Borba

(

_ Прачка д

Каиро, 21 фебруара (Танјуг) '- "Прва званична ирачка делегација, која је данас пре подне допутовала у Каиро, учинила је одмах _ по доласку куртоазну посе „ТУ председнику Насеру. Са _знаје се да делегација, коју предводи потпредседник владе и министар унутрашњих послова Али Салех, „предала је председнику На „серу поруку коју му је у„путио Национални савет _ирачке револуције. . Ирачка делегација у ко_јој се, поред потпредседника владе, налазе и ми„нистри иностраних посло_ва, одбране, један мини__ стар без портфеља као и „неколико високих војних „функционера, међу којима „И два члана Националног "савета ирачке револуције, присуствоваће вечерас ве"ликом митингу у Каиру по свећеном Дану уједињења. · Званични разговори, ка"ко се очекује, почињу су_тра и они ће обухватити · проблеме политичких, војЗних. економских и других "односа између Ирака и У_једињене Арапске " лике.

Пред полазак из Багдада, шеф ирачке делегаци=је, потпредседник _ зладе Али Салех изразио је оп·"тимизам у погледу исхода разговора у Каиру. Он је истакао да се могу очекивати нова значајна “"бива>= ња.у арапском свету.

По доласку у Каиро, Али = Салех је изјавио да ће делегација водити разговоре о основама јединства арапкеких земаља, конкретно Ирака и УАР. ~ СУ обавештеним, кругови-

Репуб- |

елегација у Канру

КАИРСКИ ДОБРО ОБАВЕШТЕН САВЕЗА ИЗМЕЂУ ИРАКА БОДИ ПОТПРЕДСЕДНИК

И КРУГОВИ ОЧЕКУЈУ ЗАКЉУЧЕЊЕ

И УАР. — ИРАЧКА ДЕЛЕГАЦИЈА, КОЈУ ПРЕДВЛАДЕ АЛИ САЛЕХ, УЧИНИЛА КУРТОАЗНУ ПОСЕТУ ПРЕДСЕДНИКУ НАСЕРУ

Насер и Ареф после ирачке револуције, јула 1958.

ма у Каиру очекује се да ће ове две земље закључити неку врсту савеза, на новим реалним и чврстим основама.

Успостављање таквог савеза, према уверењу у Каиру могло би имати далекосежне последице и у дру гим арапским земљама.

У Каиро је допутовала и једна незванична делета ција из Ирака која обухва та представнике различитих политичких струја у Ираку, са изузетком Комунистичке партије.

ПРЕДСЕДНИК НАСЕР МИ ИРАЧКИ ПОТПРЕДСЕДНИК ЕЛ СААДИ ГОВОРИЛИ У КАИРУ

Сарадња Канра и Багдада – увод у панарапско јединетво

— изјавио Али

Каиро, 21. фебруара

«= Председник УАР Гамал „Абдел Насер говорио је данас на митингу који је одр -жан -у- Каиру поводом пе_тогодишњице проглашења Уједињене Арапске РепубЗетике. Митингу је присуство свао и Али Салех ел Саади, отпредседник ирачке владе и шеф делегације која псе налази у посети Каиру. # У говору који је одржао ред неколико стотина хиља -" да људи. председник Насер —- како јавља МЕН — изјавио је дг ће УАР најприсни| је сарађивати са Ираком ра> ди остварења давнашњих циу твева свих Арапа и ствара= ња јединствене. арапске до: мовине, Народ УАР прихвата - од свег срца сарадњу са Ира ј ком — рекао, је Насер.

Деп. амни,

Оеврћући се затим на тврења империјалиста да арапско јединство и социјализам "неће преживети престанак етипатско-сиријске уније, | председник Насер је рекао ' да је развој догађаја. на вео Е ма конкретан начин, деманто = вао ова тврђења. Египћани, “наставио је председник УАР, · увек су реаговали на догађаје у арапском свету и њихова осећања према арапском "јединству права су и искре"на. „Ми никада нисмо сматра ли да су за јединство потреб ни писани документи — нагласио је он — јер на јединство гледамо као на нешто што захтева солидарност свих ' Арапа и свесрдну сарадњу У свим приликама.

НОРМАЛИЗОВАЊЕ МАЛИЈА И

Акра, 21. фебруара (Танјуг)

Између главних градова Сенегала и Републике Ма· ли поново је успостављена " директна авионска веза. "· Према вестима из Дакара. "још у току овог месеца ће "почети разговори представника две владе о поновном _ отварању железничке пруге _ између Дакара и Бамака. Очекује се да ће ови разговори обухватити и искоришћавање дакарске луке за потребе малијског изво"за и увоза.

