нису последице система, него су упра во промене које он доноси омогућиле да се то уочи и да се почну тражити мере за њихово отклањање. Првих шест месеци деловања новог система друштвени бруто-производ порастао је за 16 одсто, материјални трошкови за 16, а-

политичких фактора у пре дузећу, комунама, а посебно већа ангажованост већа произвођача.

Посебно место у извешта ју Извршног већа дато је анализи повећања продуктивности рада и зарада. На основу завршних рачуна из 1960. године грубо. мерена продуктивност, у односу на национални доходак према једном запосленом, била је У индустрији Босне и Херцеговине за 7 одсто нижа од југословенског просека, или 23 одсто нижа него у индустрији Словеније. Ова мерила нису потпуно адекватна, с обзиром на разли читост структуре производ ње, цена и слично, али ипак говоре о једном пробле му. Утолико пре што је тех ничка опремљеност добрим делом новоизграђене босан ско-херцеговачке индустри је већа од југословенског просека, или већа него у индустрији Словеније. Исто времено просечне зараде у индустрији Босне и Херцеговине у јуну ове године износиле су 20.800 динара, док се 52 одсто зарада креће између 15—30 хиљада динара. Значи, просечне плате су се приближиле ју гословенском просеку, али су за око 6.000 испод о у Словенији. :

У вези с тим потпредседник Извршног већа Хасан Бркић је закључио: „Наша индустрија је дошла у ону фазу развоја кад даљи по-

"Ђуро Пуцар

| мортивација (која остаје ко. лективима) за 25, доходак за 15 и чисти приход за 28 одсто. Готово: све привред"не делатности “су 'оствари|ле"личне' дохотке приближно према порасту чистог прихода, док је повећање производности и трошкова живота износило у целини око 10 одсто. Уколико би се наставиле ове тенденције, оне би могле озбиљно угрозити пропорције у распо дели. Зато је потребна већа активност друштвено-

раст личних доходака постаје једино могућ само са знатно бржим повећањем продуктивности рада“ Ове године се очекује пораст продуктивности за4 одсто, док би у 1962. години било потребно да се достигне најмање 8 одсто. Иначе би се могло рачунати са успоренијим темпом при вредне активности на подручју стандарда и опште потрошње.“

Извештај Извршног већа посебно место даје проблемима пољопривредне производње где се првенственб истиче потреба за повећањем површина под ви-

(Наставак ча 6. страни)

ГОДИШЊА СКУПШТИНА РЕПУБЛИЧКОГ ВЕЋА СИНДИКАТА СРБИЈЕ

Доходак – зависно од задовољавања

потреба

друштва

ДРАГИ СТАМЕНКОВИЋ ПОНОВО ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИЧКОГ ВЕЋА

Годишња скупштина Републичког већа синдиката Србије наставила је јуче рад дискусијом о готово свим областима друштвено политичке делатности синдиката. Истицана је потреба за производном коопера цијом између индустријских предузећа, изношена су искуства у изради правилника о расподели дохот ка, говорило се о дејству привредног система у прехрамбеној индустрији, рударству, саобраћају, тргови ни, угоститељству и, најви ше, у ванпривредним делат ностима. Делегати су такође говорили о радним одно сима, _ хигијенско-техничкој и здравственој заштити, образовању кадрова и другим питањима.

Јучерашњи преподневни рад Скупштине пратили су председник Централног већа Савеза синдиката Југославије Светозар Вукмановић и потпредседник Централног већа Мика Шпиљак, Председник Вукмановић је узео и реч у дискусији, Он је говорио о неким узроцима тешкоћа при спровођењу система расподеле и посебно се осврнуо на раскорак између продук тивности, економичности и личних доходака и на односе међу појединим грана ма.

Дискусија је и јуче била претежно критички обојена. Неки делегати су посебно истицали да је систем расподеле у многим колективима — једнострано

=:

:

Са скупштине Републичког већа синдиката Србије

схваћен: лични дохоци се повећавају на, рачун фондова, без обзира на то колико расте продуктивност. То је довело до низа деформација у односима. Закључак, који се може понети после ове живе и разноврсне дискусије, своди се на ово: синдикалне орга низације још више ће се бо рити да се основни принципи расподеле према раду не нарушавају, да доходак радног колектива све више зависи од тога колико једно предузеће или установа успева да задовољи потребе друштва.

бросав Антић, Милош Секулић, Велимир Соколовић, Иса Брдарић, Станоје Станојевић, Мирко Мирковић, Брани слав Ђорђевић и председник Централног већа Савеза синдиката Светозар Вукмановић,

Посебну пажњу заслужује дискусија о делатностима.

Процес мењања положаја друштвених служби и односа у њима није равномеран. У банкама, здравственим установама и ДОЗ-у већ се примењују нови облици расподеле. У администрацији државне управе, социјалном осигу рању и културно-уметничким установама засад је све.

Јуче пре подне говорили су: Милош Петровић, Петар Демел, Воја Тодоровић, Рајко Ђаковић, Миладин Лазаревић, Драгослав Ђокић, До-

како је истакао један делегат, препуштено дискусији и доброј вољи.

Ако објективне тешкоће успоравају овај процес, онда су оне углавном материјалне природе, речено је у дискусији. Фондови су недовољни, прилив средстава нередован. потцењују се тешкоће нераз вијених подручја, а ограничене су и могућности Републичког фонда за школство.

Истакнуто је, међутим, да ће синдикалне организације настојати да сз у већој мери користе средства комуна и срезова (удруживање средстава, веће ангажовање привредних организација у финансирању школа, здравстве них установа и слично),

Делегати су заступали гледиште да је за увођење система расподеле у културноуметничким установама неоп Ходно изградити такве крите ријуме по којима би дохолак сваке институције био везан за програм и активност њеног рада.

Кроз правилнике о 'расподели У друштвеним службама засад провејава став о по

(Наставак на -4. страни)

ванпривредним“