Borba, 08. 02. 1994., str. 22

IMODA| | SUSRET PROLEĆU | Paznja, sve

Ne razmišljajte mnogo o tomc šta jo moderno već sc oblačite prema vlastitom raspoloženju. Duga ili kratka suknja, visokc ili niske pctc, pantalonc ili haljina?... bozbroj diloma a odgovor jc jcdnostavan, kako vam odgovara u datom trenutku.

Ovogodišnjc modno proloećc i Icto u znaku jc šarcnila izbora: klasični kostimi dvostrukog kopčanja, nabranc i plisiranc

РО5КОС!СЕ

Bh, taj nos!

Kada jc u pitanju širok nos uraditc slcdcće: Istontrajtc licc svetlim tokućim pudcrom. Obc stranc nosnica koje činc širinu, prckrijte tamnim tekućim pudcrom. Svctao puder stavite na cclu dužinu nosa. Розје nancsitc puder u prahu da bistc, učvrstili šminku.

Ako, opct imatc dugačak nos uraditc slcdećc: Stavite taman puder na počctak i kraj nosa, tapkanjem jagodica ublažitc prclaze.

Kod uskog nosa prcporučujemo vam sledeću varijantu — Obc stranc nosnica prcekrijte svetlim pudcrom, a na vrh nosa nanešitc ma::: tamnu scnku.

Sa grbavxim nosom postupitc ovako: Na izbočinu nanocsitc tamniji pudcr od onog kojim ste istonirali cclo lice. Розје toga nancsitc pudcr u prahu.

Probajte, videćete da ima cfckta. V.R.

se nosi!

suknje clegantnc duge haljine, mini suknjicc, šortscvi, bezbroj traka, volana.-· U palcti boja ističu se bež, plava, zelena, narančasta, žuta, zlatna uz neizbežnu 'crno-bclu kombinaciju i belo-boja slonoVvc kosti.

Oprczno na ulicu jcr će se sledbenici modnih ludosti krctati na ekstremno VIsokim potpcticama, pa postoji opasnost čestih „slobodnih padova“.

Јаје џтезто mesa

Moso ste nuždom protcrali sa trpczc, ali belančcvinc potrcbnc svakom organizmu nadoknadićcte visokovrednim jajima. U toj namirnici, kao i u micku svc bclančcevinc su gotovo 100 odsto iskoristivc. S dva jaja, kuvana ili pržena vi ste podmirili dvc trcćinec dnevnih potrcba za bclančcvinama životinjskog porekla. Oprez, ako bolujctc od žuči, ili ste na dijcti nc zaboravitc da su „dva na oko“ ili „mcko kuvana“ za vas zabranjcni. Sezona pomorandzi

Popili ste domaćc sokovc i brinctc brigu za napitke. Umcsto da kupujctc prcskupc gotovc sokovc i sirupc, oprcdclitc sc za narandže koje su kod nas ovc zime, zahvaljujući „blagoslovcnim“ švcrccrima, jcftinijc пево јабике. Ima ih od svih sorti: krupnih, sitnih sočnih, grčkih, turskih i koštaju najvišc dva dinara za kilogram. Ako kupujcte na više, daće vam, na primcr, 4 kg za 5 dinara.

Pomorandxžc, ako niste znali, sadrže na 100 gr voća — 50 mg vitamina C, 0,2 mg gvožđa, 22 mg fosfora i samo 34 kaloriic. Jedna narandža od 100 gr zadovoljićc vašu dnevnu potrcbu za vitaminom C, zaštititi vas od hipovitaminoze i prchladc, a ako vam sc pijc pravi dus — naceditc ih ı častitc scbe udarnom vitaminskom dozom. Sok pijte odmah, jcr vitamin C „пезгајс“ dužim 5гајапјет

· pleh (tepsiju), odozgo namažemo svaku kiflicu po-

: BORBA UTORAK 8. FEBRUAR 1994.