Недавно је између две земље потписан споразум о _ финансијским _ питањима, која су остала отворена по"сле раздвајања Федерације Мали (данашње Републике Мали и Сенегал) августа - 1960. ја 55 2. | “Јануара ове године две

5

; % Е: ; У : ; ћ « -

_ владе су се споразумеле ла,

"ће грађани Сенегала. одно24 сно Малија. моћи да прелазе границе са личним кар тама, без редовних путних

Салех ел Саади

„Наша је грешка била што смо сарађивали с реакционарима и опортунистима који су се спремали за издајнички ударац намењен УАР“ изјавио је Насер оптужујући реакционарне снаге у Сирији за престанак египатско-сириј ске уније.

Дотичући се успешног завр шетка ослободилачке борбе у Алжиру и победе националних револуција у Јемену и Ираку. Насер је рекао да дубоко верује у победу народа и да то представља природан ток историје.

Потпредседник ирачке владе Али Салех ел Саади, који је говорио пре председника Насера. изјавио је ла је рани је прокламована. па раскину та египатско-сиријека унија била први корак на путу ства рања јединствене арапске домовине и оваплоћење стварног арапског јединства. Један од крупних циљева ирачке револуције. рекао је он, јесте успостављање блиске сарадње Каиро — Багдад и њихове сарадње са другим деловима арапског света. Ова блиска сарадња Каира и Багдада. за кључио је Ел Саади, увод је У панарапско јединство.

Делегација Курда допутовала у Багдад

Багдад, 21. фебругра (АФП)

У Багдад је допутовала прва делегација побуњених ирачких Курда. да би успо ставили контакте са владом у Багдаду.

ОДНОСА ИЗМЕЂУ СЕНЕГАЛА

исправа, што ће знатно олакшати погранични саобраћај. Како се овде оцењује. овим развојем је отворен пут за нормализацију односа између Сенегала и Малија, који су још пре неколико месеци били затегнути.

Откако се Федерација Мали раздвојила, влада у Бамаку имала је потешкоће око свог поморског тран спорта. "Транспорт робе за извоз и увоз обављао се по

лошим друмовима. преко хиљаду километара удаљене луке Абиџан (Обала

Слоноваче) или Конакри (Гвинеја). док железничка пруга до Дакара уопште није радила. Тако је знатно смањен саобраћај иу дакарској луци. 5

Влада Малија је последњих месеци истицала потре бу побољшања атмосфере у билатералним и мултилатералним односима афричких земаља, да би се уклонили неспоразуми и отворио пут сарадњи.

"предвиђањима

На челу делегације нала зи се Џелал Талабани, вођа побуне у једном сектору Курдистана.

Деманти совјетске амбасаде у Багдаду

Багдад, 21. Фебруара Како јавља МЕН, представник совјетске амбасаде у Багдаду демантовао је ве сти да Совјетски Савез раз матра било какве мере про тив новог ирачког режима, због лошег поступања владе у Багдаду према ирачким комунистима.

Он је такође изјавио да акција ирачке владе уперена према комунистима не диктира никакве планове усмерене ка смањењу совјетске подршке Ираку.

БОРБА

РЕШАВАЊЕ ИНДИЈСКО-КИНЕСКОГ ТРАНИЧНОГ СПОРА

МОГУЋНОСТ НОВОГ САСТАННА —

ПЕДНГАЖОВАНИХ

У току су консултовања џ

Њу Делхи, 21. фебруара (Танјуг)

· Према извештајима из Ко ломба, у току су дипломатске консултације између шест неангажованих земаља, које су на конференци ји у Коломбу предложиле мирољубиво решење спора на границама Индије према Кини. У оквиру напора неангажованих земаља да се оно постигле, не искључује се могућност да) се поново састану на једној конферен цији сличној оној која је одржана у цејлонској престо ници крајем прошле године. Цејлонски дневник „Дејли мирор“ пише да би се та ква конференција могла одржати током априла у Каиру. Она би имала за циљ, како сазнаје лист, да се Ки на убеди у потребу да прихвати предлоге конференџи је у потпуности и без резер ве.

Премијер Нехру је пре неки дан изјавио у Парламенту да предлози неангажованих земаља могу дати резултате само ако буду У потпуности прихваћени и на кинеској страни. Према мишљењу индијског премијера, Кина изражава несла гање са неким аспектима предлога, што Индији даје за право да мисли да Кина не прихвата ове сугестије у целини.

