Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 3

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 125

дора Перовића из Требиња, јеромон. Христифора Милутиновића из Житомишљића. Илије Иванишевића, Дамитрије Билића, Лаза Моића, игум. Христифора Михаиловића из Мостара, Митрополита Ђорђа Николај евића, Глигорије М. Јевтановића из Сарајева, поиа Саве Симића из Љубиња, Луке Ивића, Пере Лалића п Тодора Михојевића из Стоца. По 1 фор. 50 новч. од: Др. Ђорђа Сладовића кот. предстојника и влад. тајника и Александра Влаха пор. лз Љубушкога. По 1 фор. 20 нч. од : Ладислава Тикала геометера из Љубушкога. По 1 фор. од : Јозефа Хлебовицког дув. официјала, Илије Делића, Асанаге Гујића, Алије Буковца, Ђуре Јелића из Љубушкога, Јове Р. Шајпна, Ристе Перина пз Мостара, попа Михаила Самарџића из Жупањца, Риста П. Кашиковића, Јове Ротула, Аћима Ћ аппна из Стоца, Вуја Вирјевића и Риста Савојића из Бихаћа и Саве Јањића пз Љубпња. По 50 нч. од : ПТпире Јелића, Лазара Гњато, Јове Тахоља, Др. Куарског, Н. Бабела судца, Пере Срдића канц., Јове Гајишина канц., Саве Манојловића грунт., Ђура Беле офпцијала, Станка

Барбарића, Икпце Рогића и Боже Продана пз Љубушкога. По 60 нч. Мехмед-еф. Коњеџић из Љубушкога. Свега до сад примљених добровољних прилога 154 фор. и 30 нч. Од улазница примљено је на нашој бесједи 51 фор. и 70 нч. а од томбуле 21 фор. и 7 нч., свега дакле добивено је 227 фор. и 7 нч. од чега отпада на трошкове око бестеде 54 фор. и 98 нч. Као што се види за наше мјесто диван добптак. Боже уздржи и унаприједи! А сада свима горњим дароватељима, као и оној многобројној господи и управама са стране, које било којим начином честиташе нам прву светосавску прославу, овијем нека буде најтоп : лија и најискренија благодарност изречена од потписане општине. У Љубушкоме , 15. марта 1892. год. За приређивачки одбор : Српско-православна општина. Перовођа: Јован Гргуревић, Лука Гњато, свештеник. предсједник.

Цр°.ј 188Т - Нат Ове 1 892. годпне отвориће се у српсгеоправославном манастпру Озрену, српска вјероисповпједна основна школа, којом ће управљати АЕ. Митрополитска конзисторнја у Сарајеву. За ову школу тражи се учитељ, којп ће иоред плате 500 (петстотпна) фор. годишње имати у мапастнру стан и огрјев са довол.нпм вртом. Компетептп треба да своје инструиране молбе са документима, поднесу консисторпји најдаље до свршетка мјесеца јуна 1892. Документима ваља доказати, да је кампетенат Србпн, православне вјере: да је домаћи син; да је доброг моралног, религиозног и полнтичног владања, п да је оспособљен на стручном заводу као учитељ за осиовне школе.

)чај. Ирвенство ће битп рељевских богослона; а тражиће се од сваког вјештина у црквеном појању п познавање црквенога правила. Учитељу ће спадатп у дужност, да иоред наставним планом за основне школе проипсапа х-радива и предмета. врши још и дужност црквеног појца, и да дјецу учп одговарати св. службу. Напомиње се да ће у овој школи требати обратити довољну пажњу поучавању дјечице у пословима пољопривредним, нарочито упутптп њих у вртарству п воћарству. Из консисторијалне сједиице, у Сарајеву 17. октобра 1891. АЕ и Митрополит дабро-босанскп: Ђорђе Николајевић.