сета | Povrce u testu

Svakodnevno kuvanje ne mora da vam bude robiJa, ako mu kreativno pristupite, uložite malo mašte i umeća. Standardni đuveč ovaj put inovirajte, smestivši ga u lepu oblogu od lisnatog testa koje ćete sami napraviti, da bude jeftinije. U lepoj vatrostalnoj zdeli, ili plehu za rebrasti kuglof modelirajte podlogu, po priloženoj slici. Napravite i poklopac i ukrasne cvetiće.

Na maslacu prodinstajte raznovrsno povrće (što šarenije to i lepše i zdravije): krompir isečen u lepe oblike, šargarepa, grašak, boranija, pečurke, sos od paradajza, a kada je*gotovo sipajte na testo, poklopite, ukrasite i premažite jajetom. Pecite dvadese- · tak minuta da lepo porumeni, a kada je gotovo, pažljivo ga izvadite i servirajte na lepoj okrugloj tacni.

Kiflice s mukom ___

Umesiti kiselo testo sa kvascem. Kada je dovoljno uskislo razviti ga na dasci za testo u debljini prsta, seći na jednake kvadrate i puniti sledećim nadevom: 250 grama mlevenog maka skuvati sa dva deci micka, zasladiti po ukusu, dodati malo natrevcne kore od limuna. Kada se nadev ohladi, kašikom stavimo na svako parče testa malo maka, uvijemo testo u obliku kiflice. Kiflice ređamo u zamašćen

moću male peruške, mešavinom od jednog žumancet i kašike kiselog skorupa. Ostavimo još malo da kisne. Pečemo u toploj pećnici do god kiflice lepo porumene. Ispečene vruće kiflice ređamo na činiju i pospemo šećerom u prahu.

MUŠKI RECEPT дл o | e : Sniclie U ViRU —

Za pripremanje ovog ukusnog, ali ne i preskupog i za današnje vreme specijaliteta potrebno je: 450 grama junećih šnicli, 1 čen belog luka, 1 dc belog vina (može i domaćeg), so i beli ili crni biber. Šnicle tanko iseći i dobro istucati. Posoliti ih i pobiberiti, zatim protrljati belim lukom koga ste prethodno usitnili tako da ispusti vlagu iz sebe. Šnicle pržiti na laganoj vatri na ulju. Onda dodati vino i dinstati ih dok ne omeknu. V. Ristić

Bliži se vreme velikog prolećnog spremanja stana i neizbežno pranje prozora i zavesa. Kad svoju „gajbu“ doterate i očistite, da sve blista ipak nešto fali neka mala promena novi detalj koji će upotpuniti vaše zadovoljstvo. Imamo savet: Osvežite prozor u kuhinji, koja je najpogodnija za izmene i nove detalje a domaćice u njoj provode veći deo dana. Kupovinom jeftinijeg materijala ili restlova u više boja ili dezena možete napraviti novi, živopisniji kuhinjski zastor. Ako imate novca za više materijala sašijte i nove presvlake za stolice, ili jastučiće.

Šareni prozor

PRIMENA ZAČINA U ISHRANI

Morski orasčic

Morski oraščić upotrebljava sc kao začin za hladna i topla mlečna pića — čokoladc i punč od jaja. Odličan je za kolače od jabuka ili krušaka, zatim za pudingc od banana, čokoladc, pirinča, kao i za karamc!l puding. Dodaje sc u sosove od jabuka, pečuraka i pomorandži. Stavlja se ı povrh gotovog povrća: na boraniju, kukuruz, karfiol, kclj,

_U Svelf

krompir, spanać ili repu.

Morski oraščić je krupno seme, koje se prodajc u prirodnom obliku ili u prahu. Koristi se u kuhzinjama mnogih naroda. Može da se nastružoe ili pospe preko barenih jaja, a može da se jede -uz razne sireve.-U Erancuskoj se upotrebljava uz pire krompir i bešamel sos. Italijani njime posipaju njoke ı raz-

ne vrste špageta.

Morski oraščić može da sc upotrebljava sam ili pomešan sa drugim aromatičnim začinima kao što je cimet. Dodaje se mleve-

.nom mesu i kobasicima. Ako se čuva u obli-

ku ploda — semena, trajaće duže i imaće mnogo intenzivniji miris od oraščicća u prahu. e —3-

ra рефрен