Принц Сиханук је, међутим, на завршетку својих разговора са кинеским лидерима изјавио да разлике између индијских и кинеских ставова нису непремостиве. Индија није обавештена о припремама новог састанка

Њу Делхи, 21. фебруара

Представник индијског Мишистарства иностраних

ИЗВЕШТАЈ ИЗ ЛОНДОНА

између учесника састанка

оломбу

послова изјавио је да индиј ска влада нема информације о припремама за нову конференцију шест неангажованих земаља, на којој би се дискутовало о ставу НР Кине према предлозима које су ове земље израдиле на конференцији у Коломбу. : -

Нехру: Не долази у обзир стационирање страних трупа у Индији

Њу Делхи. 21. фебруара (Ројтер) Индијски премијер Нехру данас је поново потврдио став индијске владе пре ма коме не долази у обзир да се успоставе иностране војне базе или стационирају иностране трупе за одбрану Индије. Он је додао да ни једна пријатељска земља није ни понудила такву „услугу“ Индији.

„Жен мив жи бао“ пренео чланак из „Правде“ од 7. јануара

Пекинг, 21. фебруара Како јавља агенција Хеинхуа, орган ЦК КП Кине „Жен ми жи бао“ преноси данас пун текст редак цијскот чланка московске „Правде“ од 7. јануара, под насловом „Учврстимо једин ство комунистичког покре-. та за тријумф мира и социјализма“. Овај чланак московске „Правде“ објављен је без икаквог коментара. „Жен мин жи бао“ је јуче, такође без коментара, пренео у целини пун текст говора ко ји је совјетски премијер и први секретар ПК КП се Никита Хрушчов одржао у Москви пред Врховним сов јетом СССР 12. децембра прошле године.

Извештај из Москве

(Од сталног дописника 2 „Борбе“) У

Москва, 21. фебруара „Моћ и домет дејства совјетског нуклеарног ракетног оружја неограничени су и обезбеђују. у случају потребе, наношење уништавајућег ударца по агресору, ма где се он налазио“ — пи ше у листу „Известија“ мар шал Совјетског Савеза и ко мандант оружаних снага Варшавског _ уговора А. Гречко: Он је додао да се тим оружјем могу уништити и такви циљеви као што су базе атомских подморица са нуклеарним оружјем. независно од тога у којим се морима и лукама оне буду скривале. У последње време совјет-

ски политички и војни ко- |

ментатори објавили су већи број написа у којима крити кују кораке америчке владе усмерене на замену ракетних база у неким земљама Европе, базама за атомске подмортице које носе ракете „поларис“. Овде се суге-

НАТО да не прихватају америчке подморничке базе јер би оне, у случају напада на СССР, биле први циљеви совјетског ракетног 0оружја. Данашња изјава мар шала Гречка још једно је упозорење такве врсте, с тим што се овог пута изричито каже да је ракетама могуће уништити сваку базу атомских подморница.

Маршал Совјетског Савеза Гречко написао је овај чланак поводом прославе 45-тоди шњице Совјетске армије у ко ме говори о њеној улози крфз протекле четири и по деценије. | Маршал Гречко се осврће и на штете које је Совјетска ар

војни буџет Британије

ОБЈАВЉЕНА БЕЛА КЊИГА О БРИТАНСКОЈ ПОЛИТ ИЦИ' НАОРУЖАВАЊА. — САД МЕЊАЈУ МИШЉЕ- |

ЊЕ О „ПОЛАРИСУ“ ЗА АТОМСКЕ ПОДМОРНИЦЕ КАДА СУ У ПИТАЊУ АТЛАНТСКИ САВЕЗНИЦИ. ЛАБУРИСТИ ОШТРО НАПАЛИ ВЛАДИНЕ ВОЈНЕ ПРОГРАМЕ

(Од сталног дописника, „Борбе“)

Лондон, 21. фебруара Цена британског наоружавања биће за 116 милиона фунти већа у следећем једногодишњем раздобљу и попеће се,. према буџетским на укупно 1.838 милиона фунти (преко пет милијарди долара). Овај податак управо је објављен у Лондону, у доку-

менту британске владе о њеној одбрамбеној политици. Број припадника сувозем них снага повећаће се на 180.000 Ад ваздухопловних смањити на око 126.000. Мор нарица ће почети да ради на пројекту „полариса“. Како је то било уговорено са САД прошлог децембра на' Бахамима, а ваздухопловство ће добити ново тајно оружје: ракете са нуклеарним бојевим главама или хидрогенским бомбама са аутоматским спуштањем на циљ. које ће но-

сити бомбардери способни наводно да ниским летом пробију радарску завесу

алармних система.

Ново оружје, коме је дато изузетно место У владином документу намењено је ави-

онима ТСР-2, као и до сада изграђиваним _ бомбардерима типа „Вулкан“ и „Виктор“,

који су остали без наоружања кад су им САД крајем 1962. ускратиле дуго обећаване ракете „скајболт“. У оквиру овог новог пројекта поново се помиње британска ракета „блу стил“ од које је Британија била одустала док се на „скајболт“ још рачунало. Ново нуклеарно оружје тре ба. по владином тумачењу. да постане оперативно за три године и да тако попуни празнину до 1970. када ће тек атомске подморнице са „поларисима“ евентуално моћи да УЂУ У састав британских оружаних снага.

Бела књига о наоружавању покренула је. чим је изашла из штампе, паљбу опозиционих напада на владу. Макмиланов кабинет је оптужен да

је поднео висок рачун за про- |-

граме сумњиве, несигурне војне и политичке вредности у замену за изјаву шта је стварно одбрамбена политика Британије.

„Фајненшел тајмс“ је изненађено констатовао да је ово најкраћи докуменат те врсте од 1959. и да осим рутинерских цифара има мало чега у њему и то после бахамског

||

Британске ракете „блу стил“ у складишт У

разговора Кенеди — Макмилан, који је читаву британску војну политику заправо ба-

цио у потпуно преиспитивање. Лабуристички „Дејли хералд“ питао је истовремено,

чему је било потргбно да се улази у посао са „поларисима“. које ваља купити у САД, ако је ново тајно оружје доброг Ако нијз добро, чему троштити новац на његат Где би оно требало да буде употребљено пише „Дејли хералд“: можда у Бручејут

Ово није био једини напад на Белу књигу и владу.

Претпоставља се да Британија неће моћи градити атомске подморнице код куће, него само њихов прамчани и крмени лео, док ће главни, централни, са погонским аге гатским и лансирним уређајима вероватно морати да купује у САД.

Необичним стицањем околности, истог дана када је Бела књига о британском наоружавању објављена у Лондону, из Вашингтона је стигла вест да су САД одједном постале скромне, да — „поларис“ за атомске подморнице не сматрају више ненадмашним оружјем као што су то тврдиле на Бахамима када су

ускратиле „скајболт“ Британији и на чему је све до синоћ инсистирала британска влада тумачећи погодбу Кенеди—Макмилан. Вашингтон сада сматра да је за атлантске савезнике 6оље да монтирају „поларис“ на површинске бродове и то

|

Ће им заправо и понудити као брже, боље, ефихасније, јефтиније наодџужање. Раније су САД такву идеју најенергичније одбацивале — за то што површински бродови представљају циљ који се може лако открити, погодити и уништити, Б. ЛАЗИЋ

САД. припремају етварање заједничке

атомске снаге НА.

Вапштингтон, 21. фебруара. Док се у Стејт департменту настављају америчкобритански разговори о исрукама ракета „поларис“ за британске нуклеарне под морнице на основу Насау споразума, Кенедијева адми нистрација приступа премама за стварање заједничке атомске снаге у окви ру НАТО без учешћа Фран цуске. Специјални Кенедијев изасланик, Ливингстон Мерчант, одлази у петак у западноевропске земље на прелиминарне преговоре, Почетна идеја Кенедијевог плана била је да мулти-

НАЈМАЊЕ 70 ЉУДИ ПОГИНУЛО од ЗЕМЉОТРЕСА У ЛИБИЈИ

' Бенгази, 21. фебруара

У области Барке, у Либији, догило је до озбиљног земљотреса у коме је, пре: ма првим извештајима које преноси Асошијетед прес. погинуло најмање 70 људи. Постоји бојазан да је број жртава много већи. Земљотрес је причинио и велику

"материјалну штету. У са-

мом граду Барка, удаљеном неких 90 километара североисточно од Бенгазија, порушено је половину кућа. Трад Барка је познат из другог светског рата као италијанска база која је, за време операција у северној Африци, више пута прелазила из рухе у руку, |

при- |

Т1.0. без Француске

латералну „ударну снагу“ сачињавају нуклеарне подморшице са ракетама „поларис“, Међутим, како данас извештава „Вашингтон пост“, сада се у америчкој влади озбиљно размишља о систему монтирања „полариса“ на ратне бродове. за лансирање са површине.

|

Неповољно реаговање Париза

, на совјетски предлог о пакту између НАТО и Варшавског савеза

Париз, 21. фебруара Совјетски, предлог о закључењу пакта о ненапа- | дању између Северноатлантског пакта и земаља Варшавског уговора, фран цуски званични кругови оценили су као корак који нема практичне вредности у односу на проблем безбедности између Истока и Запада, Тај очекивани негативни став према овој иницијативи, париски ко-

риште европским ·земљама |,

_РАКЕТАМА СЕ МОГУ УНИИТИТИ И БАЗЕ АТОМСКИХ ПОДМОРНИЦА

— ТВРДИ МАРШАЛ СОВЈЕТСКОГ САВЕЗА ГРЕЧКО У ЈЕДНОМ ЧЛАНКУ

У ЛИСТУ „ИЗВЕСТИЈА“

мија претрпела за време Ста љина. подсећајући на репресалије које су биле предузете против истакнутих армијских руководилаца. „Као последица грубог нарушавања социјалистичке законитости и неоснованих оптужби. били су ликвидирани многи истакнути вођи Црвене армије, искусни команданти и политички руководиоци“ Маршал Гречко и овом приликом напомиње да оружане снаге Сов јетског Савеза пред почетак другог светског рата нису биле доведене у пуну бојну готовост због тога што је Стаљин погрешно процењивао по литичку ситуацију:

У новосазданим међународним условима при постојању два светска друштвена система — пише Гречко „пред наом земљом и Армијом постављају се много већи задаци него у прошлости“, Он је додао да у сарадњи са другим армијама, совјетске оружане снате треба да штите целу со

Петак, 22. фебруар 1962

цијалистичку зај ку социјалистичку зем. себно.

Ових дана, када ља 45-тодишњица поета армије. совјетска влада је преговорима у Женеви под. нела пројекат пакта о ненапа дању између земаља НАТО и Варшавског уговора. У Москви се подвлачи да је то ве. ома _ значајна иници: СССР. као и да би ено а хватање од стране западних сила могло да помогне побољ. шању атмосфере за преговоре о политичким и војним блемима. Мисли се при томе првом реду на разоружање то јест на стварање услова да се са нечим реалним почне на путу ка разоружању. Споразум о забрани нуклеарних проба и пакт о ненападању између НАТО и Варшавскор уговора _ сматрају се у Москви реалним корацима чије предузимање зависи сада само од добре воље Запада,

'Р. БАЈАЛСКИ

И сва Љу по-

ЗАТАВАЊА У

АШИНГОНУ

О САСТАННУ НЕНЕДИ-ХРУШЧОВ

Вашингтон, 21. фебруара (Танјуг)

У Вашингтону су у последње време оживели гласови о могућности поновног састанка председника Кене дија са премијером Хрушчо вим. Представници америчке владе не коментаришу 0ова нагађања. али се у дипломатским кулоарима у Вашингтону помиње могућност билатералне „конференције на врху“

Оживљавање дискусија у том смислу подстакао је уствари пре 20 дана директор Агенције Сједињених Америч ких Држава за разоружање и контролу наоружања Вилијем Фостер. својим изјавама пред сенатским одбором о могућности закључења споразу-. ма са СССР о забрани нукле-' арних проба. На питање републиканскот сенатора Китинга, „да ли постоје изгледи да о том проблему поведу раз говоре председник Кенеди и премијер Хрушчов“. Фостер је тада дао позитиван одговор. 64 а Повлачење дела совјетског персонала са Кубе

кроз неколико дана — сазнаје агенција Ројтер

Вашингтон, 21. фебруара

Ројтер сазнаје у добро обавештеним · дипломатским круговима У Вашингтону, да ће повлачење дела совјетског персонала са Кубе почети у току следећих неколико дана.

Јавља се да је Совјетски Савез обавестио Сједињене Америчке Државе да ће више хиљада припадника сов јетског персонала бити евакуисано са Кубе до 15. марта.

Демантоване вести да се у Бразилу налази совјетска база

Рио де Жанеиро, 21. фебруара (АФП) Представник _ бразилског Министарства _ иностраних послова категорички је синоћ демантовао да се у“ Бра зилу "налази совјетска војна база.

Два кубанска авиона испалила ракете изнад америчког

брода | |

— тврди америчко Мини-

старство војске Вашингтон, 21, фебруара (АП, Ројтер)

„Америчко министарство војске саопштило је данас

да су два кубанска авиона испалила јуче два ра-

ричког брода, на отвореном мору у теснацу Флориде, Амерички патролни авиони из оближњих база, који су приметили авионе и видели испаљивање ракета нису ступили у борбу, пошто су кубански апарати летели у правцу Кубе,

У саопштењу министар ства се каже да су ови авиони, совјетске израде ти па „миг“, испалили ракете преко брода, који није оштећен, као и да два чла на посаде нису повређена, Према подацима из истор извора, до инцидента је до шло над отвореним морем, на 78 миља од Ки-Веста у Флориди, и ко 60 миља од кубанског копна.

НЕНЕДИ ЗАТРАЖИО ПРЕДУЗМАЊЕ АНЦИЈА У СЛУЧАЈУ НАПАДА У НАРИБИМА

Вашингтон, 21. фебруара . „уредседник Кенеди, изјавио је да је од Министарства одбране затражио да се предузме акција про тив било којег брода или авиона с који би извршио напад на америчке бродове или авионе у подручју ме

ђЂународних вода Карипског мора. На _ конференцији _ за

штампу председнику Кене дију постављено је више питања која су се односила на јучерашњи инцидент када су два кубанска авиона испалила хице упозоре ња у правцу једног америч ког бродића.

Кенеди је рекао да још није познато да ли се ради о Једном изолованом нападу који су извршили сами пилоти или је реч о акцији извршеној на основу одлуке кубанске владе.

' Председник Кенеди је даље адвико да ће САД настави“ ти напоре да се овог пролећа постигне споразум о забрани нуклеарних експеримената. Он је одбио да прихвати су гестију коју је недавно ИЗ“ нио амерички сенатор ХамфРи да се 1. април одреди као неопозиви рок за окончање женевских разговора.

; /.

АМБАСАДОР ПИАЂО ЛОПУТОВАО У БЕОГРАД

Новонаименовани амбасадор

нови АРГЕНТИНСКИ

Артентине у ФНРЈ, Ернесто Рокуе Пиађо стигао је Јунаци Београд На железничкој ст

кици, аргентинског амбасадора дочекао је шеф Протокол

ДСИП др Сергије Макиједо. До

кетна хица упозорења у )

правцу Једнот малог аме-

ментатори и посматрачи оценили су као логичну манифестацију деголистич ких концепција о међународној политици,

чеку су присуствовали отправ ник послова, и чланови ар тинске амбасаде у Београду“

ПРЕДСЕДНИК ФИНСКЕ ВЛАДЕ АХТИ КАРЈАЛАЈНЕН допутовао је јуче, на позив совјетске владе, у Москву. Њега је на железничкој станици у Москви дочекао председник

Министарског

савета СССР Хрушчов и друге личности.

(ТАСО

ЛИДЕРИ СОЦИЈАЛИСТИЧКИХ И СОЦИЈАЛ-ДЕМОКРАТСКИХ СТРАНАКА западноевропских земаља окупиће се У суботу у Бриселу на позив Извршног бироа Социјалистичке интернационале. На овом састанку дискутоваће се 9 последицама неуспеха преговора о учлањењу Британије у

Заједничко европско

тржиште. Делегацију британске Лабу“

ристичке странке предводи. нови лидер Харолд Вилсон. ЗДРУЖЕНИ ПОМОРСКО-ВАЗДУХОПЛОВНИ МАНЕ-

ВРИ СНАГА НАТО.

почели су јуче на француској атлант“

со Обалу. У маневрима учествују снаге Западне Немачке, ранцуске. Холандије, Норвешке, Британије и Португалије.

САД. ЋЕ

НЕ МАНЕВРЕ од

ОДРЖАТИ НАЈВЕЋЕ МИРНОДОПСКЕ 80): 21. јула до 16. августа ове године на по-

лручју савезних држава Севе У о~ еверне и Јужне Каролине. вим маневрима учествоваће око милион војника. (АФП) ЧИЛЕАНСКА ВЛАДА ОДОБРИЛА ЕКСТРАДИЦИЈУ

ВАЛТЕРА злочинца оптуженог дат Западној Немачкој. (АП),

РАУФА, бившег СС пуковника, за смрт 100.000 јевреја. Он ће бити пре“

нацистичког